Birger´s Ragtime Band

Kuvat:

10.02.2014 11:46


In The Spirit Of Traditional New Orleans Jazz

In The Spirit Of Traditional New Orleans Jazz

C&P 2013 BRBCD001

Pitkän linjan klarinetisti Birger Lindström innostui teini-iässä klassisesta jazzista suuren tradjazzboomin aikoihin 1950/60-lukujen taitteessa. Sen ajan nuorisokulttuuria olivat ”lättähattu”, nahkatakki ja farkut, tukkaan Suavea tai Brylcreemiä. Tytöillä puseroissa hartiatoppaukset, kapea hame tai ihoa nuolevat ”piukkapöksyt”, asun kruunasi räikeä huulipuna.

Nuoriso tanssi rock and rollin ja dixien tahdeissa. Maaseudulla tanssilavoille ajettiin moottoripyörillä, arvostettuja olivat brittimerkit Ariel ja Triumph, myös tšekkiläinen Jawa oli suosittu.

Dixielandin suuriin nimiin kuuluivat Acker Bilk, Chris Barber, Dutch Swing College Band ja DDT Jazzband. Näiden esikuvien innoittamana Lindstöm osti 13-vuotiaana ensimmäisen klarinettinsa ja opetteli soittamaan levyjä kuuntelemalla. Jazzoppeja ei siihen aikaan ollut Suomessa juuri tarjolla.

Birger´s Ragtime Bandin uuden levyn yksi helmi on Petite Fleur. Sen tunnetuin versio lienee Chris Barber Jazz Bandin vuoden 1959 äänitys. Miljoonamyyntiin yltäneestä kappaleesta on muodostunut Barberin bändin klarinetistin Monty Sunshinen (1928-2010) tavaramerkki. Birger Lindströmin klarinetin vibrato ja soundi pääsevät aivan samalle tasolle, todella onnistunut tulkinta.

Viiden miehen yhtyeessä melodian puhaltaja on kovilla. Lindströmin ”soittohartiat” kyllä kantavat koko levyn mitan. Ruotsissa lähes kahden kymmenen vuoden aikana hankitut kannukset ja rutiini näkyvät tuloksessa. Häneltä oli mainio oivallus kokeilla levyllä suomalaisia kansanmusiikin klassikoita. Hyvät sovitukset istuttavat ne paikalleen hienosti.

Myös komppiryhmä tekee kelpo tuloksen! Monissa liemissä keitetyn Jukka Järvelän maukkaat banjosoolot soivat heleästi ja Robi de Godzinskyn pianotyöskentely on vakuuttavaa. Jussi Sipilän basso antaa tukevaa ”selkärankaa” svengille ja Svenne Krogius vispelöi tarkasti kompin kohdalleen. Pehmeääninen kakkosbanjisti Philip Hedlund esittää levyllä komeasti neljä laulussooloa. Erikoisesti minua miellyttää hänen laulantansa suosikistani Louisian-I-Ay.

Levyn toinen helmi on bändin uusi laulusolisti Annika Cleo. Hänen virkeän kiehtovaa ääntä on todella nautinnollista kuunnella. Cleon upeat tulkinnat klassikoista Kaunis on luoksesi kaipuu ja Vid en Källa uppoavat suoraan sieluun.

Kotimainen klassisen jazzin levy on aina tapaus. Niitä ei kovin usein julkaista. Lehtemme on tainnut viimeksi arvioida tämän genren albumia viime lokakuussa. In The Spirit Of Traditional New Orleans Jazz on erinomainen levy, suosittelen! (Dixieturisti)

Birger Lindström (lead, cl), Robert de Godzinsky (p, voc), Jukka Järvelä (bjo), Philip Hedlund (bjo, voc), Jussi Sipilä (b) ja Sven-Erik Krogius (d, washboard) sekä Annika Cleo (voc)

Recorded by Soundteam Godzinsky Ltd Jul. 21 2011, Sep. 16 and Oct. 4 and 5 2013.

Mixed and mastered by Robert de Godzinsky

Producer: Birger Lindström

01. When You And I Were Young, Maggie 4:30

02. On The Sunny Side Of The Street 3:30

03. Burgundy Street Blues 3:07

04. St. Phillip Street Breakdown 2:42

05. Kaunis On Luoksesi Kaipuu 2:42

06. Blues My Naughty Sweetie Gives 3:03

07. On A Little Bamboo Bridge 5:06

08. Some Of These Days 3:59

09. Oh Wendel, Play Your Golden Horn 4:17

10. Sweet Georgia Brown 3:28

11. Petite Fleur 3:50

12. Louisian-I-Ay 3:39

13. Romanssi 3:47

14. Alexander´s Ragtime Band 4:04

15. Vid en Källa 4:22

16. Down By The Riverside 3:30

Takaisin

Artikkeli luettu 1434 kertaa