Avishai Cohen

Kuvat:

26.07.2017 21:38


Avishai Cohen: Cross My Palm With Silver

Cross My Palm With Silver

ECM 2548

Kirjoitin tällä palstalla reilut puolitoista vuotta sitten aikamoisen tylyä tekstiä trumpetisti Avishai Cohenin edellisestä levystä Into The Silence (JR 19.02.2016). Mutta se nyt on yksinkertaisesti niin, että käpälät kolisevat näppäimistöllä siten miten korva (kuulee ja) käskee.

Viime vuoden syyskuussa äänitetty Cross My Palm With Silver on – onneksi – aivan toista maata. Maailmanlaajuinen ”jazzin raamattu” Down Beat -lehti antoi tälle uutuudelle peräti neljä tähteä viidestä mahdollisesta. No, tiedä häntä noista tähtien määrästä, niiden jakelulla kun on sekä hyvät (onkohan?) että huonot puolensa. Henkilökohtaisesti olen mielissäni siitä, ettei levyjä tarvitse esim. tähän mediaan tähtien määrällä arvottaa.

Perusryhmä tässä on lähes sama kuin edeltäjällään: basisti on vaihtunut ja (jokseenkin turhaksi lisukkeeksi tuolloin mainitsemani) saksofonisti on poissa. Hyvä niin, sillä nykyisen kvartetin perusrunko on edelleen kasassa, ja soittopuoli on monella tapaa tiivistynyt ja ennen kaikkea parantunut. Paitsi itse Cohenin, myös pianisti Yonathan Avishain ja rumpali Nasheet Waitsin osalta.

Avausraita ”Will I Die…” käynnistyy herkällä trumpetin ja pianon duetolla, ja samoissa fiiliksissä homma myös jatkuu muiden tullessa mukaan. Ainakin jonkin aikaa. Sillä sitten heitetään tempovaihdetta hieman isommalle Waitsin kelluvan kevyesti svengaavan symbaalikompin suosiollisella myötävaikutuksella.

Cohen maalailee jo tässä trumpetillaan aivan eri tapaan kuin aikaisemmin: persoonallisuutta löytyy nyt niin soundissa kuin sävelissäkin. Ja samaan malliin trumpetti soi jatkossakin.

Levyn yleistunnelmaa voisi luonnehtia levolliseksi, kuulaaksi ja tunnelmoivaksi. Tempot ovat hitaan puoleisia, ja soolopuolella sekä Cohen että Yonathan Avishai soittavat tyylillä ja mallikelpoisesti.

Vain Shoot Me In The Leg poikkeaa jossain määrin em. peruslinjasta. Se sisältää pientä revittelyä, ja esimerkiksi Cohen käyttää muusta materiaalista poiketen myös soittimensa ylärekisteriä, muutoin hän liikkuu soitossaan enimmäkseen trumpetin keskirekisterin alueella. Oman erityismainintansa ansaitsee myös hänen pitkähkö nautinnollinen trumpettikadenssinsa kappaleen loppupuolella.

Jos nyt jotain negatiivista pitäisi tästä albumista keksiä, niin se on musiikin kokonaiskesto. Vajaan neljän kymmenen minuutin asemasta tällaista musiikkia kuuntelisi mielellään kauemminkin. Mutta kesto on sinällään täysin merkityksetön detalji. Musiikin laatu on paljon olennaisempi asia. Ja se on tällä levyllä kohdallaan. (TV)

 

Avishai Cohen: trumpetti, Yonathan Avishai: piano, Barak Mori: basso, Nasheet Waits: rummut.

Äänitys: Studios La Buissonne, Pernes-les-Fontaines, syyskuu 2016. Julkaisupäivä: 05.05.2017. Tuottaja: Manfred Eicher.

1. ”Will I Die, Miss? Will I Die?” (10:20) .
2. Theme For Jimmy Greene (5:24)
3. 340 Down (3:51)
4. Shoot Me In The Leg (12:09)
5. 50 Years And Counting (6:54)

Musiikki: Avishai Cohen.

 

Takaisin

Artikkeli luettu 253 kertaa