Gabriel Vicéns

Kuvat:

23.10.2015 18:23


Gabriel Vicéns - Days

Days

Inner Circle Music INCM055CD

Gabriel Vicéns julkaisi debyyttialbuminsa Point In Time keväällä 2013. Vasta teini-iässä tosissaan soittamisen aloittanutta kitaristia jazzmusiikki alkoi kiehtoa 16-vuotiaana. Siitä ei ehtinyt kulua kuin pari vuotta, niin hän oli mukana soittamassa Puerto Ricon jazzklubeilla. Nyt 27-vuotiaasta muusikosta ja kitaransoiton opettajasta on uuden Days -albumin julkaisun aikaan kehittynyt merkittävä tekijä jazzin saralla kotimaassaan.

Gabriel Vicéns on sanonut: ”Sävellyksien kirjoittamisessa emotionaalinen tunne on ensisijainen luomisen lähde sekä oman elämääni liittyvät tapahtumat. Totta kai on otettava myös huomioon soittajat, jotka ovat mukana soittamassa kappaleitani ja mikä on heidän rooli lopullisessa tuotteessa.”

Point of Time -levyllä Gabriel tuli esille ensisijaisesti kitaristi-säveltäjänä. Days on tämän ohella osoitus hänen kyvystään toimia samanaikaisesti yhtyeen johtajana. Vaikka levyllä on yhteensä pääosin kahdeksasta puertoricolaisesta soittajasta koostuva ryhmä, niin perustana on kvintetti, minkä soittajista alttosaksofonisti Jonathan Suazo oli mukana myös ensimmäisellä levyllä. Muut soittajat ovat vaihtuneet, paitsi vierailijana tälläkin levyllä soittava tenorisaksofonisti David Sánchez, jonka kanssa Gabriel ystävystyi opiskeluaikanaan ja pääsi jo tuolloin soittamaan Davidin kanssa. Nykyään huippusoittajista koottuun SFJazz Collectiven vakiokokoonpanoon kuuluva Sánchez omaa maailmanlaajuista tunnustusta.

Kaksi muuta vierailijaa ovat myös kovan luokan ammattilaisia. Venäjältä Yhdysvaltoihin vuonna 1991 muuttanut trumpetisti ja Days -levyn toinen tuottaja Alex Sipiagin tunnetaan USA:ssa uransa alkuajoista mm. yhteistyöstä Dave Hollandin, Michael Breckerin ja Mingus Big Bandin kanssa. Levyllä Sipiagin tulee esille erityisesti mainiosta soolostaan valloittavan hurjasti svengaavassa nimikkokappaleessa, missä myös kolmas vierailija Santanan bändin lyömäsoittaja Paoli Mejías takoo taidokkaasti tahtia taustalla conga -rummuillaan.

Yli kymmenminuuttinen Morph tuo voimakkaasti esille soittajien solistisia taitoja. Sipiagin jatkoi siitä mihin edellisessä kappaleessa jäi, hurjasti hengittävää sooloiluaan, mistä Gabriel hiljensi tahtia hieman omalla taiteellisella soolo-osuudella. Taustalla rumpali Leonardo Osuna työsti jämerän rytmikästä taustaa, mihin muiden oli helppo heittäytyä mukaan. Osunan hiljentäessä tahtia pianisti Bienvenido Dinzey tuli esille tiukan klassispitoisella soololla. Siitä Jonathan Suazo jatkoi monisärmäisellä improvisoinnilla, kunnes koko ryhmän paketti kasaantui painavaan yhteissoittoon loppua kohden.

Hidas ja kaunis Prelude to Amintiri oli pyhitetty Gabrielin kitaransoitolle, missä vain basisti Dan Martinez säesti kevyesti taustalla. Siitä soitto kääntyi lähes huomaamatta varsinaiseen Amintiri -kappaleeseen pianon rauhallisella mukaan tulolla ja kappale eteni pelkästään herkkänä kitara-piano-duona loppuun asti. Voimakas jymistys herätti Doing Circles -kappaleen lähtiessä käyntiin. Eteneminen muuttui monimuotoisen koukkuiseksi tahdin noustessa ja laskiessa voimallisesti ylös ja alas soittajien vaihtuessa vuorotahtiin. Kappale oli mielenkiintoisen antoisaa kuultavaa, jännitteen vaihdellessa alinomaa.

Days on levynä enemmän kuin pelkästään Gabriel Vicénsin soololevy. Siinä tulee hyvin esille hänen orkestrointitaito. Kaikki levyn 9 kappaletta ovat Gabrielin omia sävellyksiä ja kuten ensimmäinen levykin, niin Days on yli 70 minuutin tuhti paketti rehevää nykyaikaista jazzkerrontaa. Soittajat tukevat toisiaan luonnollisen oloisesti ja Gabrielin jättämä vapaa tila antaa hyvän mahdollisuuden soittajien irtautua omiin sooloihinsa kevyen luontevasti. Luovasta nykyaikaisesta soittotavasta huolimatta perinteitä ei ole unohdettu. Ne ovat tiukasti mukana sävellyksissä, vaikka tuore ja moderni tämän päivän ilmaisu on silmiinpistävästi esillä.

Gabriel on lyhyesti ilmaissut jazzin sisällön seuraavasti. ”Jazz antaa vapauden toimia miten parhaaksi näkee. Se ei ole vain tyyli, vaan todellista ilmaisun vapautta. Se on jatkuvaa lajin kehittämistä ja uusien asioiden etsimistä.” (JKi)

Gabriel Vicéns: kitara; Jonathan Suazo: alttosaksofoni; Bienvenido Dinzey: piano; Dan Martinez: basso; Leonardo Osuna: rummut; Vierailijat: David Sánchez: tenorisaksofoni (raidat 1-3 & 6-9), Alex Sipiagin: Trumpetti ja flyygelitorvi (raidat 1-3 & 6-9) sekä Paoli Mejías: congat ja shakerit (2 & 8)

Äänitys: Julio Gonzáles ja Edgar Segarra, El Padrino Recording, San Juan, Puerto Rico. Miksaus ja masterointi: Dave Darlington, Bass Hit Recording, New York, NY. Tuotanto: Gabriel Vicéns ja Alex Sipiagin. Kannen taide: Vero Rivera. Kuvat: Raúl López Mestres. Julkaistu: syyskuu 2015.

  1. El Teatro 6:51
  2. Days 8:52
  3. Morph 10:21
  4. Prelude to Amintiri 3:28
  5. Amintiri 6:22
  6. Doing Circles 12:56
  7. Comprehend 9:30
  8. Breaking Through Shadows 5:51
  9. Justice 8:22

Kaikki kappaleet ovat Gabriel Vicénsin kirjoittamia

Kokonaissoittoaika 72:28

Takaisin

Artikkeli luettu 599 kertaa