Curly Strings

Kuvat:

19.04.2017 20:07


Curly Strings: Üle ilma

Üle ilma

Curly Strings on virolainen kvartetti, jonka juuret pureutuvat kansanmusiikkiin monella tavalla. Yhtyeen jäsenet tapasivat opiskellessaan vahvana folk-tradition kasvualustana tunnetun Viljandin musiikkiakatemiassa. Ilmaisullisesti taas Curly Strings ammentaa bluegrassin ja folkin kaltaisista akustisista tyyleistä, virolaista sävelperinnettä unohtamatta.

Bändi on noussut nopeasti ilmiöksi kotimaassaan. Levyt ovat myyneet ennätysmääriä ja keikkapaikat täyttyneet ääriään myöten. Syitä tavattomaan suosioon voi aistia Curly Stringsin levyiltä. Üle ilma on pitkäsoitto ja Elumäng ep-cd, jotka yhtye on tuottanut ja kustantanut itse laulumateriaalista studiototeutukseen.

Viulisti-laulaja Eeva Talsi on Curly Stringsin keulakuva lavalla ja levyillä. Kukin bändin kolmesta muusta jäsenestä vastaa lisäksi osaltaan laulusta ja kaiken kattavasta hyrskeen nostattamisesta – Curly Strings kun tunnetaan erityisesti välittömästä sekä iloisen rouheasta lavakarismastaan, joka kannustaa yleisön osallistumaan yhteiseen hauskanpitoon.

Curly Stringsin tuotannossa luotetaan luontevaan fuusiointiin. Puristisen ja museaalisen väkertämisen sijaan lainataan estottomasti inspiroivimmista lähteistä onnistunein tuloksin. Oman lauluston rinnalle nelikko on sovittanut virolaista kansanmusiikkia vastaavalla tuoreella otteella. Pelimannihenkinen ulosanti kerrostuu tulkinnoissa neljän laulajan ja soittajan vastavuoroisesta kopittelusta. Välillä se kasvatetaan tiukaksi yhteisrintamaksi, sitten taas irtaudutaan muodosta dynamiikkaa generoiden.

Kiivaimmillaan meno piiskataan vimmaiseksi ja estottomaksi väinämöistelyksi. Toisella tavalla hallittua soittoa edustavat vuorostaan teknisesti harkitut teokset, joissa bändi pääsee väläyttämään näppituntumansa ohella tilantajua. Se jos mikä saa Curly Stringsin kansanmusiikin hengittämään – moniäänisestä kudelmasta kehkeytyy aidosti orgaanista ilmaisua, joka vetoaa myös vironkielisiä laulusanoituksia taitamattomaan kuuntelijaan. (MK)

Eeva Talsi, viulu, laulu, Villu Talsi, mandoliini, laulu, Jalmar Vabarna, kitara, laulu, Taavet Niller, kontrabasso, laulu

01. Maailm heliseb (Eeva Talsi / Aapo Ilves)
02. Kauges külas (Eeva Talsi / Kristiina Ehin)
03. Kadunud Ungarisse (Eeva Talsi)
04. Laul sõbrale (Jalmar Vabarna)
05. Reverend (Villu Talsi)
06. Kättemaks (Eeva Talsi / Jaan Tätte)
07. Heeringas (rahvalik)
08. Tuli äkki (Jalmar Vabarna)
09. Kui õitseb sirel (rahvalik)
10. Seitse pruuti (rahvalik)
11. Tall Fiddler (Tommy Emmanuel)
12. Üle ilma (Eeva Talsi / Aapo Ilves)

Curly Strings: Elumäng

Elumäng

1. Elumäng (Eeva Talsi / Kristiina Ehin)
2. Kõrbetorm (Eeva Talsi)
3. Kuule, Mees! (Eeva Talsi / Kristiina Ehin)
4. Miraaž (Marge Niller / Taavet Niller)
5. Vaikses Paadis (Eeva Talsi / Jaan Pehk)
6. Teispool Nurme (Eeva Talsi / Mari Jürjens)
Featuring Mari Jürjens

Takaisin

Artikkeli luettu 905 kertaa