Anat Fort Trio & Gianluigi Trovesi

Kuvat:

11.05.2016 13:37


Anat Fort Trio & Gianluigi Trovesi: Birdwatching

Birdwatching

ECM 2382

Klarinetisti, saksofonisti, säveltäjä, reilu seitsemänkymppinen Gianluigi Trovesi on yksi italialaisen jazzin suurista vaikuttajsta ja kehittäjistä. Esikuvana nuorempien ikäluokkien muusikoihin hän painii samassa kastissa kuin esimerkiksi pianisti-säveltäjä Giorgio Gaslini tai vaikkapa trumpetistit Enrico Rava ja Paolo Fresu. Takana on parisen kymmentä omalla nimellä julkaistua levyä ja satakunta muuta levytystä, muun muassa pitkään vaikuttaneessa ’Italian super big bandissa’ Italian Instabile Orchestran rivistössä.

Tässä hän esiintyy ns. vierailevana solistina erinomaisen Anat Fortin trion kanssa. Tässä on, jälleen kerran, kombinaatio josta täällä EU-alueen kaukaisessa koilliskulmassa sijaitsevassa maassa ei tiedetä juurikaan yhtään mitään. Vaikka pitäisi. Ja ansaitsisi tulla kuulluksi täälläkin. Ja muuallakin, laajasti.

Levy alkaa ja päättyy israelilaissyntyisen ja jossain vaiseessa 17 vuotta USAssa asuneen erinomaisen pianistin Anat Fortin lyhyillä soolonumeroilla. Niistä eritoten  levyn päättävä Sun on vaikuttava, aivan kaunismelodinen kappale.

Pianistina Fortia voisi luonnehtia tai vertailla sävyiltään vaikkapa Keith Jarrettiin tai yleisesti pohjoismaisiin, mm. ja erityisesti Bobo Stensoniin. Nämä nimet noin osviitanomaisesti sanottuna. Ennen kaikkea Anat Fortilla on kuitenkin oma, persoonallinen soundinsa ja sehän on se mikä ylipäätään on tärkeintä. Kaikille jazzmuusikoille…

Myös koko perustrio ansaitsee suuret kiitokset. Loistavia muusikoita jokainen heistä. Ja sitten kun lisänä on vielä tämä Trovesi, niin kokonaisuus on kerrassaan mainio. Erinomaista työskentelyä itse kultakin ja myös yhdessä.

Levyn kenties tärkein perusvahvuus ja hienous lienee kuitenkin itse sävellyksissä. Ne sisältävät jännitteitä, dynamiikan vaihdoksia ja hienoa melodisuutta. Tämä on elävää ja moniuloitteista musiikkia alusta loppuun saakka. Kerrassan Upeaa. (TV)

 

Anat Fort: piano, Gary Wang: basso, Roland Schneider: rummut, Gianluigi Trovesi: alttoklarinetti.

Äänitys: Stefano Amerio, Auditorio Stelio Molo RSI, Lugano. Kansisuunnittelu: Sascha Kleis. Julkaisupäivä: 19.02.2016. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. First Rays 2:18
02. Earth Talks 3:41
03. Not The Perfect Storm 6:33
04. It’s Your Song 4:16
05. Jumpin’ In 6:08
06. Milarepa Part 1 1:39
07. Song Of The Phoenix I 4:35
08. Song Of The Phoenix II 4:32
09. Murmuration 5:27
10. Meditation For A New Year 4:47
11. Inner Voices 2:13
12. Sun 2:13

Musiikki: Anat Fort, paitsi Inner Voices: Fort / Wang / Schneider / Trovesi

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 541 kertaa