Brutopianisti

Kuvat:

17.03.2018 10:37


Markus Paljakkala

Multi-instrumenttalisti Markus Pajakkala on parhaiten tunnettu Utopianisti -projektista jossa pääpaino on teknisesti taitavalla proge-iloittelulla. Merkittävästi härömpää tavaraa Pajakkala on julkaissut Brutopianisti -nimellä – täällä kynnetään suhteellisen syvällä kokeellisissa vesissä, Brutopianistin arsenaaliin kuuluu niin vapaampi improvisointi kuin grindcore-henkinen nopeatempoinen ja brutaali paahto orinä/kurkkulauluvokaalimaustein.

viime vuonna ilmestyneen Brutopianisti -kasetin (kyllä vain)  A-puoli edustaa sitä grindcore-paahtoa suuimmaksi osaksi Pajakkalan yhden miehen orkesterin voimalla vierailevin äänisolistein. Biisien nimet ovat tyyliä Gróyul Ghóul Ghò! tai Glüf Zwagó Zigévomídá! Näistä lähtökohdista ei allekirjoittaneelle voi olla tulematta mieleen japanilainen duo Ruins jota kokeellisemman jazz-ilmaisun ystäville länsimaissa teki 90-luvlla tunnetuksi John Zorn jonka Tzadik -levy-yhtiö julkaisi muutamia Ruinsin levyjä ja tekipä bändi yhteistyötä free kitara -legenda Derek Baileynkin kanssa.

Hengeltään suhteellisen armotonta hardcore punk-henkistä paahtoa siis, mutta kuitenkin yllättävissä temponvaihteluissaan täsmällisesti toteutettua ja riittävästi leikkimieltä joskin voi silti turvallisesti olettaa että tätä kasetin puolta ei tule hirveän aktiivisesti enää kolmen pyöräytyksen jälkeen tykiteltyä – on se nimittäin aika raskasta tavaraa, 13 biisiin jaettu ja vaikka tyylillistä vaihtelua löytyy niin aika pitkälti yhdeltä moukariniskulta se tuntuu hyvässä ja pahassa.

B-puolen free jazz ja psykerock -jamittelut lienevät jazzdiggarien korvaa enemmän miellyttäviä maistiaisia vaikka ne tässä enemmän bonusraitoina esitetäänkin. Tarjolla on lisää materilaalia kolmen raidan verran Pajakkalan, Black Motorin (Sami Sippola vielä fonistina) ja amerikkalaisen pianisti Jon Ballantynen kohtaamisesta jonka hedelmistä on saatu nauttia aiemmin Utopianisti II -levyllä. A-puolen kokeellisen vyörytyksen jälkeen ilmava ja verkkainen free on todellista balsamia – ehkä se kontrastinomaisesti toimii tässä ympäristössä ainesosiaan paremmin. Kasetin päättää rennompi rock-jammittelu  kokoonpanolta joka sittemmin on saanut nimekseen Sound the Bell – Pajakkalalla ja Ballantynella vahvistettuna – Black Motorin Simo Laihonen rummuissa, Antero Mentu kitarassa ja Panu Ukkola bassossa. (PV).

 

Markus Pajakkala – drums, bass clarinet, soprano sax, xylophone, various flutes, additional vocals.
with:
Marko Eskola – screams, growls & voices on #1, 2, 3, 5, 6, 7, 10, 12, 13
Sampo Salonen – throat singing on #1, 3, 5, 6, 13
Ismo Mäkinen – squeaking on #8
Anssi Solismaa – modular synths on #7, 12

Conceived, engineered & produced by Markus Pajakkala
Composed by Markus Pajakkala, with contributions from guest musicians, pure chance and Xochipilli the Hare
Lyrics by Markus Pajakkala & Marko Eskola
Cover drawing by Tiina Heikka, layout by Tero Koskela.

01. Gróyul Ghóul Ghò! 01:37
02. Gcéme Zéle Dté 01:46
03. Blászh 02:57
04. Bhómega 03:56
05. Gabósh Dí Magá 01:41
06. Zigévomídá Zwógh 01:13
07. Hóllò 04:04
08. Wóókh Ztadás 01:14
09. Zwaáakh 01:26
10. Zhími Bàgi Dá 01:10
11. Bóm Zói 02:42
12. Brümigá Hügu 03:25
13. Glüf Zwagó Zigévomídá! 03:45.

Released January 1, 2017

Takaisin

Artikkeli luettu 260 kertaa