Elena Mindru Third Stream Project

Kuvat:

25.04.2016 14:45


Elena Mindru Third Stream Project: Quartphonic

Quartphonic

EM Recods (EMR-75-230416)

Kun yhdistetään kahvi ja yksitähtinen, tuloksena on tietysti lörö tai fiksummin plörö. Jotkut ovat nimenneet toisen perusaineista tunturikonjakiksi ja Launosen Kaukon Tankavaaran Kaamosjazz -listalla se oli yksinkertaisesti konjamentti… kahavi oli kahavia, mutta kukapa sitä raakana.

Nyt kuuntelussa oleva levy on myös sekoitus, jossa yksitähtistä vastaa jazz. Toisena ainesosana on klassinenmusiikki eri vivahteissaan. Kun nämä ainesosat hämmentää kasaan jazzlaulajatar Elene Mindru orkesterineen ja vahvikejousineen, on nautittavaksi tujakka annos Third Streamia. Erilaista, mutta maittavaa.

Suomessa jo useita vuosia asunut romanialaislähtöinen Elena on kehittynyt oivaksi jazzlaulajattareksi, jonka kehityskäyrä on noussut vuosien saatossa  ja noussee edelleenkin. Hänen voimakkaan intensiivinen perusäänensä ja alarekisterinsä ovat ihastuttavaa kuunneltavaa.

Elena soivaa kokonaisilmaisua vahvistaa osin myös hänen scat-osastonsa, jolla hän mainiosti täydentää kokonaisuutta. Nyt ei scattailla turhaa ääbylääbyä vaan rehellistä ja selkeää osaamista.

Tuota osaamista löytyy myös erinomaisen paljon säestävästä orkesterista, jota kipparoi pianisti Tuomas J. Turunen. Kun perusjazzkvartettiin on rinnalle pestattu jousinelikko, niin saadaan aikaan täyteliään herkullinen yhdistelmä.

Kappalerepertuaari on yhtä raitaa lukuunottamatta puhtaasti suomalaista käsialaa ja kokonaisuus on edustaa musiikillisesti laajaa kenttää. Pääosin hienoilla sävelaihioilla kylvettyä. Joiltain osin hieman lakoonpainuneena ja kuuntelukärsivällisyyttä vaativana. Mutta ei mitenkään kokonaisuutta haittaavasti. Keskittyminen ja rauhaisa kuunteluympäristö avaa paremmin nämäkin osuudet.

Koko levy on mielenkiintoinen tuttavuus. Erilaisuudessaan ja hienosti soitettuna, laulettuna sekä teknisenä toteutuksena se nouseekin korkealle kotimaisten jazzäänitteiden sarjassa.

Elena Mindru on tuonut suomalaiseen jazziin oman lisäsävynsä. Odotan jännityksellä hänen seuraavaa siirtoaan… onko se jazzia vai pyrkiikö hän jonkun muun tyylisuunnan pariin.

Mielenkiintoinen ja hyvä levy. Suositukseni. (OR)

 

Elena Mindru, laulu, Sampo Kasurinen, sopraanisaksofoni ja bassoklarinetti, Tuomas J. Turunen, piano,  Eero Seppä, basso ja sähköbasso, Anssi Tirkkonen, rummut
Strings: Maija Linkola, viulu I, Laura Airola, viulu II, Jussi Tuhkanen, alttoviulu, Sirja Nironen, sello

Recorded by Hannu Perälä on September 29-30, 2015 at Studio M 1 of the Finnish Broadcasting Company (YLE) 
Mixed by Paavo Malmberg
Mastered by Jaakko Viitalähde @ Virtalähde Mastering

1. Little Equilibrist (säv. Visa Oscar, san. Elena Mindru) 6:03
2. Borderline (säv. Visa Oscar, san. Janne Lehmusvuo) 5:52
3. Lighthouse  (säv. ja san. Tuomas J. Turunen) 6:43
4. Let You Be (säv. ja san. Elena Mindru) 4:40
5. O inimă  (säv. Alex Simu, san. Elena Mindru) 6:02
6. Alice (säv. Sampo Kasurinen, san. Ulriikka Heikinheimo) 10:42
7. Life Is But A Dream  (säv. Sampo Kasurinen, san. Louise Carroll) 5:34
8. Beyond Time  (säv. Artturi Rönkä, san. V.A. Koskennimi) 7:34

Tuottaja: Markus Partanen  

 

Takaisin

Artikkeli luettu 681 kertaa