Fiorenzo Bodrato

Kuvat:

24.01.2016 17:35


Fiorenzo Bodrato - Travelling Without Moving

Travelling Without Moving

Cmc Records CMC 2016-12

Torinosta kotoisin oleva kontrabasisti Fiorenzo Bodrato (s.1973) on ollut aktiivinen soittaja italialaisessa free-jazzgenressä jo 1990-luvulta alkaen. Ensimmäisen oman kvintettinsä LK (Lokomotiv Kanarone) Bodrato perusti 1998. Vuonna 2006 hän kokosi trion, missä soittivat hänen kanssaan sellaiset nimet kuin Carlo Actis Dato ja Nicola Stranieri. Näiltä ajoilta on syntynyt 5 albumia, mitkä kaikki sisältävät hänen omaa sävellystuotantoa.

Tällä vuosikymmenellä hän on soittanut muissa yhtyeissä kuten 720° Quintet, minkä sessiovierailijana levytyksessä on ollut mukana mm. Chicago Art Ensemblestä tuttu perkussionisti Famoudou Don Moye. Carlo Actis Daton ja Andrea Buffan vuonna 2012 ilmestyneellä levyllä 30 Years Island Bodrato oli rivisoittajana mukana. Sitä vastoin tästä vuonna 2014 ilmestyneestä levystä Travelling Without Moving ei ole juuri mitään tietoa saatavilla edes Bodraton omilla nettisivuilla.

Lähes 70 minuuttia kestävä levykokonaisuus on varsin erikoinen. Sen sisältämistä 11 kappaleesta 10 on Bodraton säveltämiä. Erikoiseksi levyn sisällön tekee se, että siinä on soiton oheen rakennettu viisi kappaletta laulettua tai oikeastaan lausuttua runoutta. Kysymys on siis samankaltaisesta projektista mitä Hepa Halme Prospekt on toteuttanut yhdessä Hannu Salaman kanssa.

Runokappaleissa paneudutaan ensin vanhaan 1900-luvun alkupuolen runouden historiaan. Aloituskappale La Luna E I Falò on Cesare Pavesen vuonna 1949 julkaisemasta samannimisestä teoksesta. Jorge Louis Borgesin kirjoittaman The Unending Gift runon lausuu etelä-afrikkalaisella xhosan-kielellä Kholeho Mosala. Molemmissa yhtye on voimallisen painavasti mukana, soitot tulevat taustalta tuskaisalla tunteella, välisoitot puraisevat tukevasti ja Nicola Stranierin rumputyöskentely tunkeutuu syvälle lausujien sanankäänteisiin.

Fro kulkee Giro Puttarin lausumana alkuperäiskielellä. Hollantilaisen säveltäjän Gilles Binchoisin Adieu, Adieu puolestaan vie kuulijan pitkälle historiassa taaksepäin. 1400-luvulla eläneen säveltäjän laulun tulkitsevat Giro Puttari ja Kholeho Mosala yhdessä kaksiäänisesti. Kappale on muihin verrattuna hyvin rauhallinen ja poikkeaa huomattavasti muusta levyn sisällöstä.

Levyn kuudes kappale Fango uppoutuu 1700-luvun Gulliverin Seikkailuihin, Voltairen satiiriseen maailmaan ja 1800-luvun loppupuolen bengalilaisen laulun pariin. Nämä kolme aihetta tulkitsevat Ciro Buttari, Sangeetha Anand ja Guy Dorego kukin erikseen yhden kappaleen aikana. Bebbe Caruson tuuba tunkee sekaan huumaavan paksua kumua ja Maurizio Brunod ravistelee lausuntaääniä välillä kiivailla kitaran välihuomautuksilla ja loppua kohti vielä Liudas Mockunas ja Andrea Buffan saksofonit tulevat mukaan puhkuen kiivasta tulitusta.

Music for a While on viimeinen lausuttu runo, minkä on kirjoittanut John Dryden vuonna 1692 ja sen tulkitsee Kholeho Mosala. Caruson pasuuna käy kiivaasti riitelevää keskustelua Buffan alttosaksofonin kanssa ja polkee kappaleen käyntiin muiden soittajien tullessa mukaan hakkaavan kiihtyvään tahtiin.

Pelkästään soitetuista kappaleista Bun-Galore on melko tyypillistä free-musiikkia, rankkaa rynkytystä, karkeata soittimien rääkkäystä, mikä välillä ottaa henkeä seesteisellä melodisuudella ja ryntää taas uudestaan voimakkaaseen kirivaiheeseen. Ship of Fools alkaa Fiorenzo Bodraton bassopuheenvuorolla ja hän luo keskusteluyhteyden Brunodin kitaran kanssa. Siihen tarttuu Caruso voimallisella pasuunan töräytyksellä ja Buffan tenorisaksofonin herkkä tunnelmointi ja Mockunasin sopraanosaksofoni jatkavat kauniisti kappaleen loppuun. Quadripartito, Fernao ja Tajin ovat kaikki paljon improvisoitua soittoa sisältäviä, ennakoimattoman purevia, hehkuvan ruudikkaasti tarttuvia, mielikuvituksellisia, lennokkaita ja särmikkäitä yksityiskohtia sisältäviä, hyvin vapaasti kulkevia kappaleita. (JKi)

Liudas Mockunas: sopraano- ja tenorisaksofoni, Andrea Buffa: altto- ja tenorisaksofoni, Gianpiero Malfatto: pasuuna (raidat 3, 4, 5theme, 9. 10impro), Beppe Caruso: pasuuna (1, 2, 5impro, 7, 8, 10theme), tuba (6), shell, Maurizio Brunod: kitara, Fiorenzo Bodrato: kontrabasso, Nicola Stranieri: rummut. Vierailijat: laulu ja äänet, Kholeho Mosala (1,3,5,8), Ciro Buttari (1,4,5,6), Sangeetha Anand (6), Guy Dorego (6).

Äänitys: ”A Funny House Studio”, Pino Torinese, Italia, kesäkuu 1-3 2012. Miksaus ja masterointi: Stefano Amerio, Artesuono, Cavalicchio, (UD), Italia, maaliskuu 2014. Julkaistu: 2014.

 1. La Luna E I Falò (Fiorenzo Bodrato) 9:39
 2. Bun-Galore (Fiorenzo Bodrato) 7:43
 3. The Unending Gift (Fiorenzo Bodrato) 4:53
 4. Fro (Fiorenzo Bodrato) 5:09
 5. Adieu, Adieu (Gilles Binchois) 5:14
 6. Fango (Fiorenzo Bodrato) 4:59
 7. Ship of Fools (Fiorenzo Bodrato) 4:36
 8. Music for a While (Fiorenzo Bodrato) 7:17
 9. Quadripartito (Fiorenzo Bodrato) 8:39
 10. Fernao (Fiorenzo Bodrato) 7:35
 11. Tajin (Fiorenzo Bodrato) 3:43

Kokonaissoittoaika 69:33

 

Takaisin

Artikkeli luettu 654 kertaa