András Dés Trio

Kuvat:

03.10.2017 12:26


András Dés Trio: The Worst Singer in the World

The Worst Singer in the World

BMC CD 241

Kahden kitaran ja lyömäsoitinten vuoropuhelu ujuttautuu kuuluville vaivihkaa, numeroa tekemättä. Silmille ei hypitä myöhemminkään vaan András Dés Trio ottaa paikkansa alleviivaamatta ja helppoja ratkaisuja karttaen mutta silti energiasta tinkimättä.

Perkussionisti András Dés sekä Márton Fenyvesi, teräskielinen akustinen kitara, pedalit ja luuppaus ja István Tóth Jr., nylonkielinen akustinen kitara, kehittävät vahvasykkeisen soinnin.

Musiikissa on flamencolle ominaista temperamenttista auktoriteettia ilman genren tyypillisiä kliseitä. Toisaalta ilmaisu johdattaa mielikuvia brasilialaiseen ja klassiseen (kitara)musiikkiin – jopa Bach on läsnä tekijöiden vaikutelistalla. Yhtä kaikki, pitkäsoitto kiehtoo eklektisellä moni-ilmeisyydellään ja rikkaalla äänimaisemallaan.

Unkarilaiskolmikon vahvuus käy ilmi jo kättelyssä. Alkusoittoa seuraava Interplay I. – Outside kiteyttää hiukan runsaaseen kolmeen minuuttiin, kuinka yhden sävelmän puitteissa voidaan kuvaannollisesti kiepauttaa pikapikaa planeetan ympäri soonisella katselmuksella.

Trion virtuositeetti käy samalla aukottomasti ilmi. Kukin hallitsee täysin paitsi instrumenttinsa, myös yhtyetyöskentelyn. Tämä korostuu erityisesti nopeissa osissa, joista välittyy vaikutelma yhdestä kolmiäänisesti soivasta organismista – flow ja iskut osutetaan täydellisesti kohdalleen yhtenä miehenä intuition ohjaamana.

Muusikoiden toisenlaisesta herkkydestä viestii vuorostaan tilantaju. Kaikkea ja koko ajan ei tarvitse soittaa vaan András Dés Trio ymmärtää käyttää myös taukoja ja hiljaisuutta osana musiikkiaan, kuten teoksessa Interplay II. – Inside.

Äänikuvaa avarretaan myös yllättävillä saundeilla. Levyn käynnistää afrikkalaisella kalimballa luotu sointikierto, joka kansivihkon mukaan inspiroi tekijöitä tuomalla mieleen Steve Reichin toisteiset minimalistiset teokset.

Loppuvaikutelma onkin yhtä aikaa voimaannuttava ja meditatiivinen. On tarve kummalle tahansa, András Dés Trio hoitaa homman. Missähän näitä veijareita pääsisi kuuntelemaan livenä? (MK)

 

András Dés, lyömäsoittimet, Márton Fenyvesi, teräskielinen akustinen kitara, pedalit ja luuppaus, István Tóth Jr., nylonkielinen akustinen kitara

Sävellykset András Dés, paitsi 2 ja 5 Márton Fenyvesi, István Tóth Jr. ja András Dés
Äänitys, miksaus ja masterointi Viktor Szabó, BMC Studio, Budapest 24.–25.2. 2017
Tuotanto László Gőz.
Label-johto Tamás Bognár.
Kansitaide László Huszár / Greenroom.

1. Intro 3.03
2. Interplay I. – Outside 3.13
3. Gardening 6.16
4. Hommage 7.02
5. Interplay II. – Inside 5.04
6. Holding Your Hand, 150 Seconds Before Midnight 4.44
7. Transparent Afternoon 6.00
8. Sea at Second Sight 3.54
9. Lullaby Under the Sky 5.58

Kokonaiskesto 45.18

Takaisin

Artikkeli luettu 466 kertaa