Dutch Swing College Band

Kuvat:

08.12.2015 09:56


Dutch Swing College Band: LIVE!

LIVE!

Euroopan tiettävästi vanhin dixielandin sanansaattaja Dutch Swing College Band (per. 5.5.1945) on julkaisut 70-vuotisen taipaleensa ja basistinsa Adrie Braatin (s. 24.11.1955) 60-vuotissyntymäpäivän kunniaksi hienon uutuuden LIVE!

DSC on muodostunut vanhan mantereen jazzareenoilla samanlaiseksi instituutioksi kuin 13 vuotta nuorempi kotimainen dixie-ikonimme DDT Jazzband. Myös DSC aloitti amatööripohjalta opiskelijoiden ja jazzin harrastajien bändinä.

DSC saavutti muutamassa vuodessa 1940-luvun lopulla valtaisan suosion ja muuttui vuonna 1960 suuren trad jazz boomin pyörteissä ammattiorkesteriksi perustajansa Peter Schilperoortin (1919 -1990) johdolla.

Orkesterin kultaiset vuodet elettiin 1960- ja 70-luvuilla, mutta vauhti hiljeni sitten dixielandin suosion taannuttua. Uusi nousu alkoi, kun DSC:ssä vuonna 1969 aloittanut klarinetisti Bob Kaper otti ohjat käsiinsä Schilperoortin kuoltua vuonna 1990.

Olen seurannut DSC:n ainutlaatuista polkua levyiltä ja livenä 1970-luvun lopulta lähtien lähinnä Keski-Euroopan jazzareenoilla. Suomessa DSC kävi ensimmäisen kerran Porissa vuonna 1989 ja on vieraillut sen jälkeen täällä neljä kertaa.

DSC:n soitannan juuret ovat perinteisessä jazzissa ja swingissä. Tunnusomaista siinä on kahden puupuhaltimen hieno soundi ja ilmavan rullaava komppi. Bop Kaperin eleganttien sovituksien myötä svengi on säilynyt ”valkoisella linjalla” Benny Goodmanin ja kumppaneiden perinteitä pieteetillä vaalien.

Joidenkin epäortodoksien mielestä DSC:n soitanta saattaa olla liian pliisua, jossa trad jazzissa tarpeellinen rosoisuus jää vaisuhkoksi. Allekirjoittaneen makuun kuitenkin DSC:n täyteläinen tyyli ja soundit istuvat kuin nenä päähän.

Sain kuulla marraskuussa CD:n kaikki kappaleet livenä DSC:n juhlaturneella Saksan Bitburgissa. Bändi oli harjoitellut juhlan kunniaksi ohjelmiston huippuvireeseen ja tulos sen mukainen. Upea elämys!

Ilonpito lähtee ”Livellä” käyntiin komeasti bändin legendaarisella tunnussävelellä: Way Down Yonder in New Orleans ja jatkuu juoheasti standardilla Fidgety Feet.

Kaikki jäsenet pääsevät esittämään tasapuolisesti omaa luovuuden vapauttaan, puhaltajien soolot soivat selvänä ja puhtaina. Balanssi on kohdallaan ja täsmällisen yhteissoiton tulos on enemmän kuin jäsenten summa.

Neljä DSC:n jäsentä antaa levyllä mainiot näytöt jazzlauluosaamisestaan. Tämä tuo mukavasti vaihtelua 15 kappaleen tyylikkääseen settiin. Banjisti Ton van Bergeijkin leveästä soolosta Bessie Could´t Help It kuultaa hänen taustansa countrylaulajana.

Kokenut komppiryhmä hallitsee asiansa. He säätävät tarkalla korvalla rytmin kappaleiden tempon mukaan. Puhaltajien ei tarvitse revittää, teknisestikin moitteettomat soolot erottuvat nyansseja myöten. Lopputuloksena on todella rehevän rentoa ja vapautunutta soitantaa, täydellistä dixietä!

 

Bob Kaper – clarinet, alto saxophone, vocals (15), David Lukács – clarinet, soprano, tenor, baritone saxophone, vocals (13), Keesjan Hoogeboom – trumpet, vocals (3, 15), Maurits Woudenberg – trombone, Ton van Bergeijk – guitar, banjo, vocals (8), Adrie Braat – double bass, Anton Burger – drums

Recorded live at theatre De Lawei, Drachten, The Nederlands, May 8. 2015

01. Way Down Yonder in New Orleans – Turner Layton / Henry Creamer
02. Fidgety Feet – Nick LaRocca / Larry Shields
03. The Music Goes ’Round And ’Round – Edward Farley / Mike Riley / Red Hodgson
04. Basin Street Blues – Spencer Williams
05. Duff Campbell’s Revenge – Melvin E.A. (Turk) Murphy
06. Chimes Blues – Joe (King) Oliver
07. Weary Blues – Artie Matthews
08. Bessie Couldn’t Help It – Charles Bayha / Jacques L. Richmond / Byron H. Warner
09. Opus 5 – Traditional / Charlie Shavers / Bob Kaper
10. Darktown Strutters’ Ball – Shelton Brooks
11. Little Rock Getaway – Joe Sullivan
12. Alto Vocation – Traditional / Bob Kaper / Menno Daams
13. The Scat Song – Frank Perkins / Cab Calloway / Mitchell Parish
14. D.S.C. Blues – Sydney Bechet
15. When My Sugar Walks Down The Street – Jimmy McHugh / Gene Austin / Irving Mills

 

Mülheimer Jazzclub, Saksa 2014

 

Takaisin

Artikkeli luettu 719 kertaa