Catherine Russell

Kuvat:

12.07.2017 10:42


Catherine Russell: Harlem on my mind

Harlem on My Mind

Jazz Village / Harmonia Mundi JV 579004

Catherine Russell (s. 1956) tunnetaan yhtä lailla omasta musiikistaan kuin yhteistyöstä alan vaikuttajien kanssa. Hän on laulanut taustoja yli 200 levytyksessä, joita ovat työstäneet eripariset kollegat kuten David Bowie, Paul Simon, Cyndi Lauper, Rosanne Cash ja Steely Dan. Lisäksi hänen tulkintansa 1920-luvun kappaleesta Crazy Blues soi suositussa tv-sarjassa Boardwalk Empire, ja kyseinen soundtrack palkittiin Grammylla vuonna 2012.

Harlem on My Mind on Russellin kuudes nimikkoalbumi. Se teemoittuu aikakauteen, jolloin Harlemin kaupunginosa oli Savoy- ja Apollo-estradeineen New Yorkin kuumimpia huvittelukeskittymiä.

Russell paneutuu levyllä amerikanafrikkalaisen laulukirjan juureviin poimintoihin. Originaalit kytkeytyvät Benny Carterin, Fats Wallerin, Ethel Watersin, Billie Holidayn, Etta Jamesin ja Dinah Washingtonin kaltaisiin vaikuttajiin. Ikonisten ikivihreiden ja tuhanteen kertaan kuultujen standardien sijaan Russell on kuitenkin valinnut levylleen itseään erityisesti puhuttelevia ja temaattisesti yhteensopivia kappaleita. Hyvä niin.

Vastaava tuoretta näkökulmaa menneeseen maailmaan hakeva lähestymistapa peilautuu sovitusten laajasta tyyliskaalasta. Blues, rhythm’n’blues ja jazz summautuvat teoksissa perinnetietoisesti mutta kuvia kumartamatta – musiikki tuntuu virtaavan luontevasti. Keskiössä loistaa Russellin lämpimän taipuisa fraseeraus. Solisti mukautuu sekä kipakkaan poljentoon että sielukkuutta tihkuviin, kissamaisen raukeisiin hehkutuksiin.

Tarttuvasti svengaava ja hyvää mieltä levittävä Harlem on My Mind on samalla solistin kunnianosoitus perheelleen. Russellin äiti Carline Ray (1925–2013) opiskeli sävellystä ja pianonsoittoa Juilliardissa ja toimi basistina ja laulajana esimerkiksi International Sweethearts of Rhythmissa sekä Mary Lou Williamsin ja Sy Oliverin yhtyeissä. Russellin isä taas oli pianisti, säveltäjä ja orkesterinjohtaja Luis Russell (1902–1963). Hänen johtamansa kokoonpanon keulakuvan paikan otti aikoinaan muuan Louis Armstrong. Kaksikon yhteistyö jatkui on/off-pohjalta 1920-luvun lopulta 1940-luvulle.

Lisäksi isä-Russell esiintyi orkestereineen säännöllisesti Harlemin Savoyssa ja Apollossa levyttäen aktiivikautensa lopulla 1940-luvulla tunnetuimpana kappaleenaan Ray Noblen The Very Thought of Youn. Veto kirmasi vuonna 1946 jukebokseissa soitetuimpien ”rotulevyjen” listan kolmannelle sijalle. Harlem on My Mindilla tytär muotoilee siitä iholle hiipivän, vahvasti ladatun balladin. Catherine Russellin samettinen ääni soi yhtä aikaa kaipauksen kaihoa kuin toiveikkaana pilkottavaa optimismia. (MK)

 

Catherine Russell: laulu, Matt Munisteri: banjo, kitara, Mark Shane: piano, Tal Ronen: basso, Mark McLean: rummut, Jon-Erik Kellso: trumpetti, Alphonso Horne: trumpetti, John Allred: pasuuna, Mark Lopeman: klarinetti, baritoni- ja tenorisaksofoni, Dan Block: klarinetti, alttosaksofoni, Andy Farber: tenorisaksofoni, Fred Staton: tenorisaksofoni

01. Harlem on My Mind (Irving Berlin) 4.17
02. I Can’t Believe That You’re in Love with Me (Clarence Gaskill / Jimmy McHugh) 4.11
03. Swing! Brother, Swing! (Walter Bishop / Lewis Raymond / Clarence Williams) 2.34
04. The Very Thought of You (Ray Noble) 5.06
05. You’ve Got the Right Key But the Wrong Keyhole (Eddie Green / Clarence Williams) 3.55
06. Don’t Take Your Love From Me (Henry Nemo) 4.52
07. Blue Turning Grey Over You (Andy Razaf / Fats Waller) 3.12
08. You’re My Thrill (Sydney Claire / Jay Gorney) 4.43
09. I Want a Man (Herman-Chessler-Merrof) 3.56
10. When Lights Are Low (Benny Carter / Spencer Williams) 4.51
11. Talk to Me (Joe Seneca) 3.21
12. Let Me Be the First to Know (Leroy Kirkland / Dinah Washington / Pearl Woods) 5.04

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 393 kertaa