Bikutsi

Kuvat:

22.02.2017 20:31


Bikutsi: Mozaique

Mozaique

MSY Records MSY 2016

Pelkän levykannen perusteella ja musiikkia kuuntelematta Mozaiqueta voisi kuvitella vaikkapa jonkun unkarilaisen (tai jostain muusta jazz-mielessä ”eksoottisen” maasta kotoisin olevan) jazzyhtyeen albumiksi. Mutta ei. Totuus paljastuu kansilehden – ja suurennuslasin – avulla. Tämä ’mosaiikki’ on aivan ehtaa suomalaista tuotantoa. Taiteilijanimen Bikutsi takaa löytyy puolestaan rumpali-lyömäsoittaja-säveltäjä ym. Mika Säily, jonka musiikkia levyllä kuullaan.

Eri raidoilla operoi hyvin erilaisia kokoonpanoja Säilyn soolonumeroista erikokoisiin ja miehityksiltään erilaisiin bändiversioihin. Myös musiikkityyleissä löytyy moninaisia variaatioita soul-sävyistä suoran beat-kompin kautta länsi-afrikkalaiseen polyrytmiikkaan. Laulu on vahvasti mukana kautta koko levyn. Kaikinpuolinen monimuotoisuus kautta linjan pitää myös kuuntelijan mielenkiinnon hyvin hereillä: koskaan ei voi tietää mitä seuraavaksi tulee.

Mikäli Mozaique olisi saatavilla vinyylimuodossa, vannoutunut hifisti voisi saada halvauksen kuullessaan levysoittimen neulan heti alussa rahisevan niin kuin se olisi viimeisillään. Ne (rahinat) kun yhdistävät lyhyitä, toisistaan paljonkin poikkeavia teeman pätkiä.

Onneksi meno sittemmin tasaantuu, viimeistäänkin Elina Hjeltin laulaman balladimaisen soulin myötä (15 Years), ja alkua huomattavasti ”normaalimpana” se myös pysyy. Säilyn kosketinsoittimet ja ksylofoni kannattelevat hyvin kappaletta Mendiani Reprise. Kaisa Kulokari soittaa puolestaan säväyttävän tenorisaksofonisoolon Freedomissa. Toisenlaisia positiivisia säväyksiä saa myös biisistä I’ll Give You Everything, jonka  tulkitsevat kaksistaan laulaja Amanda Oscarsson sekä Säily itse kosketinsoittimien ja ohjelmoinnin osalta.

M’Bolo viittaa jo nimenä Afrikan suuntaan, ja sinnehän sitä mennäänkin. Säily heittelee hienoa polyrytmiikkaa rumpusetillään. Kul on myös maukasta monirytmisyyttä huumorinpilke silmäkulmassa tehtynä. Säily laulaa / ääntelehtii (tässä positiiviseksi tarkoitettu ilmaus) yksistään heittäen monia stemmoja päällekkäin äänitettynä. Samaan perustaan palataan myöhemmin Let’s Beat the Earth – Bikutsin myötä, joka on kuin Kul instrumentaalimuodossa: Viivi Maria Saarenkylän haitarin ja hienosti koko albumilla soittavan Kaisa Mäensivun basson ohella Säily hoitelee kitaran, sähköpianon ja rummut.

Double Brown on kolmesta väristä koostuva kollaasi, jonka keskeisinä esiintyjinä ovat vokalisti Kadi Vija ja pianisti Rob Dominis. Kolmoisaihetta seuraa jouheva ja jäntevä, nimensäkin mukaisesti blues-sävyinen Dodecaphonic Blues. Dominis ja Mäensivu – tällä kertaa myös bassosolistina – tekevät laatutyötä. Samoin kuin Säily settinsä ääressä tässä levyn ainoassa ”perinteisen” pianotrion esityksessä.

Mikäli kuulija ei biisin nimen (Vista del Mar) perusteella arvaa missä mennään, niin ainakin alussa oleva Joonas Wideniuksen pitkä ja tyylikäs flamencokitaraosuus saa harmaisiin aivosoluihin säpinää. Wideniuksen hienoa kitarointia täydentää vielä Joakim Berghällin taiturointi sopraanosaksofonilla. Koko levyn pisin, yli 8-minuuttinen sävellys siinä missä monet kappaleet jäävät kestoltaan alle kahteen minuuttiin.

Mozaiquen kenties parhaasta yksittäisestä vokaalisuorituksesta vastaa puhdassointinen ja pehmeä-ääninen Amanda Oscarsson kappaleessa Marmot. Hyvin ovat tässäkin menossa mukana myös kautta koko levyn upeasti soittavat Saarenkylä (haitari), Dominis (koskettimet) ja Mäensivu (basso).

Tilkkutäkkiä ja mautonta sekahedelmäsoppaa? Ei todellakaan! Vaan moninaisista aineksista ja vaikutteista koostettu monisäikeinen hallittu kokonaisuus. Mika Säilyn iso työmäärä täydentyy lisäksi vielä useilla hienoilla yksilösuorituksilla.

 

Kadi Vija, Elina Hjelt, Anna Vihonen ja Amanda Oscarsson: laulu, Antti Koivula: ääni, Rob Dominis: piano ja kosketinsoittimet, Viivi Maria Saarenkylä: harmonikka, Joakim Berghäll: sopraanosaksofoni, Raila Kulokari: tenorisaksofoni, Joonas Widenius: kitara, Kaisa Mäensivu: basso, Mika Säily: laulu, ksylofoni, kitara, sähköpiano, rummut ja lyömäsoittimet. (TV)

Äänitys: Mika Säily. Miksaus ja masterointi: Mika Säily ja Mikko Murtoniemi, Murtosointu. Kansitaide: Marjut Backman. Kansidesign: Mika Säily ja Marjut Backman. Julkaisupäivä: 11.11.2016. Tuottaja: Mika Säily.

01. Bienvenue a Mozaique (1:49)
02. The Dance of the Mendiani (1:58)
03. 15 Years (4:14)
04. Mendian Reprise (1:27)
05. Solidarity (3:47)
06. Freedom (5:04)
07. M’Bolo (1:24)
08. I’ll Give You Everything (4:00)

Double Brown
09. Turquoise (1:53)
10. Brown (3:12)
11. White (4:49)

12. Dodecaphonic Blues (3:53)
13. Kul (1:57)
14. Vista del Mare (8:10)
15. Let’s Beat the Earth – Bikutsi (3:05)
16. Marmot (3:44)
17. Bikutsi Reprise (0:50)

Musiikki, sanoitukset ja sovitukset: Mika Säily.

Takaisin

Artikkeli luettu 811 kertaa