Eldbjørg Raknes

Kuvat:

21.09.2016 07:58


Eldbjørg Raknes - Possibly In Time

Possibly In Time

Myrecordings MY09CD

Norjasta on 2000-luvun puolella löytynyt paljon nuoria uusia muusikkoja, jotka ovat heittäytyneet vapaasti esitettävän musiikin virran vietäväksi. Heitä ei tunnu mitkään raja-aidat estävän kehittämästä tuoreita valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä musiikin saralle. Uuden polven muusikot hakevat selvästi rajojaan.

Eldbjørg Raknes ei kuitenkaan ole ensi kertaa asialla. Hän on ehtinyt jo yli kahdenkymmenen vuoden aikana esittää omaa visiotaan sähköisen lisäviritteisen sämpläyksen hyväksikäytöstä musiikillisena aineksena improvisoidun musiikin ohessa.  Sanoin ja ilman selviä sanoja, hän on hakenut näille laitteille uusia käyttömahdollisuuksia ja liittänyt äänenkäyttöönsä elektronisesti tuotettujen lisäefektien mukanaan tuoman vahvan uuden soundimaailman.  Hän on ehtinyt urallaan julkaista jo 27 albumia, joista viimeisin, keväällä 2016 ilmestynyt Possibly In Time, on yhdeksäs hänen oman levy-yhtiönsä tuottamana julkaistu.

Kun kuulin ensi kertaa toisen norjalaisen naislaulajan Sidsel Endresenin live-keikkaa vajaat 10 vuotta sitten, oli se melkoisen mullistavaa itselleni musiikin kentässä. Eldbjørg Raknes kulkee nyt lyyrisesti samalla alueella. Itseasiassa hän on saanut paljon konsultaatioapua parikymmentä vuotta vanhemmalta Sidseliltä tekstien kirjoittamisessa. Eldbjørg on kirjoittanut aikaisemmin musiikkia monien maailmankuuluisien runoilijoiden tekstien pohjalta, mutta nyt hän esiintyy itse lyyrikkona, tekstien kirjoittajana, ensimmäistä kertaa tällä uudella levyllä.

Hidas avausraita You are the one, ”olet se harhaileva selviytyjä, joka laskeutuu aina omille jaloilleen”, näyttää selväkielisenä lauluna tietä sille sanomalle, minkä Eldbjørg Raknes on lyyrikkona löytänyt. Kerronnallinen, puolittain lausunnan muotoon asetettu laulu, luo kiireettömyyden tuntua. Sen ympärille muodostettu soundimaailma synnyttää kostean usvaisen maisemamaalailun vaikutelman, mikä jatkuu yhtenä putkena kappale toisensa jälkeen huomaamatta, vain laulun sanoman aihepiirin muuttuminen ilmaisee maiseman vaihtuneen. Näin mennään kolme ensimmäistä kappaletta.

Vitosessa, Define (Impromptu), laitetaan pahnat pölisemään vahvan julmalla sähkövahvisteisten laitteiden suomalla voimallisuudella ja erikoisten raasteisten äänien vuodattamisella Raknesin käsittämättömän äänenkäytön ympärille. Siinä kuudenminuutin aika määritellään selkeän julmasti, mutta oikeudenmukaisesti oikealla tavalla, lyhyesti, hymyillen, hikoillen, suurempana, parhaana ja ohi menneenä. Hieno laulun kaiku lisää rankan jytinän luomaa ukonilman lailla etenevää mielenkiintoista musiikillista maanvyöryä.

Nimikkokappale How can we possibly käynnistyy äärettömän hiljaisesti, mistä Raknesin ääni alkaa pikkuhiljaa nousta Nils-Olav Johansenin basson kumahdellessa julkeasti taustalta lyhyesti vastaillen.   ”Miten voin kertoa, että rakastan häntä, miten hän voi sen tietää, kun kukaan ei kerro totuutta”.

Kaksi levyn lyhintä kappaletta Super duper ja Prelude to noise yhdistyvät tavallaan omalaatuisesti toisiinsa. Kun henki ei kulje kunnolla, se muuttuu väkinäiseksi kirkuvaksi kouristuksenomaiseksi kurkkuääneksi. Tällaiselta se tuntui, kun ääni häikäilemättömästi kierrättämällä nousee vahvasti elektronisten särmikkäiden sämpläysten tahdittamana aivan toiselle tasolle, brutaalin häijylle noise-tasolle, täyttäen kaikki ympärillä olevat hälyäänet massiiviseksi murrokseksi. ”Olen mahtava (super-duper). Olen pieni, mutta osaan olla äänekäs”.

Possibly In Time -levyllä Eldbjørg Raknes vetää naruja monista suunnista ja yhdistelee ajatuksia ja linjanvetoja vaihtoehtomusiikin parista hengästyttävällä tavalla. Hänen äänenkäyttönsä on valtavan laaja-alaista kulkien hiljaisesta, lähes kuiskaustasolta alkavasta, minimalistisesta muminasta äänijänteitä tuskaisesti käyttävään räväkän räjähtävään huutoon. Musiikki on monissa osioissa kauniisti puhuttelevaa ja lyyrisen melodista kerrontaa äityen kuitenkin välillä lähes väkivaltaisen anarkistiseen punkmeluun, mikä kylläkin muotoutuu sähköisten efektien kautta jopa herkulliseksi kuuntelukokemukseksi. Näistä aineksista on syntynyt uniikki avaruudellinen bittisinfonia.

Voiko selväjärkistä ja jopa puolittain svengaavaa noisea ylipäätään olla? Kyllä vaan, ainakin tällaiselta itsestäni tuntui nyt uudestaan Raknesilta vuonna 2009 ilmestyneen From Frozen Feet Heat Came -albumin jälkeen. (JKi)

Eldbjørg Raknes: musiikki ja laulujen sanat, laulu, äänet, live sampling, elektroniset tehosteet, Wurlitzer piano ja lyömäsoittimet: Kirsti Huke: äänet, live sampling, elektroniset tehosteet, lyömäsoittimet, Nils-Olav Johansen: kuusikielinen bassokitara, ääni, live sampling, elektroniset tehosteet, Oscar Grönberg: Rhodes piano, syntetisaattori.

Tuotanto: Eldbjørg Raknes. Live äänitys: Tor Breivik, Dokkhuset, Trondheim, Norja, 28. marraskuuta 2015. Miksaus ja masterointi: Morten Stendahl. Kuvat ja kannen suunnittelu: Per Finne. Taloudellinen tuki: NOPA, MNJ, NTNU ja Trondheimin kunta. Julkaistu: 8.3.2016

  1. You are the one (Eldbjørg Raknes) 7:04
  2. It is unfair (Eldbjørg Raknes) 3:29
  3. Never shall i walk on tip toes (Eldbjørg Raknes) 8:24
  4. (Driving home in my own) Cabriolet (Eldbjørg Raknes) 6:05
  5. Define (Impromptu) (Eldbjørg Raknes) 6:14
  6. How can we possibly (Eldbjørg Raknes) 7:11
  7. Super duper (Eldbjørg Raknes) 2:52
  8. Prelude to noise (Eldbjørg Raknes) 2:30
  9. Finer than fine (Eldbjørg Raknes) 3:29
  10. My elephant moves (Eldbjørg Raknes) 7:01

Kokonaiskesto 54:21

Takaisin

Artikkeli luettu 429 kertaa