David Helbock Trio

Kuvat:

25.02.2017 19:05


David Helbock Trio: Into the Mystic

Into the Mystic

ACT 9833-2

Jazzille tavanomainen pianotrio? Ei, sillä perinteisen kontrabasson korvaa basso-ukulele (kaikkea sitä keksitäänkin…). Tavanomaista pianotriomusaa, siis standardeja ja/tai omia biisejä? Ei, sillä omien kappaleiden ohella tarjolla on hieman kyseenalaista sekametelisoppaa. Sitä tarjoilee nuori (33 v) itävaltalaispianisti David Helbock, jolle Into the Mystic on jo 17. pitkäsoittolevy.

Levy alkaa preparoidulla pianolla sooloversiona soitetusta Beethovenin 7. sinfonian toisesta osasta. Alku ei todellakaan kuulosta lupaavalta. Oma sävellystuotanto on kuitenkin albumin peruspohjana. Se sisältää vaihtelevalla menestyksellä esitettyjä eritempoisia kappaleita. Ainoa standardeihin hivenen viittaava kappalevalinta on Thad Jonesin iki-ihana balladi A Child Is Born. Siitä olen kuullut useita parempiakin versioita.

Oman lukunsa muodostavat neljä versiota Tähtien Sota -elokuvan tunnusmusiikista. Sinänsä kaunista perusteemaa käsitellään jokseenkin vaihtelevalla menestyksellä. Lyhyissä, yhtä poikkeusta  lukuunottamatta, alle kolmiminuttisissa variaatioissa ei juurikaan päästä perusmelodian ulkopuolelle, improvisoimaan. Parempi ratkaisu (mielestäni) olisi ollut tehdä yksi pitkä versio näiden pätkien sijaan ja tehdä sen sisällä erilaisia tempo- ym. variaatioita sekä, ennen kaikkea, sooloja.

Basso-ukuleleen käyttö herättää ambivalentteja ajatuksia. Välillä homma toimii hyvin: tuo harvinainen soitin kuulostaa kutakuinkin akustiselta tai sähköbassolta. Välillä sen soundi on kuitenkin liian hento voidakseen vetää oman tärkeän roolinsa pianotriossa. Soittajassa ei kuitenkaan ole mitään vikaa. Raphael Preuschl osaa kyllä hommansa ilman pienintäkään moitteen sijaa. Mutta se soinnin ohuus…

Omasta sävellystuotannosta (yhtä Presuchlin kappaletta lukuunottamatta Helbockin käsialaa) levyllä löytyy sekä reippaampaa että rauhallisempaa menoa. The Soul on onnistunut vauhtibiisi. Samoin kuin iskevä ja helposti tarttuva Mother Earth. Latino-lattarien maailmaan trio heittäytyy kappaleessa Masks. Spiritual Monk (ei musiikillisia viitteitä Thelonioukseen) on puolestaan kaunis balladi, jossa Reinhold Scmölzerin sutikomppi pääsee hyvin oikeuksiinsa.

Kokonaisuutena melkoisen keskinkertaiseksi jäävä albumi Keski-Euroopassa kohtalaisen suositulta triolta.  (TV)

 

David Helbock: piano, Raphael Preuschl: basso-ukulele, Reinhold Schmölzer: rummut.

Äänitys: Klaus Scheuermann, Hansa Studios, Berliini, 11.-12.01.2016. Miksaus ja masterointi: Klaus Scheuermann, toukokuu 2016. Kansitaide: Gert ja Uwe Tobias. Julkaisuvuosi: 2016. Tuottaja: Siggi Loch.

01. Beethoven #7, 2ndMovement (Ludvig van Beethoven) 2:45
02. The Soul (4:43)
03. Spiritual Monk (5:17)
04. Exodus To Star Wars I (Ernest Gold & John Williams) 2:09
05. Louverture (Raphael Preuschl) 4:17
06. Eros (4:52)
07. Exodus To Star Wars II (Gold & Williams) 2:44
08. Mother Earth (5:04)
09. Into The Mystic (6:25)
10. Exodus To Star Wars III (Gold & Williams) 2:34
11. A Child Is Born (Thad Jones) 4:16
12. Masks (3:40)
13. Star Wars Theme (John Williams) 5:01
14. The World Needs More Heroes (3:07)
Kokonaiskesto: 57:02.

Musiikki: David Helbock, ellei toisin mainittu.

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 310 kertaa