Free4Arts

Kuvat:

23.01.2016 15:27


Free4Arts - Six Months & Ten Drops

Six Months & Ten Drops

Barefoot Records Bfrec041CD

Tanskassa asuva, puolalaissyntyinen trumpetisti Tomasz Dąbrowski on tunnettu muusikko eurooppalaisissa freejazz yhteisöissä kuten myös FREE4ARTS -kvartetin rumpujen takana häärivä tanskalainen Kasper Tom Christiansen ja pianisti Jacob Anderskov. Yhtyeen neljäs muusikko, baritonisaksofonisti Sven Dam Meinild, on ainakin itselleni tuntemattomampi soittaja. Kaikki ovat joka tapauksessa tiivisti mukana muusikoiden vetämän improvisoidun musiikin ympärille rakentuneen kööpenhaminalaisen Barefoot Records -yhtiön levytystoiminnassa.

Tomasz Dąbrowski on ehtinyt olla viimeisen vajaan 10 vuoden aikana mukana lähes 30 levyjulkaisussa. Omalla nimellä on kaiketi 5 levyä ja loput muiden julkaisuja, joissa hän on mukana rivisoittajana. Monipuolisen laajan esittämistavan omaava Dąbrowski teki 30-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi 30 soolokonserttia käsittäneen kiertueen 30 päivän aikana 30 eri paikkakunnalla 2014, mikä sai laajaa huomiota. Hänestä on kehittynyt arvostettu trumpetisti jazz piireissä Euroopassa.

Free4Arts kokoonpanon kesäkuussa 2015 julkaistu Six Months and Ten Drops -albumi sisältää 7 Tomasz Dąbrowskin säveltämää omaperäistä kappaletta. Ne kaikki ovat salaperäisen outoa tunnelmaa luovia, hieman kummallisen oloisia, joissa on käytetty voimakkaita ilmaisuja ja ratkaisumalleja. Jollain tavalla epämääräisen muodon saaneet kappaleet ovat vaikeasti hahmotettavissa. Niissä löytyy vain vähän tyypillisiä jazziin liittyviä rytmisen melodisia aineksia. Rakenteet ovat muuten kauttaaltaan melko särmäisiä ja kulmikkaita, mutta improvisointiin pohjansa luova kokeileva ilmaisu on tällaista, persoonallista tulkintaa, joten mikäs siinä, antaa mennä vaan.

Jossakin yhteydessä on annettu ymmärtää levyn musiikin olevan melodista, mutta mielestäni melodisuus ja svengaavuus puuttuvat lähes tyystin. Kappaleista syntyy paremminkin ristiriitainen ajatusmaailma, jota on vaikeata luonnehtia osuvasti. Oikeastaan melodisuus tulee esille enimmäkseen vain Jocob Anderskovin flyygelillä soittamissa sävelrakenteissa.

Dąbrowski on sanonut, että ”hänen tarkoituksena on ollut luoda yhtye, minkä kohokohtia ovat ainutkertaiset äänet, missä yksilön tuoma äänimaailma menettää merkityksensä, ellei siinä ole riittävästi painoarvoa kokonaisasianyhteyteen.” Jaaha, siinä onkin aika miettiminen mitä tämä käytännössä oikeastaan tarkoittaa. Osaltaan tähän saattaa vaikuttaa se, että hän on koonnut yhtyeitä, joista puuttuu harmoniaa luova yksikkö. Tässä yhtyeessä on mukana piano, mikä tosiaan luo sen pienen melodisuuden ja harmonian, mutta basso puuttuu, kuten hänen muistakin pienkokoonpanoista, triosta, duosta ja luonnollisesti tietenkin hänen monesti tekemistä trumpettisoolokonserteista.

Kuten sanottu, niin aika merkillistä yhtyeen musiikki paikka paikoin on. Tomasz puhaltaa trumpetillaan teräviä pyrähdyksiä luoden kaikesta huolimatta täsmällisen raastavan oloista sävelmattoa. Hän on omaksunut oman merkillisen jännän ja mielenkiintoisen tavan luoda uusia äänikuviointeja, mitkä tuntuvat tömähtävän kuin seinään, mistä ne sitten poukkoilevat uusiokäsittelyyn. Dabrowskin sävellyksissä löytyy moniulotteista karheata särmäisyyttä, sävelaihiot lyövät toisiaan päähän kehittäen vastakkainasettelua ja samalla hajottavat suoraviivaisen soittotyylin. Tuntuu ihan kuin soitto kulkisi kaiken aikaa jotenkin vastavirtaan, väärin, mutta se kuuluu luontaisesti tähän rahisevaan kokonaisuuteen. Soittoa ei voi kovin siistinä pitää, mutta sellaiseksi sitä ei ole varmasti edes tarkoitettu. Tämä levy sopii oikein hyvin ainakin avomielisille free-avantgarde -tyylisen jazzin ystäville. Eli siitä vaan kuuntelemaan ja ihmettelemään. (JKi)

Tomasz Dąbrowski: trumpetti, Sven Dam Meinild: baritonisaksofoni, Jacob Anderskov: piano, Kasper Tom: rummut.

Äänitys: John Fomsgaard, Koncertkirken, kesäkuu 24.-25.2014. Miksaus ja Masterointi: John Fomsgaard. Tuotanto:. Kannen taide ja graafinen suunnittelu: Paulina Białkowska. Julkaistu: 15.6.2015

  1. Six Months 3:42
  2. Dan 6:27
  3. Ten Drops 8:11
  4. I Made It to Oradea 5:48
  5. Flip and Reverse 7:08
  6. Heavy Ah 9:50
  7. Five Weeks 4:05

Kaikki sävellykset Tomasz Dąbrowski

Kokonaissoittoaika 45:13

 

Takaisin

Artikkeli luettu 463 kertaa