Espoo Big Band

Kuvat:

19.05.2016 10:08


Espoo Big Band plays Husband: Lauma

Lauma

Blue Note Records, 4783211

Alussa törmäillään sinne sun tänne, tietämättä itsekään minne. Ollaan jotenkin eksyksissä niin ajatuksellisesti kuin instrumentaalisesti, kunnes funkkahtavan rytmikäs  komppi saa hajallaan olevan Lauman jotenkin kasaan. Ei spartalaiseen kuriin ja järjestykseen, mutta jonkinlaiseen karsinaan kuitenkin. Vanhan vääpelin silmin touhusta ei näyttänyt syntyvän mitään…

Mutta siitä syntyikin tämän Jarmo Saaren säveltämän aloituksen myötä kahden timanttisen, mutta totaalisesti erilaisen kokoonpanon symposiumi. Yhteistyö ja ulosanti, että oksat pois!  Nyt liikutaan hurjassa yhdistelmässä, jossa tykitetään musiikkia kovan kitaravetoisen fuusionelikon että massiivisen big bandin voimin. Yhtenä laumana… yhteenhitsattuna kokonaisuutena, jonka anti on mahtavaa kuunneltavaa… ja katsottavaa, kenen kohdalle sellainen mahdollisuus sattuu… tämä ei ole pelkkä Lauma, vaan todellinen tapaus… Valtaisa musiikkipläjäys isolla alkukirjaimella.

Kun kaksi sähkökepin mestaria, Varre Vartiainen ja Marzi Nyman työstävät soittopeliensä kuutta kieltä täydellä teholla ja aistikkaalla säröllä, basisti Eerik Siikasaari nyplää ja sahaa pulleaa kontraansa sähköbasisti Harri Rantasen parina sekä rumpumestarit Anssi Nykänen että Rami Eskelinen piiskaavat yhdessä kalvo-peltirepertuaarejaan hikikarpalot otsallaan, ollaan hekuman rajamailla. Tähän kokonaisuuteen, kun sämplätään mukaan vielä kolmas kitaristi Jarmo Saari ja ”teeveestä tuttu” mustavalkiovirtuoosi Lenni-Kalle Taipale, repisi moni jo pelipaitansa onnesta riekaleiksi. Mutta tämä ei vieläkään riitä, sillä kapteeni Marzi Nyman piiskaa vielä 15 puhaltajan kokonaisuuden kehiin mukaan… Lauma on valmis!

Lauman käsittelyn yhteinen nimittäjä on Varre Vartiainen, jonka sävellyksistä, Saaren aloitus- ja toiseksiviimeistä raitaa lukuunottamatta, on sovitettu että muokattu koko levyllinen Husbandin ja Espoo Big Bandin soitettavaksi. Siis yhdessä. Huh huh. Mutta homma toimii erinomaisesti. Melodisen monitahokkaasti. Massiivikaadoista hitaisiin ja käsinkosketeltavan silitettäviin sfääreihin. Suorastaan herkkiin ja tunnetihkuviin osuuksiin.

Tämän levyn punainen lanka onkin tuo monitahokkuus. Ammattimainen osaaminen, jossa pipo ei kuitenkaan kiristä.  Nyt unohdetaan ”pikkurilli pystyssä taidepläjäykset”. Nyt  nautitaan musiikin soittamisesta. Ei kilpailla keskinäisestä osaamisesta, vaan jokainen antaa parastaan yhtenä osana laumaa. Todella hienoa kuultavaa… suomalaisilta huippumuusikoilta!

– Levylle on studion live-olosuhteissa tallentunut keskinäinen rakkaus ja nauru, jaettu suru, kun lauman jäsen on menetetty sekä ällistys toistemme musiikillisen luovuuden äärellä. Tuloksena on eloisan kupliva ja detaljien täyttämä albumi, jolla tämä lauma osoittaa, että joukossa on voimaa! toteaa Marzi Nyman. Siinä on kapellimestarin sanoin kerrottu muutamalla sanalla koko levyn ydin ja sielu.

Kaikki nuo elementit sisäistyvät myös kuulijan sielun sopukoihin ja jazzilliseen selkäytimeen. Tällaista kokonaisuutta saa harvoin nautittavakseen. Kerta kerran jälkeen levy maistuu aina hyvältä, useinmiten entistä paremmalta, kun yhä useammat ja useammat pikkunyanssit pääsevät esiin. Ja niitä löytyy… ei suinkaan liikaa, mutta aina vain uusia ja uusia, väliin yllävistäkin paikoista. Vartiaisen perusmateriaali on saanut Jarmo Saaren, Marzi Nymanin ja Lenni-Kalle Taipaleen myötä upeat sovitukset, tavallaan uuden impulsiivisesti sykkivän elämän. Erilaisuuden, jossa puhaltimien monikirjo värittää kylmien kitarankielten sähköisyyden akustiseksi herkkuhegemoniaksi. Ou jeeee…

Tämä levy liikkuu kaikilta osa-alueiltaan niissä sfäärteissä, joihin ei tahdo oikein sanoja löytää. Tai sitten sanat toistavat toinen toistaan syöden niiden merkityksen. Nyt on oikeastaan liian paljon liian hyvää yhdessä paketissa. Niin sävellyksissä, sovituksissa, soittajissa, tekniikassa… kaikessa. Tämän levyn jazzaava sielu ja sisältö tulee suoraan koko lauman sisimmästä… sieltä tunnepuolen osastolta. Osastolta, jonka kruunaa Jarmo Saaren sävellys In Memoriam… pois nukkuneille soittajille…

Tämä levy on erilaisuudessaankin todellinen tapaus. Ehdottomasti kaikkien kuunneltava. Loistava!

Jo nyt voi sanoa, että tämä levy kuuluu sarjaan ”vuoden jazzlevy 2016”.

Ja jos jollakulla on mahdollisuus käydä kuuntelemassa ja katsomassa tätä massiivista laumaa livena, niin tehkää se. Saatte jotain sellaista, joka syöpyy sisimpäänne… (OR)

 

Conductor Marzi Nyman 

Husband 
Varre Vartiainen guitar, Marzi Nyman guitar, Harri Rantanen bass, Anssi Nykänen drums

Espoo Big Band
Saksophones: Ari Jokelainen, Petri ”Pope” Puolitaival, Jussi Kannaste, Manuel Dunkel, Mikko Innanen
Trumpets: Tero Lindberg, Jukka Eskola, Janne Toivonen, Jukka Tiirikainen, Sami Pöyhönen  
Trombones: Pekka Laukkanen, Kasperi Sarikoski, Valtteri Malmivirta, Juha Kortehisto, Juho Viljanen
Rhythm section: Lenni-Kalle Taipale piano, Eerik Siikasaari bass, Rami Eskelinen drums, Jarmo Saari guitar, theremin, omnichord

This album was recorded at Mimix Studios 12.-14.2.2015
Recorded, mixed and mastered by Jyri Sariola  

01. (I’m Your Husband) Überture 2:59
Music by Jarmo Saari
Solos by Husband & EBB
02. Sir Dalud 9:26
Music by Varre Vartiainen, arrangement by Marzi Nyman
Solos by Mikko Innanen, Varre Vartiainen, Ari Jokelainen, Jussi Kannaste
03. Lauma 8:09
Music by Varre Vartiainen, arrangements by Jarmo Saari
Solos by Pope Puolitaival, Marzi Nyman
04. Kue 4:53
Music by Varre Vartiainen, arrangement  by Marzi Nyman
Solos by Ari Jokelainen, Rami Eskelinen, Anssi Nykänen
05. St. John 6:19 (Dedicated to Jarmo Savolainen)  
Music by Varre Vartiainen, arrangement by Jarmo Saari
Solos by Jukka Eskola, Ari Jokelainen, Anssi Nykänen, Rami Eskelinen, Jarmo Saari, EBB!
06. Aaduur 8:52
Music by Varre Vartiainen, arrangement by Marzi Nyman
Solos by Sami Pöyhönen, Lenni-Kalle Taipale, Manuel Dunkel
07. Facelift 6:09
Music by Varre Vartiainen, arrangement by Marzi Nyman & Lenni-Kalle Taipale
Solos by Lenni-Kalle Taipale, Jukka Eskola
08. Bebyy 8:50
Music by Varre Vartiainen, arrangement by Marzi Nyman
Solos by all saxes, Varre Vartiainen
09. R.I.P. Interlude 3:12 (Dedicated to Mape Lappalainen)  
Music by Jarmo Saari
Solos by Jarmo Saari, Marzi Nyman, Varre Vartiainen, Lenni-Kalle Taipale    
10. In Memoriam  6:05
Music by Varre Vartiainen, arrangementt Jarmo Saari
Solos by Lenni-Kalle Taipale, Manuel Dunkel, Jarmo Saari
4 hand ”wor of mouth” piano ending by Marzi Nyman & Lenni-Kalle Taipale
Vocals by all horns

 

Takaisin

Artikkeli luettu 795 kertaa