Gábor Gadó & Laurent Blondiau

Kuvat:

17.02.2018 09:09


Gábor Gadó & Laurent Blondiau: Veil and Quintessence

Veil and Quintessence

BMC CD 255

Gábor Gadó (s. 1957) on luonut mittavan uran kitaristina niin kotimaassaan Unkarissa kuin sen ulkopuolella. Belgialainen trumpetisti ja flyygelitorven soittaja Laurent Blondiau (s. 1968) on puolestaan meritoitunut modernin eurooppalaisen improvisaation tulenkantajana. Muusikoiden maailmat kohtasivat ensimmäisen kerran jo vuonna 2004, ja nyt uudelleen yhteisalbumilla Veil and Quintessence.

Gadón sävellyksistä kumpuavat tulkinnat loimuavat hiljaisella liekillä. Kaksikon lähestymistapa on uteliaan tutkiskeleva – jopa siinä määrin, että soitteista syntyy levollisen meditatiivinen tunnelma. Sävelmateriaali itsessään ammentaa poikkeuksellisen avarasta vaikutteistosta kamarimusiikista barokkiin ja Bachiin Gadón pitkän ja paneutuneen tutkimustyön johdattamana.

Gadón puoliakustisen kitaran saundi helmeilee ja välähtelee inspiroituneesti. Mieleen nousevat muun muassa Bill Frisell, Sonny Sharrock ja Niklas Winter: soinnissa painottuvat tekstuurit, tunnelmankehittely ja nyansoitu äänikuvan muotoilu.

Blondiaun fraseeraus vuorostaan ilmentää milesdavismaista otetta. Soitto on ulkoisesti niukkaa mutta emotionaaliselta sisällöltään usein pakahduttavasti latautunutta vaskismia.

Duon sointi kytkeytyy monissa raidoissa klassiseen musiikkiin ja vuosisataiseen eurooppalaiseen kulttuuriperintöön. Kontrasti amerikkalaiseen ilmaisumuotoon jazziin on ilmeinen mutta albumin konseptissa kokonaisuutta täydentävä. Vuoropuhelu maailmojen välillä synnyttää uusia ajatuksia ja yhteyksiä.

Kansitekstissä Gadó paljastaa albumin keskeiseksi teemaksi juuri vastakohtaisuuksien tutkimisen. Samassa hengessä musiikissa kohtaavat kuuntelijan palkiten sekä sävypaletin valot ja varjot että määrätietoisesti luotu konstruktio ja abstrakti luonnosmaisuus.

Ohjelmallisuus kirkastuu kuultavaan muotoon ehkä selkeimmin albumin nimiteoksessa. Siinä impulsiivisuus kohtaa muodon ja tuloksena on vapaasti ääniavaruudessa leijuvaa improvisaatiota. Kahlitsemattomuutta ilmentää sekin, että vakiomääritteet tuntuvat sopivan lopputulokseen harvinaisen huonosti. (MK)

 

Gábor Gadó: kitara, Laurent Blondiau: trumpetti, flyygelitorvi

Äänitys Jean-François Lejeune, Bryssel 8.–9.3.2017.
Miksaus Jean-François Lejeune.
Kansi László Huszár / Greenroom.
Tuotanto László Gőz.
Label-johto Tamás Bognár

01. Ombra adorata 6.47
02. Kenpo 5.54.
03. Bunan-Icon 10.26.
04. Veil and Quintessence 4.40.
05. Ebène 6.08.
06. Mahler-Strauss Memorial 4.50.
07. Little Protestant Jazz Song 4.49.
08. Sacre (short version) 3.54.
09. Chanson 2.55.
10. Anywhere Out of the World – Conclusion Trinité (short version) 8.08

Kokonaiskesto 58.32

Sävellykset Gábor Gadó

Takaisin

Artikkeli luettu 265 kertaa