Béla Szakcsi Lakatos, Christophe Monniot, József Barcza Horváth, Elemér Balázs

Kuvat:

29.11.2017 20:53


Béla Szakcsi Lakatos, Christophe Monniot, József Barcza Horváth, Elemér Balázs: Density of Standard

Density of Standards

BMC CD 242

Standardeja ei kuule periaatteessa koskaan liikaa – eiväthän ne olisi ilman monenlaisia koskettavuuden, tarttuvuuden, ajattomuuden ja kestävyyden kriteerejä ylipäätään saavuttaneet asemaansa klassikoina, joita tulkitsee soittajapolvi toisensa jälkeen.

Jotenkin tällä tavoin saattaa pohtia Béla Szakcsi Lakatos, unkarilais-ranskalaisen kvartetin johtaja ja kokoonkutsuja. Pianisti on työstänyt kaikkea jazzrockista musikaaleihin ja baletteihin. Lisäksi hän on meritoitunut unkarilaisen mustalaisjazzin tienraivaajana sekä tehnyt vapaaseen improvisointiin perustuvia duo-projekteja viulisti Lajos Kathy Horváthin ja cimbalom-mestari Miklós Lukácsin kanssa.

Density of Standards on pianistin hatunnosto jazzin mainstreamille ja pitkälle perinteelle, jossa kiinnostavaa materiaalia on haettu muun muassa kunkin ajan tanssimusiikista, elokuvista ja näyttämöiltä. Liiderin johdatuksella ranskalainen alttofonisti Christophe Monniot sekä unkarilaiskomppi, kontrabasisti József Barcza Horváth ja rumpali Elemér Balázs kuljettavat soivalle aikamatkalle.

Ikivihreät, kuten varhaiseen Walt Disney -animaatioon Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937) sävelletty Someday My Prince Will Come ja Duke Ellingtonin klassikko Mood Indigo (1930) soitetaan alkuteoksille uskollisina ja tunnistettavan tutun kuuloisina mutta silti verevän elävinä sovituksina.

Erityisen hyvin nelikko ottaa haltuun niin ikään elokuvamusiikkina ensimmäisen kerran kuullun, The Wizard of Oziin räätälöidyn Over the Rainbown. Lataus hivelee ja soinnissa kaikuu originaalin ilmestymisvuoden 1939 keinopaletti pianotyylittelyä myöten.

Hieno veto on myös Autumn Leaves (1945). Versiointi tavallaan palauttaa samalla sävellyksen kotiin, sillä sen tekijä Joseph Kosma oli syntyjään unkarilainen. Hänet tunnettiin nimellä József Kozma, kunnes Budapestin maineikkaassa musiikkiakatemiassa ja Liszt akatemiassa sävellystä ja orkesterinjohtamista opiskellut monilahjakkuus muutti Ranskaan vuonna 1933.

Kautta albumin kvartetin vahvuus on sisäistetyssä ohjelmassa sekä soitteissa, jotka kumartavat kunkin teoksen lähtökohdille. Harmonisen kauniista tulkinnoista aistii yhtä lailla tekijöiden virtuositeetin kuin sydämen. (MK)

 

Béla Szakcsi Lakatos, piano, Christophe Monniot, alttosaksofoni, József Barcza Horváth, kontrabasso, Elemér Balázs, rummut

Äänitys, miksaus ja masterointi Viktor Szabó, Budapest Music Centerin konserttisali, Budapest 28.–29.1.2016
Christophe Monniot soittaa Selmerin saksofoneja ja Vandorenin lehtiä
Elemér Balázs käyttää Csibin rumpukapuloita
Kansi László Huszár / Greenroom
Tuotanto László Gőz
Label-johto Tamás Bognár

Unkarin kansallinen kulttuurirahasto tuki tätä levytystä

1. Someday My Prince Will Come (Frank Churchill / Larry Morey) 7.08
2. Body and Soul (Johnny Green / Edward Heyman, Robert Sour, Frank Eyton) 11.00
3. Summertime (George Gershwin / DuBose Heyward) 6.35
4. Mood Indigo (Duke Ellington, Barney Bigard / Irving Mills) 5.31
5. Bye Bye Blackbird (Ray Henderson / Mort Dixon) 7.12
6. Autumn Leaves (Joseph Kosma / Jacques Prévert) 5.51
7. Green Dolphin Street (Bronisław Kaper / Ned Washington) 5.54
8. Over the Rainbow (Harold Arlen / E. Y. Harburg) 6.24
9. Days of Wine and Roses (Henry Mancini / Johnny Mercer) 6.15

Total time: 61.54

Takaisin

Artikkeli luettu 352 kertaa