Aura Flow 

Kuvat:

20.03.2016 18:07


Aura Flow: Dynamo

Dynamo

Fredriksson Music 2016, FRMCD017

Iloisesti rullaa kuin Olga-mummon vanha Aino -merkkinen polkupyörä… se ,millä opettelin ajamaan ja sinistelin orastavaa miehuuttani moneen kertaan. Se siitä, mutta ihmeellisin vekotin itse polkupyörässä oli eturengasta vasten tarvittaessa pyöriä kihnuttamaan asennettu dynamo… keksintö, jolla saatiin vaatimatonta valoa pyörän lyhtyyn. Tiesin toki, että kissaa hinkaamalla sen turkki ”kipunoi” sähköä, mutta että moinen dynamo sitä synnytäisi ihan valoksi asti…

Tämän levyn ensimmäinen raita ja koko levyn nimi ”Dynamo” ei sen sijaan ihmetytä, sillä se sytyttää ja valaisee ihan kunnolla. Asialla soittokunta toist’ puolelt’ jokke… siis Aurajoen rantamilta. Ryhmittymä kuuluu Turkulaisen jazzelämän nykyisiin huippuosaajiin, jotka kipuilevat kohti suomalaisen jazzin parasta A-luokkaa.

Avausraita  antoi odottaa levyltä menevän rytmikästä kokonaisuutta, joka henkisi intensiivistä intoa, pursuavan täräkkää otetta että väkevää sielukkuutta. Ei mitenkään väkivaltaisella purkauksella, vaan melodisesti mukaansa kietovana… svengaavan raikkaalla otteella.

Levyn kappaleet ovat saksofonisti Max Zengerin ja pianisti Henri Mäntylän sävellyksiä. Mukavan kuunneltavia sellaisia, ilman ylenpalttista taiteellisuutta tai rajojen etsintää. Ehkäpä tällä levyllä onkin tarkoitus mukavaan keskinäiseen irroitteluun ja tavallisen tossunkuluttajan jazzjanon tyydyttämiseen ilman tiukkaprosenttisia kuunneltavia raitoja. Ja siinä herrat ovat onnistuneet mainiosti.

Zenger puhaltelee kepeän terhakkaasti jazzin riemusanomaa. Nautittavaa soittimensa hallinta ja teknistä osaamista että kimurantiempienkaan kuvioiden hyljeksemistä. Hänestä kuullaan vielä…

Mäntylän mustavalkioiden tuotemerkki on jazz. Hyvää perinteistä jazzkomppausta, jonka lomaan irtoaa muutama hyväntuulinen soolottelu. Mäntylästä on kasvamassa suurten jazzkenttien 88 -kuljettaja. Tuota tavoitetta tukee myös hänen sävellyksensä tällä levyllä.

Kitaristi Marjamäki tökkää muutaman hienon soolon vanhojen kuusikielisten mestareiden jalanjälkiä tallaten. Komppi rullaa kepoisan mukavana. Miellyttävää kuunneltavaa.

Basisti Åkerblom hoitelee paksukielista mukavalla intensiteetilla. Energisesti, muttei liian esiintunkevasti. Hyvänä tukipilarina muille soittajille.

Mr. Turkujazz, Jussi Fredriksson soittaa tällä kertaa rumpuja. Keisarin ottein, niin kalvoilla kuin pelleilläkin, kuiten sopivasti taka-alla pysyen. Tämä todella laajalla selktorilla touhuavalla jazzmuusikolla on monta rautaa yhtäaikaa tulessa, nyt hän ”takoo” tanakan täyttä taustaa levykokonaisuuteen.

Turku on harpannut viime vuosina yhdeksi suomalaisen jazzelämän kehdoksi. Tämä levy vankistaa edellä mainittua mainiosti. Levy sopii hyväksi käyntikortiksi turkulaisesta jazzista.

Mukava ja hyvin tehty kokonaisuus energistä, rytmikkään melodista ja maukasta jazzia. Nyt ei pipo kiristä eikä pikkurilliä tarvitsee nostaa pystyyn… josko Turun murteen ymmärtäminen ei aina ole helppoa, niin tämä jazzailu on sitä. Laadusta tinkimättä.

Kyl määki Turuus … ainakin jazzia! (OR)

 

Max Zenger, saksofoni, Henri Mäntylä, piano, Henri Marjamäki, kitara, Teemu Åkerblom, basso, Jussi Fredriksson, rummut

Recorded by Paavo Malmberg 12.-13. october 2015  at Kallio-Kuninkala Studios, Järvenpää, Finland
Mixed by Paavo Malmberg  
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmakers

1. Dynamo (Max Zenger) 5:21
2. Open Road (Henri Mäntylä) 8:57
3. Dancing Donna (Max Zenger) 4:29
4. Avnjuts Kall (Max Zenger) 5:35
5. Västerleden (Henri Mäntylä) 6:13
6. Memory Times (Henri Mäntylä) 7:00
7. Tre Ugglor (Max Zenger) 7:46
8. Daily News (Henri Mäntylä) 6:25

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 601 kertaa