Flame Jazz Messengers

Kuvat:

12.09.2016 16:23


Port Arthur

Fredricsson Music FRMCD 019

Live vai levy? Siinäpä jazzin kuuntelijoille tuttu kysymys. Se tuli taas esiin viime viikolla, jolloin Jussi Fredrikssonin kokoama Flame Jazz Messengers juhlisti kiertueella viime marraskuussa äänitetyn levynsä ilmestymistä.

Keikkojen ohjelmisto koostui voittopuolisesti tämän Jussin oman Fredriksson Musicin julkaiseman levyn kappaleista.
Levy on myös hyvä tapa muistella ainakin Helsingin G Livelabissa hyvin onnistunutta keikkaa, jossa nämä kappaleet toimivat mainiosti pidempinä live-versioina.

Jussi ja Severi Pyysalo ovat jakaneet tasan levyn sävellys- ja sovitustyöt. Nimikappale, Severin Port Arthur on myös sävelmistä koukuttavin. Sen kulut tuovat mieleen Art Blakeyn Jazz Messengersien 60-luvun työt. 60-luku tulee mieleen sitä seuraavassakin kappaleessa. Pinky Bluesissa on näet häiveitä George Russellin tuon vuosikymmenen alun sekstetistä.

Muutenkin taitavasti sovitetut kappaleet ovat teemoiltaan aika korviintarttuvia huipennuksena tietenkin elokuvaiskelmä (Mies joka tiesi liikaa) Que Sera, josta Severi on työstänyt kappaleen alkuperäissävyjä hauskasti mukailevan version.

Tällaisen kuuden soittajan yhtyeen levystä saisi helposti puuduttavan jakamalla jokaiseen kappaleeseen soolovuoroja useimmille muusikoille. FJM ei ole astunut tähän miinaan, vaan on pannut soolotilan kortille pääpainon ollessa sovitetetuissa osuuksissa kappaleiden keskelläkin.

Live-esiintymisten tapaan eniten tilaa saavat Severi ja ruotsalaisvieras, juurevasoundinen tenoristi Almqvist, jotka tosin levyn julkkarikeikalla soittivat astetta verevämmin saadessaan kunnolla aikaa revittelyynkin.

Verneri Pohjola, trumpetti, Max Zenger, alttosaksofoni, Karl-Martin Almqvist, tenorisaksofoni, Severi Pyysalo, vibrafoni & rhodes, Teemu Åkerblom, basso, Jussi Fredriksson, rummut & rhodes.

Äänitys 9.-10. marraskuuta 2015 Yle Studio M1. Äänittäjä ja miksaaja Hannu Perälä. Masterointi Svante Forsbäck, Chartmakers.

1. Port Arthur (Pyysalo)
2. Pinky Blues (Fredriksson)
3. Genau (Pyysalo)
4. No Blue-green Alga, Please (Fredriksson)
5. Que Sera (Livingston, arr. Pyysalo)
6. How Deep Is The Ocean (Berlin, arr. Fredriksson)

Takaisin

Artikkeli luettu 607 kertaa