Giovanni Guidi Trio

Kuvat:

25.01.2016 19:38


Giovanni Guidi Trio: This Is The Day

This Is The Day

ECM 2403

Melkoisen leppoisaa pianotriojazzia tarjoilee tässä vuonna 1985 syntynyt italialaispianisti Giovanni Guidi kumppaneineen. Guidi on maineikkaan trumpetisti Enrico Ravan ”löytö”. Miehet tutustuivat toisiinsa Sienassa pidetyssä jazzworkshopissa, jossa Rava oli opettajana ja Guidi oppilaana. Sittemmin Guidi on ollut pianistina kahdella Ravan albumilla. Tämä on Guidin toinen triolevy ECM:lle.

Tukenaan Guidilla on tässä hienostuneesti, maukkaasti ja hienovireisesti isoa viuluaan käsittelevä Thomas Morgan. Hän työskentelee etupäässä kotikaupungissaan New Yorkissa, mutta on viime aikoina ollut mukana myös useammalla ECM-levyllä eurooppalaisten muusikoiden seurassa.

Herkkävireisyyttä ja hienostuneisuutta löytyy myös kolmikkoa täydentävän portugalilaisen Joao Lobon rumputyöskentelystä. Lähestulkoon koko ajan sudeillaan soittava Lobo on monessa mielessä ihanteellinen rumpali tämänlaiseen herkkään tunnelmointiin. Hän kuuntelee tarkasti soittokumppaneitaan ja reagoi herkästi kuulemaansa.

Perinteisen pianotriojazzin alueella siis kuljetaan. Tempot ovat kautta linjan verkkaisia, ja yhteinen sävel ja harmoninen kokonaisuus ovat hanskassa. Useimmat kappaleet ovat Giovanni Guidin käsialaa. Yhtenä poikkeuksena niiden joukossa on kuubalaisen Osvaldo Farresin ikivihreä iskelmä Quizas quizas quizas, josta tuli maailmanlaajuinen hitti Desi Arnazin vuonna 1948 englanninkielisenä versiona levyttämä Perhaps, Perhaps Perhaps. Sittemminhän tuosta kappaleesta on tehty lukemattomia versioita (Nat King Cole, Doris Day ja monet monet muut).

Hitaiden tempojen ja rauhallisten tunnelmien yleislinjasta poikkeaa ainoastaan Guidin oma The Debate, jossa trio hetkeksi innostuu irroittelemaan hieman ceciltaylormaista freepuristusta. Sekin, kuten em. Quizas quizas quizas, ovat nekin kuitenkin perustempoltaan hitaanlaisia.

Vaikka kolmikon soitto on kaikin puolin tyylikästä ja hienostunutta, niin kyllä totuuden nimissä on pakko todeta, että levyä vaivaa jonkinasteinen anemisuus. Tempovaihtelut olisivat tarjonneet tervetullutta piristystä.

 

Giovanni Guidi: piano, Thomas Morgan: basso, Joao Lobo: rummut.

Äänitys: Stefano Amerio, Auditorio Stelio Molo RSI, Lugano, huhtikuu 2014. Kansisuunnittelu: Sascha Kleis. Julkaisuvuosi: 2015. Tuottaja: Manfred Eicher.

01. Trilly (Guidi) 5:19
02. Carried Away (Guidi) 6:07
03. Game of Silence (Guidi) 7:27
04. The Cobweb (Guidi) 3:15
05. Baiiia (Joao Lobo) 6:04
06. The Debate (Guidi) 4:46
07. Where They’d Lived (Guidi) 10:39
08. Quizas quizas quizas (Osvaldo Farres) 6:48
09. Migration (Guidi) 1:41
10. Trilly var. (Guidi) 4:58
11. I’m Through With Love (Joseph Livingston / Matt Malneck / Gus Kahn) 8:36
12. The Night It Rained Forever (Guidi) 7:44

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 534 kertaa