Enrico Rava Quartet w/Gianluca Petrella

Kuvat:

02.02.2016 17:37


Enrico Rava Quartet w/Gianluca Petrella: Wild Dance

Wild Dance

ECM 2456

Muusikko ja säveltäjä Enrico Rava, 76, kuuluu eittämättä eurooppalaisen jazzin Suuriin Nimiin. Hänen uransa alkoi 1960-luvulla ja tuotapikaa hän soitti jo silloisten suuruuksien, kuten vaikkapa Gato Barbierin ja Steve Lacyn seurassa. Vuosikymmenten aikana levytyksiä ja sävellyksiä on kertynyt hänelle kymmeniä ja taas kymmeniä. Albumeita toinen toistaan kuuluisimpien kansainvälisten mestareiden kanssa sekä myös hänen omissa nimissään, useiden omien yhtyeiden kanssa.

Yhä edelleenkin hänen trumpettinsa soi upeasti ja soljuvan pehmeästi. Siitä on osoituksena tämäkin, kaksi vuotta sitten äänitetty Wild Dance, joka on neljäs sarjassaan tällä kyseisellä kokoonpanolla julkaistu ECM-kiekko. Ravan torvesta irtoaa tyylipuhtaasti trumpetin soundimaailman koko kirjo. Milloin lyyristä ja pehmeää balladinomaista tunnelmointia tai utuista tuhinaa, toisinaan taas tulista ja tiukkaa tavaraa, kuten esimerkiksi bebop-tyylisessä ja ripeätempoisessa Infant-kappaleessa.

Jostain syystä Rava kutsuu bändiään kvartetiksi ja tuo erikseen nimenä esiin pasunisti Gianluca Petrellan. Käytännössä Petrella on kuitenkin ollut yhtyeen vakituinen jäsen jo vuosia. Niin keikoilla kuin em. levyilläkin. Petrella sai jo nuorena lahjakkuutena paljon tunnettuutta sekä häikäiseviä kommentteja ja arvosteluita osakseen. Ei häntä enää, 39 vuoden kypsässä iässä, voi minään ihmelapsena pitää, mutta kenties Rava on tarkoituksellisesti halunnut ”isämäisen” auttavaisesti pönkittää hänen uraansa eteenpäin aina siitä lähtien kun he ovat yhteen osuneet.

Kyllä Petrella on kehunsa ansainnutkin. Nytkin hän soittaa erinomaisia, upeita sooloja monissa kappaleissa. Parhaina esimerkkeinä kenties letkeästi eteenpäin rullaava F. Express ja sitä seuraava Cornette, tai mikseipä vaikka myös Monkitos kävisi sellaisesta. Nautinnollista on kuunnella myös näiden kahden, Petrellan ja Ravan, aivan eri sukupolvia edustavien muusikoiden yhteistyötä. Milloin unisonoteemoissa, milloin mainioissa ja tyylikkäissä vuoropuheluissa.

Albumi käynnistyy verkkaisissa tunnelmissa ja tunnelmoivissa sävyissä. Pala palalta nopeampiakin tempojakin rupeaa ilmestymään mitä pidemmälle edetään. Ravan ja kitaristi Francesco Diodatin kaksinpuhelun makeasti ryydittämä Overboard vedetäään suorastaan hikisessä up-tempossa.

Komppipuolessa ei siinäkään ole moitteen sijaa. Kitaristi Francecso Diodati tyylittelee erinomaisesti kautta linjan. Välillä hän soittaa pehmeästi tyylipuhtaasti 60-lukulaisesti, väliin taas reippaasti revitellen. Vakaa bändin ankkuri on basisti Gabriele Evangelista, joka mm. soittaa pitkän ja maukkaan soolon Solan alussa, ja rumpali Enrico Morello hoitelee takuuvarmasti kaikki eri kompit ja tempot.

Hieno albumi italialaiselta mestarilta. (TV)

 

Enrico Rava: trumpetti, Francesco Diodati: kitara, Gabriele Evangelista: basso, Enrico Morello: rummut, sekä Gianluca Petrella: pasuuna.

Äänitys: Stefano Amerio, Artosuono Recording Studios, Udine, tammikuu 2015. Kannen kuva: Jean-Guy Lathuiliére. Julkaisuvuosi: 2015. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. Diva (7:38)
02. Space Girl (7:20)
03. Don’t (4:45)
04. Infant (3:07)
05. Sola (4:44)
06. Not Funny (2:55)
07. Wild Dance (2:55)
08. F. Express (4:41)
09. Cornette (3:11)
10. Overboard (5:21)
11. Happy Shades (2:53)
12. Monkitos (3:41)
13. Improvisation (5:21)
14. Frogs (8:04)

Musiikki: Enrico Rava, paitsi Improvisation: Rava/Diodati/Evangelista/Morello/Petrella.

Takaisin

Artikkeli luettu 508 kertaa