Böhlström, Strandberg, Toivanen Band med vänner 

Kuvat:

16.08.2016 09:52


Böhlström, Strandberg, Toivanen Band med vänner: Visor, Jazz och lite Blues

Visor, Jazz och lite Blues

Nyt liikutaan ruotsalaistunnelmissa, laulelmien, jazzin ja bluesin maailmoissa. Jossain tavallaan kiinnepisteettömässä nannassa. Siis nannassa, jossa kaikki maistuu, tuoksuu ja kuulostaa hyvältä. Voi pyhä yksinkertaisuus, kuinka yksinkertainen voikin kuulostaa yksinkertaisesti hyvältä… tyylisuunnasta riippumatta.

Asialla käheän römeä-ääninen kitaristi Carl-Erik Böhlström, jonka ääni toi mieleen ensialkuun gospelvirtuoosi Jukka Leppilammen, mutta Carl-Erikistä pajlastuikin vieläkin oivempi parran pärisyttäjä. Knallipäinen, partasuinen herrasmies. Ruotsinkielellä laulava. Luonnollisesti ruotsalaista tavaraa… ja omallatavallaan pirun aistikkaasti.

Levykokonaisuus pitää sisällään monenmoista kampetta, kuten sen nimikin jo kertoo. Mutta tällä kertaa se on myös tämän levyn vahvuus. Böhlströmin lisäksi levyn peruskolmikon muodostavat kadehdittavan komeapartainen, toinen knallipää Köpi Toivanen sekä basisti Jan Olof Standberg. Musiikin monikirjo tuo kappaleisiin myös vierailijoita, jotka mukavasti täydentävät kokonaisuuden. Tehden yksinkertaisesta hyvästä vieläkin paremman. Toisaalta ei ole ylikäynyttä Böhlströmin… Hänen Gibson Les Paul komppaa maukasta taustaa soivan mörisevälle käheydelleen… siis laululle.

Ensimmäinen Cornelis Vreeswijkin biisi toi siis jotenkin mieleen jazzillisuudestaan huolimatta Leppilammen Kolme Puuta kappaleen, mutta kuuntelijan toisen kotimaisen hallitsemattomuus ei kertonut sanoituksesta mitään. Valitettavasti.

Kakkosraidan Olle Adolphssonin Trubbel olikin sitten tuttua kauraa Monica Zetterlundin tuotannosta. Ja Böhlström esitti sen tunteikkaan maukkaasti bossarytmityksellä  vierailija Majaluoman haitarin tuodessa lisätunnetta.

Seuraavilla raidoilla mukana on Laura Airola viuluineen ja maniskoineen. Tasatallaava musiikki vie eteenpäin rauhaisan letkeänä ensin maaseudun maantiellä ja pohdiskelee sitten opettaja-idealisti Angelmannin mietteitä.  Mukavan sointuisaa laulelmaa ripauksella jazzahtavaa poljentoa.

Puppe Strandberg jumputtelee tutun aistikkaaseen tyyliinsä paksukieliään saaden luvan jopa pieniin soolotteluihin.  Muhkeapartainen Toivanen kopsuttelee rumpujaan aistillisen herrasmiesmäiseen tyyliin, jääden välillä kuuntelijaosastoon. Vierailija Jukka Gustavson pimputtelee pianoa vanhojen ruotsalaisten kansansävelien täyttämällä raidalla jazzikkaan tyylikkäästi.

Kahdella viimeisellä taidalla heittäydytään bluesin sinisävelten maailmaan. Kitaravahvikkeeksi hyppää Ben Granfelt komeasti soivine kuusikielisineen. Böhlström tuntuu pääsevän uuteen iskuun ja omaksuu tämän tyylisuunnan omaksi leipälajikseen hienosti. Ja miksei omaksuisi, sillä molemmat raidat ovat maestron itsensä käsialaa. Röheää bluesia romäkältä ukolta…

Kaikessa pienimuotoisuudessaan ja yksinkertaisuudessaan tämä levy on sellainen, että se on pakko kuunnella useampaan kertaan, ymmärsipä kieltä eli ei. Tämän levyn valtti ei ole loppuunasti kliinattu hienostelu, vaan maanläheinen sielukkuus. Ja Böhlströmin persoonallisuus.

Tämä ei ole mikään merkkitapaus, mutta tämä on silti oiva osoitus siitä, kuinka musiikkia voidaan esittää nautittavasti ilman sen kummempia kikkailuja. Tyylikkään aistikkaasti. Hyvää mieltä pursuten. Tämän levyn sekalainen tyylikirjo toimii… toimii… ja toimii. Osaltaan myös jazzillisesti että bluesellisestikin.. (OR)

 

Carl-Erik Böhlström sång, gitarr, Jan-Olof Strandberg ståbas, basgitarr, Köpi Toivanen trummor
feat. Eki Osmala munspel (7), gitarr, vissling (1), Ben Granfelt gitarr (7,8), Jukka Gustavson piano (6), Laura Airola fiol (3,4), mandolin (4), Markus Majaluoma dragspel (2), piano (1)

Loud / mix Riki Rupinen
Mastring Tatu Turpeinen

1. Somlliga går med trasiga Skor (Cornelis Vreeswijk) 4:36
2. Trubbel (Olle Adolpsson) 6:38
3. Jag har bott vid en landsväg (Edvard Persson) 6:29
4. En tröstesam visa till idealisten och skolläraren Angelman
(Dan Andersson ord / melodi Scholander Sven) 6:47
5. Sakta vi går genom stan
(Melodi: Walking my baby back home, Roy Turk, ord Fred E. Alert, Sveska ord Beppe Wolgers) 3:50
6. Visa ifrån Utanmyra / O tysta ensamhet (Gammal svensk folksång. Ord Olof von Daliin) 5:10
7. Gammal mans Blues (Böhlström C-E) 5:21
8. Ett par mil utanför stan (Böhlström C-E) 3:45

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1084 kertaa