Esa Pietilä

Kuvat:

12.09.2016 11:35


Esa Pietilä: Times & Spaces

Times and Spaces

Eclipse Music ECD-201637

Esa Pietilä on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu saksofonisti. Säveltäjänä hän on monipuolinen musiikin taitaja ollen mukana monitahoisesti laajalla sektorilla nykymusiikin eri alueilla. Erityisesti sooloesityksissä ja pienkokoonpanoissa, duot ja triot, hänen ilmaisuvoimansa pääsee kaikessa laajuudessaan hyvin esille. Näissä esityksissä korostuvat hänen omaperäiset taitonsa avantgarden ja freejazzin suuntaan.

Sooloprojekti on oma taiteen lajinsa. Se vaatii jämäkkää intensiivistä keskittymistä, oli sitten kyseessä valmiiksi sävelletty tai pelkkään improvisaatioon perustuva esitys, hetken herpaantuminen saattaa viedä vireen ja samalla soittaja voi hukata sen punaisen langan. Live -soolosoitot ovat Esalle lähes arkipäivää, mutta hänen ensimmäinen ”yksinpuhelu” levynä ilmestyi 2009. Tuloksena oli ”Karhea”, 50 minuuttia luomistyötä saksofonilla.

Uudella sooloalbumillaan Times and Spaces Pietilä on asettanut lankulle kaksisuuntaiset askelmerkit. Nyt hän ponnistaa kahdesta eri lähtökohdasta. Tupla CD -levykokonaisuuden ykköslevyllä, Times, kuullaan tuttua akustista Pietilää, mutta ”kakkonen”, Spaces, onkin uutta Pietilää. Tällä levyllä hän hakee uudenlaista näkökulmaa tenorinsa sävelskaalaan elektronisten laitteiden kehittämän äänimaailman kautta. Vapaasti rönsyilevä improvisointi on kaikesta huolimatta ykkösasia levyjen sisällössä.

Times & Spaces on Pietilän vahva taiteellisesti toteutettu tutkimusmatka improvisaation maailmaan. Albumilla Pietilän tenorisaksofonin akustinen voimakas ilmaisu yhdistyy joustavasti elektroniikan monisärmäisiin kaikuihin ja avaruudellisen tyhjyyden magneettisten vetovoimien luomiin äänimaisemointeihin. Elektronisen kentän uusi keinovalikoima sisältää mm. liiketunnistimen, minkä hän on kiinnittänyt saksofonin kylkeen laajentaen sen avulla elektronista elinvoimaisuutta puhallukseen. Tämä tulee esille valtavan tehokkaasti varsinkin Spaces -levyn kappaleissa Sonar Space ja Zetor Space.

Yksinäisen ratsastajan keinoin Times and Spaces vie kuulijan kiehtovalle matkalle syvälle improvisaation syövereihin soolosaksofonin ja elektroniikan ilmaisukeinoja hyväksikäyttäen. Ensin mies ja saksofoni kohtaavat aikamatkalla, Times, valittavan runollisesti toisensa, kiihdyttäen sitten joustavan kimmoisasti kohti keväisiä kukkivia ketoja. Soinnillisen vähäeleinen pienistä puroista kehittyvä äänikenttä laajentuu maan ja meren elementtien kohdatessa ajallisesti avaruudellisen ilmavuuden. Aikamatka saavuttaa määränpäänsä, kun nuottien kirjo kohtaa toisensa muodostaen johdonmukaisen selkeän ja suoraviivaisesti etenevän melodisen harmonian, missä ajatus ja hetkessä matkan aikana inspiroidut palaset asettuvat kohdalleen pohjarakenteen peruskiveksi.

Elektronisten sävyjen mukanaan tuoma avaruudellinen lähestyminen, Spaces, laajentaa perustuksia tilaan, missä luotaimen lailla laaja maailmankaikkeus avautuu kuulijan eteen voimakkaasti maustettuna. Rohkean suoraviivainen näpsäyttely, kopsauttelu, pulisevan kolahteleva jututus repäisee aukon vapaaseen liikkumatilaan.

Sivaltelu, läimäyttely, läpäyttely ja läiskintä johdattelevat pumpun lailla sykkivään tilaan, mistä siirrytään loimilangan tavoin vääristymien ja kieroutumien johdattelemana hitaasti niskuroiden Zetorin kyytiin. Siinä tilassa on särisevän mahtipontista uhmaa, mikä kajahtelee rajusti ja karkeasti. Sitten pudotaan eräänlaiseen välitilaan, missä kirkkaan värikkäät ja pomppivat olennot ilakoivat iloisen rehentelevästi. Palauttelevan harkitsevan tilan kautta siirrytään vapaaseen luonnontilaan, noustaan vuorille ilmavaan vapauteen, missä on tilaa hengittää syvään.

Times & Spaces yhdistää matkalle mukaan lähteneet. Pietilä on onnistunut viemään soittonsa värikkäästi läpi intensiivisen varmasti. Hänen soittoaan kuunnellessa ajatukset lentävät kappaleiden mukana ajassa ja tilassa. Saamme selvän ohjeen siitä miten pitää kussakin tilassa toimia. (JKi)

Esa Pietilä: tenorisaksofoni, elektroniset lisälaitteet

Äänitys: Mikko Raita, Pyhtään kirkko, Pyhtää, 4. helmikuuta 2015. Miksaus: Mikko Raita, Studio Kekkonen, 11.helmikuuta 2016. Masterointi: Tapio Ylinen. Kannen graafinen suunnittelu: Aarni Ylinen. Julkaistu: 20.05.2016

CD1 Times

 1. Elegy Time 4:11
 2. Accelerating Time 6:35
 3. Springy Time 3:30
 4. Microtonal Time 5:25
 5. Land-Sea-Air Time 10:15
 6. Blue Time 4:04
 7. Propulsing Time 3:33
 8. Chords Time 3:06

Kokonaiskesto 40:44

CD2 Spaces

 1. Rap Space 3:50
 2. Sonar Space 5:01
 3. Slap The Space 3:32
 4. Pulsing Space 5:45
 5. Warp Space 6:27
 6. Zetor Space 4:56
 7. Creatures In Space 3:11
 8. Feedback Space 3:27
 9. Mountain Space 7:11

Kokonaiskesto 43:28

Takaisin

Artikkeli luettu 464 kertaa