Casserley-Illvibe-Morgan-Sjöström

Kuvat:

30.08.2017 19:57


Casserley-Illvibe-Morgan-Sjöström. Live At The Club Polnischer Versager, Berlin 2016.

Live At The Club Polnischer Versager, Berlin 2016

Unisono-Records LC-28536

Neljä eri maista kotoisin olevaa soittajaa Lawrence Casserley, DJ Illvibe, Jeffrey Morgan ja Harri Sjöström ovat kaikki omia persoonallisuuksia, mutta heille kaikille on yhteistä improvisoitu musiikki. Keväällä 2016 he olivat kokoontuneet Berliiniin ensimmäistä kertaa tässä koostumuksessa soittamaan sikäläisessä jazz klubissa. Konsertti taltioitiin kokonaisuudessaan ja se julkaistiin CD-muotoisena äänitteenä aivan äskettäin elokuun lopussa.

Jo 80 ikävuotta lähestyvä englantilainen Lawrence Casserley on todella pitkän linjan elektronisen musiikin taitaja, jonka kiinnostus sähköisen musiikin tekemistä kohtaan alkoi jo 1960-luvulla. Alkujaan osin itserakentamien analogisten syntetisaattoreiden kautta alkunsa saanutta uraa hän kehitteli ennakkoluulottomasti kohti hetkessä tapahtuvaa ohjelmaprosessointia. Näin jalostui ns. ”the SPI (signal processing instrument)”, mikä mahdollistaa reaaliaikaisella äänen sisäänsyötöllä ilman varsinaista ohjelmointia muuttaa muiden instrumenttien äänenvärit sooniseksi kudokseksi.

Kuudenkympin virstanpylvään ohittanut yhdysvaltalainen Jeffrey Morgan innostui Sun Ran ja The Art Ensemble of Chicagon tekemisistä niin, että vaihtoi parikymppisenä viulun puhaltimiin. Helsingin Olympialaisten vuonna Turussa syntynyt sopraano- ja sopraninosaksofonien erikoistaitaja Harri Sjöström on viettänyt suurimman osan elämästään ulkomailla ja vaikuttaa nykyään Berliinissä. Monien merkittävien improvisoijien kanssa yhteistyötä tehnyt Harri on tunnettu muusikko kokeilevan musiikin piireissä ympäri Eurooppaa.

Neljänkymmenen ikää lähestyvä, Alexander von Schlippenbachin poika, DJ Illvibe on nelikon nuorin. Monipuolinen eri instrumenttien taitaja innostui kuitenkin ”lättyjen käännöstä ja raavinnasta” levylautasten ääressä nähtyään sen antavan loputtomia mahdollisuuksia toteuttaa aina uusia temppuja.

Nelikon suuresti normikokoonpanoista poikkeava instrumenttikokonaisuus antaa jo sinällään odottaa monitahoista ”papupadan porinaa”, prätkettä ja prötinää. Eikä siinä tuloksen ennusteessa niin paljon väärässä tarvinnut ollakaan. Ennakkoon oli vain hankala ennustaa millä voimalla ja tehoilla työtä tehdään. Vähän vaille tunnin rupeamaan ei mahdu kuin yksi viestinvaihto, kun 32 minuutin jälkeen Onklaguta vaihtuu Gutaonklaan.

Alkuun alttoklarinetin matalalla uhkuva ääni ja sopraanon kirkkaat äänivastaukset keskustelevat aika sopuisasti keskenään, mutta joutuvat tuota pikaa täyteen ristiriitaan ja väittely äityy hurjasti räjähteleväksi salamasodaksi. Sitten taas laskeudutaan tekemään aselepoa taustaäänien jakaessa omia ehdotuksiaan rauhanomaisen ratkaisun aikaansaamiseksi. Siinä tunnutaankin onnistuvan vain puolittain, vaikka SPI tulee välittäjäksi. Keskustelu jatkuu kiivaana puolittaisessa ristiriitatilanteessa, missä syyllistä haetaan molemmin puolin nopeiden vasta-argumenttien muodostaessa tiheän viidakkomaisen esteen.

Riita laantuu minimalistiseksi äänentuotoksi ja jatkuu ihmisäänen vyöryttäessä omaa sanomaansa, ”What the hell is he doing”. Epämääräisen keitoksen vapaa lento laantuu ja manalan pohjalta kaiun saattelemana on uusien ohjeiden aika, joiden saattelemana vuorovaikutus alkaa uudestaan rankkana kinasteluna, mutta konflikti laukeaa kuin itsestään syvälliseen uupumukseen.

Levy on tiukan jännitteinen ja voimakkaan tahtotilan kautta hyökkäävä ja karkean tunkeileva, missä soittajien riuskaotteisen sinnikäs ulostulo vie soittoa vinhasti eteenpäin. Kaiken aikaa vaihtelevasti suuntaansa laajalla rintamalla kääntävä koneisto luo monipuolisesti liikkuvan äänimaailman ympärilleen. Hetkittäiseen vaistonvaraisuuteen perustuva äänentuotto ja yhtenäinen kanssakäyminen ohjaavat soittoa hyvällä rähinällä. Omasta mielestäni Live At The Club Polnischer Versager, Berlin 2016 on mielenkiintoista kuunneltavaa, kuka nyt vapaasta äänentuotosta tykkää.  (JKi)

Lawrence Casserley: signal processing instrument, DJ Illvibe: turntables, Jeffrey Morgan: alttoklarinetti, Harri Sjöström: sopraano- ja sopraninosaksofoni valikoiduin sordiinoin.

Äänitys, miksaus ja masterointi: Patrick Römer, Unisono Studio, Berlin. Kannen taide Tom Tomczyk. Kansikuva: Harri Sjöström. Julkaistu: 26.8.2017.

1. Onklaguta 32:05 (Harri Sjöström, Lawrence Casserley, Jeffrey Morgan, Dj Illvibe)
2. Gutaonkla 23:38 (Harri Sjöström, Lawrence Casserley, Jeffrey Morgan)

Kokonaiskesto 55:43

Takaisin

Artikkeli luettu 225 kertaa