Anni Elif

Kuvat:

03.08.2017 10:21


Anni Elif: Edith

Edith

2017 Eclipse Music ECD-201747

Herkkää. Tunteikasta. Voimakasta. Laaja-alaista. Yhteenpuristettua. Pelotonta. Vakuuttavaa. Modernia. Perinteistä. Mystistä. Uskaltavaa… Punatukkaista liehuntaa ja liekehtimistä runouden maailmassa. Maailmassa, jossa sanojen ja musiikin yhdentymä saa uuden muodon. Käsinkosketeltavan aistikkaan sellaisen…

Asialla Anni Elif (Egecioglu) on suomalaiseen jazziin kotiutunut turkkilais-ruotsalaistaustainen väkevä laulajatar. Hänen uskallustäyteinen kokeilunhalunsa eri tyylisuunnissa että loistokas improvisointikykynsä ovat tuoneet uutta tuoretta tuulahdusta tänne takametsien valtakuntaan. Rikas ja erinomaisen laaja äänirepertoaari yhdistettynä käheän imevään perusääneen saa aikaan upeita äänimaisemia… välillä hellän koskettavasti, välillä raastavan rajusti.

Tällä levyllä Anni Elif tulkitsee suomenruotsalaisen modernismin, runoilija Edith Södergranin (1892 – 1923) runoja. Näiden lisäksi raidoilla 3 ja 8 kuullaan ruotsalaisen kirjailija Karin Boyen (1900 – 1941) tekstejä. Molempien tekstit ovat saaneet Anni Elfin sävellysten ja säestävän orkesterin hienon tulkinnan myötä ylleen entistä koskettavamman olomuodon.

Orkesterin selkärankana toimii nykyisin keskieurooppalaistunut pohjoiskarjalainen kosketinvelho Tuomas A. Turunen, jonka mustavalkiot erimuodoissaan luovat perussykkeen runosuonille. Kokonaisuutta täydentää Anni Elif omilla koskettimistoillaan. Lisätunnetta kokonaisuuteen puhaltaa Annin elämänkumppani saksofonisti Pauli Lyytinen. Kaiken täydentää bassokitaroineen ja muine elektronisine vempaimineen  Joonas Kuusisto…

Välillä eletään satumaailman käsittämättömän kauniissa maisemissa… tunteiden polttavassa hekumassa… arjen raastavassa maailmassa… syntien saastaisessa sylissä.  Kaikki tunnetilat ja tulkinnat erinomaisen hienosti yhteen hitsattuna ja ammattimaisella huippuosaamisella. Unohtamatta kuitenkaan tärkeintä eli runojen syvintä olemusta ja niihin sävelletyn musiikin sielua.

Anni Elif on onnistunut tämän levyn myötä lopullisesti osoittamaan todella hienon osaamisensa… niin säveltäjänä kuin erityisesti tulkitsijana. Hänethän tunnetaan ennestään mm. Elifantree, Kauhukara ja Augur Ensemblen kokoonpanoista. Oli myös mykistävän upeaa kuunnella hänen live-esiintymisiään Pori Jazzissa, niin tämän levyn julkistuksen kuin Heikki Sarmanto Renewalin myötä… kerrassaan fantastista.

Tämä levy ei ole todellakaan mitään ”kuunteluhumppaa”, vaan todellinen nautintoannos omassa rauhassa ja mukavassa olotilassa. Silloin se aukeaa tädellisyydessään antaen hekumallisen maukkaita tuntoja. Herkkuja, joita harvemmin tämän päivän musiikkimailmassa on tarjolla…

Onko tämä levyllinen sitten jazzia? Taas kerran pitää sanoa, että väliäkö sillä… tai missä ne jazzin rajat kulkevat. Nyt on vain tarjolla makoisan hyvä kattaus persoonalista, uskaltavaa, modernia, korkeatasoista musiikkia, joka ainakin allekirjoittaneelle maistui erinomaisen herkulliselta.

Maistelkaapa tekin… se kannattaa (OR)

 

Anni Elif Egecioglu vocals, synthesizer, vocoder, live effects, piano, Joonas Kuusisto Squire VI, live effects, acoustic bass guitar, monitor, Pauli Lyytinen saxophones, live effects, EWI, omnichord, recorder, drum machine, modular synth, Tuomas A. Turunen (piano, synthesizers, harmonium).

Recorded and mixed by Jussi Liukkonen at Artlab, Helsinki 2016
Mastered by Petter Eriksson at Studio Korpen, Unnaryd 2017

01. Animalisk hymn 2:56
02. Det främmande trädet 4:11
03. Ingenstans 6:43
04. Stormen 4:53
05. Smärtan 7:26
06. Till fots fick jag gå genom solsystemen 5:33
07. Stjärnorna (Edith) 1:22
08. Stjätnorna (Karin) 4:32
09. Landet som icke är 4:57
10. Kärlek 4:30

Music written by Anni Elif Egecioglu. Lyrics written by Edith Södergran, except 3 & 8 by Karin Boye.

 

Takaisin

Artikkeli luettu 840 kertaa