Dan Cavalca

Kuvat:

15.09.2016 11:35


Dan Cavalca - Cinematic

Cinematic

Terzo Millennio

Kolmekymppinen italialainen rumpali, säveltäjä ja tuottaja Daniele ”Dan” Cavalca on muusikko, jonka tapa toimia on hienostunut. Kuultuaan nuorena poikana ensimmäisen jazzkonsertin musiikki alkoi kiehtoa häntä ja hän halusi ryhtyä rumpaliksi. Kuten niin usein populäärimpi musiikki tuli mukaan ensin, mutta varsin pian jazz ja klassinen musiikki vetivät puoleensa enemmän.  Intohimo ylipäätään musiikkiin vei hänet myös opiskelemaan apurahan turvin Bostoniin. Sittemmin valmistuttuaan Berklee College of Musicista ura on ollut kulkemista ja keikkailua Italian ja USA:n välillä.

Dan Cavalcan nimi tuli itselleni esille ensimmäisen kerran vuonna 2010 alkuvuonna ilmestyneellä Claudio Scolarin Colors of red island -albumilta. Erikoinen kokoonpano, missä soittivat nämä kaksi rumpalia ja Claudion poitka, trumpetisti Simone Scolari. Se oli mieleenpainuva levy, sillä ”se oli siistiä, kaunista, rehevää, taiteellisen hengellistä, rauhallisen mukautuvaa ja kuuntelijan korvia hivelevää nautintoa”. Kolmikolta ilmestyi pari vuotta myöhemmin albumi Synthesis, mikä jatkoi samansuuntaista uusien soundien etsimistä kokeilevan nykyjazzin maailmassa. Näiden kahden tavattoman hienon albumin musiikki toimi jäntevän jouhevasti harkiten, yhteisesti miettien ja uusia mielenkiintoisia elementtejä etsien.

Jälkimmäinen levy oli Scolarin ja Cavalcan yhteistä sävellystuotantoa ja molemmat olivat ottaneet mukaan myös syntetisaattorit ja levy sai enemmän improvisaation henkeä mukaan. Äänimaailmaa oli täydennetty hämyisän kokeilevalla ja kekseliäällä syntetisaattoreiden luomalla kevyellä elektronisella sykkeellä.

Berkleen opiskeluvuosien jälkeen Dan Cavalca on tehnyt töitä monien eri musiikin lajien muusikoiden kanssa ja ura on edennyt sitä myötä omille uusille alueille. Elektronisesta ilmaisutyylistä äänisuunnitteluineen on tullut viime vuosina hänen uransa nykysuuntaus. Piano, syntetisaattorit ja erilaiset elektroniset lyömäsoittimet yhdistettynä jazz- ja klassispohjaiseen äänimaailmaan saa aikaiseksi paikoin minimalistisen äänentuoton kautta miellyttävän kuuntelukokonaisuuden.

Sooloartistina hänen ensimmäinen levytyksensä neljän kappaleen EP The 4 Seasons ilmestyi 2014 ja uusin Cinematic tämän vuoden kesäkuussa. Cinematic sisältää sykkeellistä elokuvallista elektroniikkavetoista soundirikasta musiikkia missä minimalistinen pohja on saanut rakennusosioita hieman rohkeammista linjauksista ja räväkämmistä toimintamaleista. Dan Cavalca kehittelee musiikkiaan käytännössä yksin, taustalla on lisänä vain Michele Cavalcan soittama sähköbasso täydentämässä rytmistä sävytystä.

Levyltä huokuu hyvä rytminen groove, syntetisaattorin luoma hämyinen hyvin tunnelmoiva ambientti sähköinen ilmapiiri visioi vaikuttavan tyhjyyden täydellisyyttä. Dan Cavalca on kehittänyt oman mielikuvituksellisen modernin soundinsa uusilla rakennuspalikoilla yhdistellen niitä melodiseen soinnukkuuteen. Kuulija kiedotaan sellaiselle musiikilliselle alueelle, mikä tuntuu olevan saavuttamattomissa, kaukana jossain hämärän rajamailla, sellaisessa tuntemattomuudessa, mitä on mahdotonta kohdata. Siellä aaveet liikkuvat huomaamattomina jättäen jälkeensä savun sekaisen pilvimuodostelman. Soitossa on kaihon vienoa utumaailmaa viekoittelevasti musiikillisin konstein vetovoimaisena.

Tämän levyn instrumentaalisen viihteen parissa voit irrota todellisuudesta, jokapäiväisestä rutiinista. Koet vapauden tunteen. Sinut kietoo hyvänolontunne, mikä irrottaa jalat maasta. Pääset lentoon – määränpää tuntematon. Ulkoavaruudellinen utopian verkko sulkee kuulijan hitaasti sisälleen.

Dan Cavalcan nykymusiikkia voi kuunnella osoitteessa https://soundcloud.com/dancavalca (JKi)

Daniele Cavalca: syntetisaattorit, piano, lyömäsoittimet, rummut. Michele Cavalca: sähköbasso
Äänitys: . Miksaus: Andrea Fontanesi, Vox Recoding Studio. Masterointi: Roberto Parillari, Carmacrew 2015. Kannen graafinen suunnittelu: Studiobrado.it. Tuotanto: Daniele Cavalca. Julkaistu: kesäkuu 2016

  1. Life Time Lapse 6:02
  2. Life Time Lapse (Noise Version) 2:29
  3. Red Eclipse 4:36
  4. Cinematic 4:31
  5. Iceland 2:30
  6. You & The Rising Sun 4:17
  7. Blues In E (lectronic) 5:48

Kaikki sävellykset Daniele Cavalca
Kokonaiskesto 30:15

Takaisin

Artikkeli luettu 692 kertaa