Aki Rissanen

Kuvat:

29.02.2016 11:36


Aki Rissanen: Amorandom

Amorandom

Edition Records, EDN 1067

Trio, pianisti Aki Rissasen, bassisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen, on toiminut enemmän ja vähemmän aktiivisesti jo toistakymmentä vuotta. Onkin jo korkea aika saada tältä kokoonpanolta levy ja kypsyttely on kannattanut – uusi Amorandom on kypsä ja monipuolinen levy, jossa kolmen kokeneen soittajan persoonallisuudet tulevat hyvin esille ja täydentävät toisiaan.

Levyn kansiteksteissä Rissanen kertoo sekä nykypäivän jazzmuusikon vaikeuksista keskittyä omiin projekteihin kun Suomen pienissä piireissä ajautuu soittamaan monissa hyvin erilaisissa projekteissa ja toisaalta perinteisen piano trion formaatin haastellisuudesta – hienoja trioja on paljon ja kaikki tuntuu olevan jo tehty.

Levy osoittaa molemmat pelot tämän projektin kohdalta turhiksi. Musiikissa kuuluu selvänä Rissasen persoonallinen ote jota on kuultu niin keikoilla kuin aiemmilla levyillä kuten Aleatoric, Beautiful Anxiety ja La Lumière Noire, mutta tämä trio tuntuu saavan musiikin kulkemaan entistä eläväisemmin hetkestä toiseen Lötjösen ja Mäkysen hillityn mutta vastustamattomasti mukaansa vetävän rytmiikan kautta.

Parhaimmillaan levyn kappaleet ovat kuin pieniä tarinoita juonenkäänteineen täynnä lumoavia yksityiskohtia. Avauskappale Pulsar ja Amorandom-animaation soundtrackille sävelletyt Aleatoric ja Amorandom ovat upeita pikku kokonaisuuksia. Pulsar yltää toistuvan rytmiikkansa voimalla jopa Vijay Iyerin tontille.

Rissanen luo usein pitkäänkin kestävää kihelmöivää jännitettä. Paysages Pas Sages tuntuu toisaalta hieman marssimaiselta, mutta hoiperteleva kulkue etenee suurimman osan ajasta seitsemänjakoisesti joka saa kappaleen itsevarman huipennuksen kuulostamaan entistä makeammalta kun viiden minuutin päästä rytmiikka suoristuu nelijakoiseksi. Bird Vision lähtee liikkeelle Lötjösen ja Mäkysen vetävällä rytmillä jonka suoraviivaisuuden Rissasen piano rikkoo. Kappale on kuin sarja epävarmuutta luovia kysymyksiä ja välihuutoja jotka purkautuvat paikoin riemukkaan määrätietoisesti.

Hienostunutta ja kiehtovaa jazzkudelmaa – ehdottomasti upea levy. Kolmikon yhteissoitto houkuttelee kuuntelemaan levyä aina uudestaan ja palkitsee keskittyneen kuuntelun.

Tämä sama trio on myös kolme neljäsosaa Verneri Pohjolan tämän hetkisestä kvartetista, jonka Bullhorn -levy niitti paljon kansainvälisiäkin kehuja ja tämän Amorandom levyn julkaisee Bullhorninkin julkaissut brittiläinen Edition Records. Ensimmäisiä ulkomaisia kehuja on jo näkynyt, joten tässä on Rissasella todellinen kansainvälisen läpimurron paikka. (PV)

 

Aki Rissanen piano, Antti Lötjönen bass, Teppo Mäkynen drums

Recorded at Kallio-Kuninkala Studios, Järvenpää, Finland on June 29 & 30th 2015 by Mikko Raita
Mixed at Studio Kekkonen, Helsinki, Finland on December 14 & 16 th 2015 by Mikko Raita
Mastered at Chartmakers West, Espoo, Finland on December 21th 2015 by Svante Forsbäck

1. Pulsar 8:43
2. For Rainbows 4:41
3. Paysages pas sages 6:17
4. Aleatoric 6:04
5. Signettes 4:48
6. For Jimmy Giuffre 5:02
7. Eye-opener 1:36
8. Bird Vision 5:05
9. Amorandom 7:49

All music composed by Aki Rissanen and arranged by the trio.

 

Takaisin

Artikkeli luettu 855 kertaa