Colin Vallon

Kuvat:

21.03.2017 09:49


Colin Vallon: Danse

Danse 

ECM 2517

Kärsivällisinkin kuuntelija alkaa viimeistään levyn kolmannen kappaleen aikana ihmettelemään milloin tässä rupeaisi jotakin tapahtumaan. Mutta hän saa odottaa ja odottaa. Eikä mitään kuitenkaan tapahdu.

Sveitsiläisen pianistin Colin Vallonin triolevy käynnistyy jarrettmaisilla, hänen soololevyistään tutuista tunnelmista, paikoista joissa Jarrett takoo jonkin aikaa tiettyä sointua löytääkseen sopivan väylän, johon suuntaan kehittää improvisaatiotaan. Mutta siinä missä Jarrett lähteekin sitten liikkeelle, Vallonin kappaleet eivät liiku mihinkään.

Valtaosa kappaleista (suurin osa Vallonin omia) ovat jokseenkin tyhjänpäiväistä ja yksitoikkoista muutaman hassun soinnun jankkaamista alusta loppuun saakka. Musiikista puuttuvat selkeät teemat sekä melodiat, ja varsinaiset soolot jäävät nekin kokematta.

Kenties tässä on kyseessä uuden sukupolven uusi pianistinero, joka täysin mullistaa käsityksemme perinteisestä (jazz)pianotrion työskentelytavoista. Uskallan kuitenkin epäillä tätä kyseenalaista teoriaa. Jos tämä on pianotriojazzin tulevaisuutta, niin koko laji kuolee alle aikayksikön sukupuuttoon.

Vasta levyn loppupuolelta löytyy yksi sävellys, josta sentään löytyy jotain säpinää. On hieman vauhtia ja rytmistä iloa. Basisti Patrice Moretin Tinguely tarjoaa tätä kaivattua liikettä ja toimintaa. Jopa sooloja. Muutoin Danse ei todellakaan ole nimensä kaltainen tai veroinen. Itse asiassa se on erittäin huono ja epäsopiva nimi tälle albumille.

Pitkän, äärettömän pitkän monotonisen jankkaamisen keskellä Julian Sartoriusin innovatiivinen ja värikäs rumputyöskentely on levyn ainoita harvoja valopilkkuja. Kiva, että edes rumpali on hereillä. (TV)

 

Colin Vallon: piano, Patrice Moret: basso, Julian Sartorius: rummut.

Äänitys: Stefano Amerio, Auditorio Stelio Molo RSI, Lugano, helmikuu 2016. Kansi- ja muut kuvat: Nicolas Masson. Julkaisuaika: tammikuu 2017. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. Sisyphe (4:26)
02. Tsunami (7:00)
03. Smile (5:20)
04. Danse (2:07)
05. L’Onde (5:41)
06. Oort (2:13)
07. Kid (6:13)
08. Reste (1:36)
09. Tinguely (4:42)
10. Morn (4:14)
11. Reste (var.) (2:23)

Sävellykset: Colin Vallot, paitsi 06: Vallon / Moret / Sartorius, ja 09: Patrice Moret.

Takaisin

Artikkeli luettu 347 kertaa