Emile Parisien Quintet

Kuvat:

02.09.2017 11:18


Emile Parisien Quintet - Sfumato with Joachim Kühn

Sfumato

ACT Music ACT 9837-2

Kun kuulin, taitavan saksofonisti Émile Parisienin soittavan ensi kertaa seitsemän vuotta sitten Edinburghissa, hän oli kovassa nousukiidossa. Nimi oli putkahtanut esille aikaisemmin, mutta se oli ensimmäinen live-kosketus hänen musiikkiinsa pienessä klubitilassa. Sittemmin erityisesti sopraanosaksofonin soittoon erikoistunut Parisien on vakiinnuttanut asemansa ranskalaisten saksofonistien kärkijoukossa.

Valitettavasti Parisienin vuosi sitten tapahtunut Suomen vierailu jäi itseltäni väliin, kun satuin olemaan silloin muualla. Sinällään se oli erilainen tilaisuus, koska kyseessä oli duokeikka harmonikan soittajan Vincent Peiranin kanssa. Silti se jäi hieman kaivelemaan, sillä ranskalainen free- ja avantgardejazz on elinvoimaista ja herkullista kuunneltavaa.

Ensikosketus Skotlannissa esiintyneeseen kvartettiin oli ristiriitaista ja esitystä oli vaikeata seurata alusta loppuun tarkasti ja sulattaa sitä ensi kuulemalta. Sen aikaisen kvartetin muusikoista, pianisti Julien Touéry, basisti Ivan Gélugne ja rumpali Sylvain Darrifourcq, ei kukaan ole mukana soittajana tällä noin vuosi sitten ilmestyneellä kvintettikokoonpanon levyllä Sfumato. Sitä vastoin he esiintyvät kolmen kappaleen säveltäjinä tällä levyllä. Lisäksi levyn neljällä raidalla soittaa kaksi väkivahvaa vierailijaa, jo edellä mainittu Vincent Peirani ja bassoklarinetisti Michel Portal.

Kvartetin musiikillinen maailma tuntui aikanaan olevan varsin radikaalia, kiihkeätä, riehakasta ja railakasta.

Sen viekas ja juonikas pyöritys kouraisi hanakalla otteella freejazzin äkkinäisistä liikkeistä pitävän kuulijan mukaansa. Sfumato on musiikin sisällöltään rakenteellisesti erilainen. Raivoisaa purkausta ja ryntäilyä ei tällä levyllä kuulla samassa määrin ollenkaan.

Sfumaton kappaleet pysyttelevät enemmän melodisella linjalla leikitellen kevyenoloisesti ilmapiiristä toiseen, ilon tunteesta masennuksen syviin syövereihin. Alkuun Préambule etenee hitaasti tunteella ja rauhallisuudella Émilen sopraanon johdatuksella ja keskustelulla Joachim Kühnen pianon kanssa. Sitä seuraava Poulp imaisee mukaansa terävämmin ja koukeroisemmin nopeampana tempoltaan, mutta kuitenkin selväpiirteisesti jazzin perusideoita seuraillen. Tapailevat keskustelut johdattelevat soittoa rentoon yhteiseen menoon. Hyvä svengi jauhaa terhakkaasti soiton kulkua kuten pitääkin.

Kolmiosainen Le clown tueur de la fête foraine vie harmonikkataiteilija Vincent Peiranin hyppysissä ajatukset ranskalaisen musette-musiikin syvimpään olemukseen. Toisessa osassa hienoa työstöä vahvistaa Michel Portalin bassoklarinetin matalalla muriseva jyskytys ja mukaan tempautuu vielä Manu Codjia tiukkaotteisella kitarasoolollaan. Lyhyehkössä kolmannessa osassa juhlallinen svengikuohu ryöpsähtää todenteolla esille kokonaisvaltaisella yhteissoitolla. Sitä menoa kuuntelisi mielellään pitempäänkin.

Soiton aihepiiri muuttuu nopeasti kappaleessa Duet for Daniel Humair, mikä kuluu oikeastaan kokonaan Parisienin ja Kühnin keskinäisessä kiivaassa väittelymäisessä ”taistelussa”.

Kühnen sävellys, levyn pisin Arôme de l’air, on liukasta menoa, soitto rullaa eloisan sulavasti ja rajattoman vauhdikkaasti. Se on valloittava näyte siitä miten yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi toimiva ryhmä saa hyvän rytkeen päälle. Huikeasti kohiseva svengipauhu vie yksinkertaisesti mukanaan. Siitä matka jatkuu loppua kohden edelleen vaihtelevan monipuolisena esityksenä, viihdyttävänä ja raikkaan värikkäänä saaden kaiken aikaa uusia vivahteita.

Sfumato on taitavien soittajien esteettömällä mielikuvitusleikillä luotu ja monimutkaisten kiemuroiden kautta aikaansaatu tunti elinvoimaista jazzsykettä. Sfumato on erinomainen näyte siitä miten yllättävästi kierrellen ja kaarrellen jäsentynyt sekä laaja-alaisesti polveileva monitahoinen jazzkimara syntyy.  Soittajien innostunut asenne ilmaista soittoaan mutkitellen, välillä jarrutellen ja kohta taas kiivaasti kiihdytellen, luo ilmapiirin, johon kuuntelijan on helppo tarttua ja heittäytyä virran vietäväksi. (JKi)

Emile Parisien: sopraano- ja tenorisaksofoni, Joachim Kühn: piano, Manu Codjia: kitara, Simon Tailleu: kontrabasso, Mario Costa: rummut. Vierailijat: Michel Portal: bassoklarinetti, Vincent Peirani: harmonikka (raidat: 3, 4, 5 ja 9)

Äänitys: Gerard De Haro & Nicolas Baillard, Studio la Buissonne, Ranska, toukokuun 16.–18.2016. Miksaus: Tony Paeleman. Masterointi: Klaus Scheuermann. Kannen taide: © Chen Ruo Bing, untitled, 2016, Taguchi Fine Art, Tokio, Japani. Tuotanto: Emile Parisien. Toimeenpaneva tuottaja: Siggi Loch. Julkaistu: 30/09/2016

01. Préambule (Emile Parisien) 05:41
02. Poulp (Emile Parisien) 07:40
03. Le clown tueur de la fête foraine I (Parisien/Julien Touéry/Ivan Gélugne/ Sylvain Darrifourcq) 04:08
04. Le clown tueur de la fête foraine II (Parisien/Touéry/Gélugne/Darrifourcq) 05:48
05. Le clown tueur de la fête foraine III (Parisien/Touéry/Gélugne/Darrifourcq) 02:55
06. Duet for Daniel Humair (Emile Parisien & Joachim Kühn) 03:19
07. Arôme de l’air (Joachim Kühn) 08:22
08. Brainmachine (Joachim Kühn) 04:05
09. Umckaloabo (Emile Parisien) 05:06
10. Balladibiza I (Emile Parisien) 06:50
11. Balladibiza II (Emile Parisien) 04:22

Kokonaissoittoaika 58:24

Takaisin

Artikkeli luettu 300 kertaa