Ferenc Snétberger

Kuvat:

29.06.2016 07:19


Ferenc Snétberger: In Concert

In Concert

ECM 2458

Ferenc Snétbergerin ja taannoin (JR 09.06.2016) arvostelemani japanilaisen Masibumi Kikuchin levyillä on monia yhtymäkohtia. Molemmat ovat yksittäisen artistin soololevyjä, jotka on äänitetty suurissa konserttisaleissa. Molempien levyjen musiikki on noin 90-prosenttisesti puhdasta improvisaatiota. Niitä kuvaavat myös kappaleiden nimet: Tokyo Part 1, 2, 3 jne. sekä Budapest Part 1, 2, 3 ja sitä rataa.

Siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin, sillä Kikuchi on pianisti ja Snétberger kitaristi. Myös musiikillisesti levyt ovat hyvin erilaiset: Kikuchi vetelee koskettimillaan silkkaa jazzia rauhallisista sävyistä melko rankkoihinkin free-ryöpytyksiin. Snétbergerin luoma musiikki sijoittuu puolestaan klassisen kitaramusiikin kategoriaan. Vielä kuitenkin yksi yhdistävä tekijä: molemmat levyt ovat hyviä ja sangen nautinnollisia.

Kuuttakymppiä lähentevällä Snétbergerillä on myös jazzuraa takanaan. Hän on soittanut kohtalaisen paljon mm. norjalaisen basistin Arild Andersenin ja saksalaistrumpetisti Markus Stockhausenin kanssa. Ennen kaikkea hän kuitenkin on, jo koulutuksensa perusteella, klassisen kitaramusiikin taitaja.

Näissä improvisaatioissa tuo perimmäinen ura (ja koulutus) kuuluvat selvästi. Musiikillisia yhtymäkohtia esimerkiksi Etelä-Amerikan suurimman säveltäjän Heitor Villa-Lobosin kitaramusiikkiin (hänhän sävelsi myös useita hienoja orkesteriteoksia) on selkeästi havaittavissa. Myös espanjalaisen kitaramusiikin vaikutteet ovat ilmeisiä.

Em. viittaukset eivät kuitenkaan missään mielessä vähennä Snétbergerin omaa persoonallista panosta. Hänen improvisaationsa ovat tyylikkäitä, kekseliäitä ja monipuolisia. Niiden jälkeen päätösraita (mahdollisesti encorena esitetty), onneksi lyhyt (!) Somewhere Over The Rainbow ei kuulu taidokkaiden improjen joukkoon. Eikä nouse niiden tasolle. Sen olisi hyvin voinut jättää pois.

Melkoinen taituri ja luova muusikko. Ja kuten aikaisemmin mainitsin, tämä on varsin nautinnollista kuunneltavaa. (TV)

 

Ferenc Snétberger: akustinen kitara.

Äänitys: Stefano Amerio ja Giulio Gallo, Liszt Academy, Grand Hall, Budapest, joulukuu 2013. Miksaus: Stefano Amerio, Manfred Eicher ja Ferenc Snétberger, Artesuono Recording Studios, Udine. Kansikuva: Fidel Sclavo. Julkaisuvuosi: 2016. Tuottaja: Manfred Eicher.

Budapest – Part 1 (8:13)
Budapest – Part 2 (10:53)
Budapest – Part 3 (6:28)
Budapest – Part 4 (6:01)
Budapest – Part 5 (7:19)
Budapest – Part 6 (5:09)
Budapest – Part 7 (5:25)
Budapest – Part 8 (7:37)
Somewhere Over The Rainbow (3:06)

Musiikki: Ferenc Snétberger, paitsi Somewhere Over The Rainbow: Harold Arlen ja E.Y. Harburg.

Takaisin

Artikkeli luettu 530 kertaa