Áron Tálas Trio

Kuvat:

19.03.2018 11:41


Áron Tálas Trio: Little Beggar

Little Beggar

BMC CD 264

Syvien tuntojen ilmaiseminen vähäeleisesti on muusikkoudessa äärimmäisen vaativaa. Samalla se palkitsee kuuntelijan suomalla vastaanottajalle tilaisuuden paitsi nauttia soiton hillityn harkitusta ekonomiasta, myös sijoittaa itsensä kuultuun mielenmaisemaan.

Vahvasti sisäistynyt lähestymistapa on ominainen Áron Tálasille (s. 1990) ja hänen triolleen.

Budapestilainen pianisti tuntuu yhdessä basisti József Barcza Horváthin ja rumpali Attila Gyárfásin kanssa ottaneen missiokseen soivan kokonaisuuden redusoimisen herkullisimmilleen gastronomisten oppien mukaan: kun lientä keittää kokoon pitkään ja maltillisesti, maut tihenevät ja hienovaraiset aromit korostuvat, lopputuloksena jotain aitoa ja elämyksellisesti jäljittelemätöntä.

Menetelmä tuottaa musiikillisesti genrekarsinointia kaihtavaa soittoa, vaikka yhteys jazzin pianotrioperinteeseen on ilmainen.

Tálasin sävellyksistä välittyy ensisijaisesti melodinen luontevuus. Se yhdessä harmonisen selkeyden ja soinnillisen tasapainon kanssa synnyttää ytimekkäitä kappaleita, jotka vetoavat joka tasolla. Vapautuneesti virtaava soitto hivelee korvaa samalla kun sitä kuljettava kiihkeä syke saa nikkailemaan mukana kuin huomaamatta.

Soiva kudos tuo samalla mieleen kolmikon musiikillisen moniulotteisuuden. Nimiteoksesta Little Beggar voi aistia vivahteita monille unkarilaisille muusikoille ominaisesta yhteydestä kansanmusiikillisiin juuriin.

Teos B. M. edustaa kokonaisuudessa vuorostaan levollisen meditatiivista materiaalia, joka korostaa samalla pianistin lyyrisiä ominaisuuksia. Sen rinnalla esimerkiksi Chicken Run on täydellinen vastakohta: kipakka ripaska käy hetkittäin suorastaan hysteeriseksi.

Áron Tálas Trion sooninen autenttisuus korostuu selkeimmin ehkä sävelmissä Ke-Bop, Hendersong ja Epigramma.

Ensin mainitut teokset ovat teknisesti kimurantteja mutta välitetään kuunteliijalle flowna, josta uhkuu soittamisen ilo ja lennokas vapautuneisuus. Epigramma taas kiteyttää vähän on paljon -filosofian muodoltaan pienimuotoiseksi mutta sisällöltään mittavaksi sävelrunoksi. (MK)

 

Áron Tálas, piano, József Barcza Horváth, kontrabasso, Attila Gyárfás, rummut

Äänitys Zsolt Kiss, Budapest Music Centerin konserttisali 9.–10.8.2017.
Miksaus ja masterointi András Nyerges
Label-johto Tamás Bognár
Tuotanto László Gőz

01. Little Beggar 3.55.
02. Hendersong 4.07.
03. Ke-Bop 4.43.
04. B. M. 6.20.
05. The Song 3.23.
06. Chicken Run 6.42.
07. Big Talk 4.01.
08. Weighted Words 5.56.
09. Cloud Atlas 2.58.
10. Epigramma 4.15.
11. Cheesy Gig 1.49

Kokonaiskesto: 48.15

Sävellykset Áron Tálas

Kansi László Huszár / Greenroom

Takaisin

Artikkeli luettu 652 kertaa