Carlberg / Morris / Niggenkemper / Gray

Kuvat:

24.05.2016 20:17


Carlberg/Morris/Niggenkemper/Gray - Cosmopolitan Greetings

Cosmopolitan Greetings

Red Piano Records RPR 14599-4419-2

Suomalainen pianisti ja säveltäjä Frank Carlberg lähti jo 1980-luvun alkupuolella Bostoniin opiskelemaan musiikkia korkeakoulutasolla. New Yorkin jazzyhteisö alkoi vetää puoleensa ja Yhdysvalloissa hän on sittemmin ehtinyt toimia jo yli 30 vuotta. Nykyään Brooklynissä asuva Carlberg on laaja-alainen säveltäjä, jolla eri musiikin lajit eivät ole vieraita. Hän on säveltänyt musiikkia niin pienille kuin isoille jazz- ja sinfoniaorkestereille eikä tanssitaide- ja elokuvamusiikkikaan tässä mielessä ole tuntematonta aluetta.

Hän on ollut myös ahkera levyttäjä. Tähän mennessä on omia albumeita kasaantunut parikymmentä ja lukuisa määrä muiden levytyksiä, missä hän on ollut mukana rivisoittajana. Hän johtaa myös omia kokoonpanoja Frank Carlberg Quintet, World Circus, Tivoli Trio ja Frank Carlberg Large Ensemble. Lisäksi hän on vuosien varrella ehtinyt olla mukana monissa erityisprojekteissa mm. edesmenneiden Steve Lacyn, Bob Brookmeyerin ja Kenny Wheelerin kanssa.

Lokakuussa 2015 Red Piano Records julkaisi Carlbergin viimeisimmän albumin Cosmopolitan Greetings. Levy on ensijulkaisu kvartetilla, missä kohtaavat hänen lisäkseen kolme muuta improvisoidun musiikin tunnettua soittajaa kitaristi Joe Morris, basisti Pascal Niggenkemper ja rumpali Luther Gray.

Levy sisältää kolme Carlbergin sävellystä ja kolme muuta ovat syntyneet kvartetin kollektiivisessa improvisaatiosessiossa. Frank on sanonut, että kaikkien omien sävellyksiensä johtolankana oli ajatus kirjoittaa ne nimenomaan tälle kokoonpanolle. ”Kokoonnuimme kylmänä tammikuisena päivänä yhteen studiolle. Olin kirjoittanut muutamia sävellyksellisiä ajatuksia tätä sessiota varten valmiiksi. Olin jättänyt ne samalla hyvin avoimeksi kuullakseni mitä muilla tulee mieleen tästä löyhästä pohjarakenteesta. Ajatuksissani oli, että saamme siitä lähtökohdan ja sitten annamme improvisointikykymme johdatella vaistonvaraisesti soittoa eteenpäin, eli lähtisimme ikään kuin tyhjältä pöydältä liikkeelle. Siitä todella syntyi mielestäni hyvin mehevä ja piristävä matka.”

Nelikon yhteisistä variaatioista Cosmopolitan Greetings avautuu uhmaavalla bassoleikittelyllä, kunnes muut tulevat pikkuhiljaa mukaan vaihtamaan mielipiteitä. Carlbergin pianosta alkaa kuulua julman voimakas ja kiihkeästi hallitseva saarna. Rytmi kiihtyy ja kiivasta menoa hallitsee kitaran painokas komppaus. Basson ja rumpujen toisiaan tukeva keskusteluyhteys tasoittaa tanakasti raivokasta menoa, vain välihuudot puuttuvat.

Who Eats Who? aukeaa koko ryhmän nopealla samanaikaisella rynnistyksellä kuin starttipistoolin laukaisusta satasen juoksuun. Levyn pisin lähes 14 minuuttia kestävä kappale kulkee innokkaan rytmikkäästi ja hyvin svengaten kiivastempoisena kujajuoksuna soolojen kautta massiivisen tukevana improvisaation juhlakulkueena. Research koostuu painavista vuorottelevista keskusteluyhteyksistä, mikä jatkuu koko kappaleen ajan.

Carlbergin kappaleista Cadillac Squawk on mahtipontisen tukeva ja vauhdikkaan ilmeikäs, missä raivokasta menoa lisää Luther Grayn rumpujen raju työstö Joe Morrisin tulisen kitarasoolon oheen. Kappaleen loppuun vielä Pascal Niggenkemper sooloilee basson varressa ennen raastavaa lyhyttä teemoitusta. Kappaleessa Now And Forever hiljennytään tyyneen levollisuuteen. Vaimea tausta hyväilee Carlbergin tunnelmallista pianotulkintaa. Get It? leikittelee kitaran ja pianon välisenä soolo-otteluna hyvällä komppirytmityksellä tuettuna ja jatkuu svengaavan tulisena, kunnes lopussa Grayn massiivinen kolmen minuutin rumpusoolo johdattelee soiton takaisin lyhyen voimakkaaseen teemakuvioon.

Cosmopolitan Greetings -levyn sisältö on erinomaista jazztulkintaa, vahva, energinen, rytmisesti hyvin svengaavaa, railakasta ja kypsää, tulisieluista vapaan ilmeen kautta ilmaistua soittoa. Pakka pysyy hyvin kasassa ja tunnelma on hehkuvaa, jokainen on omaksunut materiaalin helponoloisesti. Tulkinnat ja keskinäinen vuorovaikutus, kuuntelu ja reagointi sointuvat kepeästi yhteen. Kokonaisuus on nautittavaa kuunneltavaa.  (JKi)

Joe Morris: kitara, Frank Carlberg: piano, Pascal Niggenkemper: kontrabasso, Luther Gray: rummut

Äänitys: Jonathan Wyner, Boston, 11. tammikuuta 2012. Miksaus: Petr Cancura, Masterointi: Michael Perez-Cisneros. Kannen graafinen suunnittelu: Wideopensource. Kannen kuva: Jack Delano. Tuotanto: Frank Carlberg. Julkaistu: 16.10.2015

  1. Cosmopolitan Greetings (Carlberg/Morris/Niggenkemper/Gray) 10:44
  2. Cadillac Squawk (Carlberg) 9:44
  3. Now And Forever (Carlberg) 5:54
  4. Who Eats Who? (Carlberg/Morris/Niggenkemper/Gray) 13:45
  5. Research (Carlberg/Morris/Niggenkemper/Gray) 6:48
  6. Get It? (Carlberg) 9:47

Kokonaiskesto 56:32

Takaisin

Artikkeli luettu 556 kertaa