Bowman Trio 

Kuvat:

12.09.2016 11:21


Bowman Trio: Bowman Trio

Bowman Trio

We Jazz Records 2016 (WJLP01

Tarua vaiko totta? Siinäpä kysymys, kun henkilö nimeltään J. Bowman aloittaa seikkailunsa Visbysta läntisen naapurimme eräästä piirikunnasta. Onko kyseessä kenties seikkailija Joe Smithin kuuluisa serkku vaiko elokuvamaailman sankari ja maailmanmatkaaja Hollywoodin naapuristosta. Sieltä, missä kuulas West Coast Jazz pureutui 1950 -luvulla  jazzin historiaan. Mene ja tiedä… väliäkö sillä?

Sen sijaan väliä on sillä, että asialla on suomalainen kolmikko, Bowman Trio, joka on ottanut nyt levyllään tehtäväkseen tämän fiktiivisen persoona Bowmanin elämänkerran julkituontia. Alkuun mietiskelevän ja kertoilevan jazzin keinoin. Jonkinasteinen, hypnoottinen olotila kietoo kuulijan pauloihinsa trumpetisti Tomi Nikkun verkkaisen tutkiskelevan äänimaailman myötä. Mutta ennen spontaaniin unimaailmaan vaipumista räjäytetään lopuksi rytmimaailma valloilleen… Mount Everestillä!

Levyn sävellykset ja taustatarinan kynäjälki ovat rumpali Sami Nummelan tuotosta. Mielikuvitushaihattelua, josta on sukeutunut maukkaalta maistuva kokonaisuus. Tavallan yksinkertainen, jopa osin alaston, mutta kurvikkaan viehättävä.

Tätä länsirannikkojazzia soittaa Nikkun ja Nummelan lisäksi kiteeläislähtöinen basisti Joonas Tuuri, jonka paksukielet pompottelevat aistikasta taustaa Bowmanin seikkailuille. Tuuri on nousemassa kohti maamme basistien kärkikastia ja tämän levyn suorite antanee lisäpontta nousemaan seuraavalle tasolle. Varmaa ja hallittua työstöä. Myös maukkaissa soolotteluissa…

Nikkun trumpetointi on omasävyistä, alkulevyllä mietiskelevää, mutta värikylläistä. Jotenkin osin avantgardistisenkin kuuloista. Tukkoista. Makustelevaa, sopivan mausteista ja leppoisan lutvikasta. Lopussa kunnon puhuria ja kikertävän kulkevaa. Mukaansa kietovaa ja otteessaan pitävää. Kelpo suoritus.

Levyn sisällön isä Nummela käsittelee kalustoaan tasapainoisen monitahokkaasti. Soittaen melodisen maslakasti niin kalvoja kuin peltejäkin. Pysyen taka-alalla, muttei pimennossa. Nousee esiin voimallisemmin saatuaan luvan. Ihastuttavan moninaista työkalujensa käyttöä, jolla luo hyvän soittopohjan toisille. Ja soolottelukin lähtee kuin lintu kädestä…

Olen aiemmissakin yhteyksissä sanonut, että yksinkertainen on kaunista. Niin nytkin. Enkä tarkoita tällä sitä, että levy olisi jotenkin huono. Päinvastoin, tämä on makoisa plätty. Ja helposti lähestyttävää musiikkia tarjoileva. Levyä ei ole myöskään pilattu liiallisella teknisellä kliinauksella, vaan sen liveäänityksen aitous on aistittavissa muutenkin kuin yleisön aplodeissa. Hieno juttu.

Omanlaisensa, hyvänmakuinen west coast -tunnelmainen jazzkokonaisuus. Kiireen pysäyttävä. Rentouttava. Sopivan erilainen. Lopuksi kiitolaukkaan heräävä. Osoitus suomalaisen nuoremman jazzsukupolven osaamisesta.

Kuunnelkaa ja nauttikaa J. Bowmanin seikkailuista…  (OR)

 

Tomi Nikku, trumpet, Joonas Tuuri, bass, Sami Nummela, drums

Recorded and mixed by Juho Luukkainen
Recorded at  We Jazz 2015, Kahvila Sävy, Helsinki, Finland on 9 december 2015
Mastered by Tommi Lange, TTLangen
Additional mastering by Jukka Sarapää at Timmion Cutting Lab
Produced by Matti Nives

1. Bowman Cigarettes 8:13
2. Hard Work 6:32
3. Khumbu Icefall (Excerpt) 1:53
4. AM Prayer 6:42
5. Summer in Visby 5:32
6. The Summit 5:18
7. How to Win a Gun Fight 4:34

Composed by Sami Nummela

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 665 kertaa