Erkki Joutseno Trio

Kuvat:

17.01.2016 19:47


Erkki Joutseno Trio - Breath In / Breath Out

Breathe In / Breathe Out

Karkia Mistika Records Karmi-64/Mir-002

Pitkää uraa jo 1970-luvulta lähtien musiikin alalla tehnyt Erkki Joutseno julkaisi ensimmäisen oman levynsä Relaxing At Tervalampi kuitenkin vasta vuonna 2011. Siitä hän on ponkaissut tavallaan uuteen alkuun, vaikka hän on viihtynyt kokeilevan improvisoidun jazzmusiikin parissa jo parikymmentä vuotta. Toinen albumi Duetstory ilmestyi viime kesän korvalla (http://jazzrytmit.com/wp/s8-levyarvostelut/c29-levyarvostelut/erkki-joutseno/). Siinä kappaleet esitettiin vaihtelevin kokoonpanoin duettona.

Kolmas albumi Breathe In / Breathe Out tuli juuri ”uunista ulos”. Nyt asialla on Erkki Joutseno Trio, missä soittavat Erkin pitkäaikaiset soittokaverit moni-instrumentalisti Tapani Varis ja R&B ja Roots -musiikin puolella enemmän vaikuttanut basisti Matti Vallius.

Yhdeksän kappaletta sisältävän levyn sävellystyön ovat tehneet osin jokainen yhtyeen soittaja, mutta se on vain pohja vapaan jazzin mutkaiselle maastolenkille työntyvässä kokonaispaketissa. Matkaa tehdään ilmavan puhtaassa luonnonläheisessä hengessä, vapautuneessa improvisoinnin valojen ja varjojen keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Tunnelma on hieno, uhkaavia vaaroja ja koukeroisia ennalta arvaamattomia näköaloja kierrellen ja kaarrellen tunnelmasta toiseen siirtyen, kolmikko on löytänyt oman alueensa toimia.

Levyllä ei heittäydytä vastakkain, suuria riidanaiheita tai vastakkainasetteluja ei synny, vaan kuulijaa kuljetetaan kaiken aikaa siististi ja lämpimästi eteenpäin. Kaikesta huolimatta esittäminen on tehokasta, energisen lataus voimallista ja maukasta. Räjähtävän räväköitä revityksiä ja irtiottoja on myös vältelty ja pakka pysyy taiteellisen melodisena ja kypsän harmonisena, mikä monesti puuttuu tämän kaltaisilla levyillä tykkänään. Vaikka levyllä leikitellään vapaasti ja sävelkenttää leikellään rohkeasti, niin hommassa tuntuu ja säilyy selkeän tiukka kurinalaisuus.

Avauskappaleessa Heart Of A Crow kontrabasso kumahteli Matti Valliuksen käskytyksestä tukevasti ja nopeasti Tapani Varis tarttui siihen huilullaan täyteläisen ilmeikkäitä ääniä maalaillen. The Promise toi mukaan huilun rinnalle kitaran, joiden kesken Tapani sai aikaiseksi hieman kinastelun makua yleisestä lempeästä rinnakkaiselosta poiketen.

Alttosaksofonin rosoisen terävä ja kulmikas, mutta hidastempoinen ääni siirtyi keulapaikalle pitkässä yksitoistaminuuttisessa Non Stop Life kappaleessa. Puolimatkaan päästyä tunnelma sai uuden vaihteen Tapanin soittaessa väliin lyhyesti kitaraa ja siirtyi sitten Erkin oivallisten välisoittojen ja kumean taustan tukemana takaisin huiluun.

Erkin säveltämä Highway 110 oli mahdikasta vuoropuhelua rumpujen ja alttosaksofonin kesken, jota Matin mallikas taustakomppaus täydentää. Joutseno ei hätäile rumpujen käsittelyssä, vaan keskittyy olennaiseen. Hän ohjelmoi rytmityksen taidolla ja oikealla lähestymistavalla löytää Variksen ruudikkaan alttosaksofonin äänimaisemoinnin tarkasti.

Levyn päättävä Tapanin säveltämä Rabbit Hole ja samalla levyn pisin kappale on jäntevä yhdistelmä soittajien keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Siinä yhdistyvät kaikkien kappaleiden kokonaispanokset yhdeksi kollaasiksi. Kitaran järeän raastava ja painostava sointi yhdistyy rumpujen ja basson kanssa yhtenäiseksi äänten huminaksi, mistä kehittyy pikku hiljaa rytmikäs täyteläinen fuusio.

Breathe In/Breathe Out on erinomainen näyte kolmikon osaamistasosta. Levyltä huokuu rento varmuus ja positiivisuus, mutta takana on myös vakava tekemisen meininki ja näiden yhteistuloksena on syntynyt kuulakkaan siistiä ja autereisen rehevää vapaailmeistä jazzia. Kuten vajaan vuodentakainen Duetstory, niin tämä levy tuntuu paranevan myös toistokertoja lisäämällä. Mielestäni levy on ehdottomasti hankinnan arvoinen. Tässä musiikin sarjassa esitys on ensiluokkaista. (JKi)

Erkki Joutseno: rummut ja muut lyömäsoittimet, puhe, Tapani Varis: alttosaksofoni, huilut, kitara, Matti Vallius: kontrabasso.

Äänitys: Kiikala Mad House, kevät 2015. Tuotanto: Improholics Anomystiques. Kannen taide: Erkki Joutseno. Kannen graafinen suunnittelu: Maikki Kantola. Julkaistu: tammikuu 2016

  1. Heart Of A Crow (Tapani Varis) 4:06
  2. The Promise (Tapani Varis) 4:18
  3. Non Stop Life (Matti Vallius) 11:05
  4. Highway 110 (Erkki Joutseno) 4:46
  5. Solar Day (Tapani Varis) 0:50
  6. Breathe In / Breathe Out (Erkki Joutseno) 10:05
  7. Where Is The Little Girl Now (Matti Vallius) 1:17
  8. High Water Island (Erkki Joutseno) 3:27
  9. Rabbit Hole (Tapani Varis) 12:06

Kokonaissoittoaika 52:22

 

Takaisin

Artikkeli luettu 825 kertaa