Girls In Airports

Kuvat:

24.10.2015 20:58


Girls In Airports: Fables

Fables

Edition Records 2015, EDN1061

Tanskalaisen nykyjazzin omaleimaisimpiin yhtyeisiin lukeutuva Girls In Airports julkaisi uuden albuminsa Fables brittimerkki Edition Recordsin kautta. Yhtyeelle tämä on jo neljäs pitkäsoitto, vaikka bändin tunnettuus Suomessa on vielä melko vaatimatonta – toivottavasti uutuus korjaa tilannetta. Fables on monipuolinen musiikillinen mosaiikki, jonka sävyistä voi löytää viitteitä esimerkiksi post rockista ja nykykansanmusiikista. Yhtye nivoo lukuisat luomisvireen lähteensä ja innoitteensa luontevasti omaan yhtyesointiin ja koko ilmaisuun, joka on yhtä aikaa rauhoittava ja odottamaton.

Pidättehän Oddarrang-yhtyeestä?

Niin arvelinkin, ja silloin teidän on välttämätöntä tutustua myös lentoasemien tyttöihin, jonka muodostavat pojat; saksofonisti Martin Stender, saksofonisti-klarinetisti Lars Greve, kosketinsoittaja Mathias Holm, lyömäsoittaja Victor Dybbroe ja rumpali Mads Forsby. Postmodernin ja osittain kokeilevan tuotoksen tyylilliset yhtymäkohdat oivalliseen Oddarrangiimme ovat ehkä vahvimmillaan melodiamaailmassa ja juuri Victor Dybroen tavassa rytmittää ja jäsentää yhtyeen narratiivista outputia samaan tapaan kuin Olavi Louhivuorikin sen tekee.

Mutta vertailut sikseen, GIA on luonut pohjaa kansainväliseksi aiotulle uralleen ja tekee sen hyvin. Kollektiivisesti menettelevä koalitio on levytuotannon lisäksi hoitanut itse keikkabuukkauksensa ja noussutkin tietojen mukaan keikkasuosioon, esiintyen kotimaansa rinnalla mm. Kiinassa, Brasiliassa, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa. Yhteen kasvanut ryhmittymä luottaa yhteisöllisyyteen soittamisessa ja myös kappaleiden tekemisessä.

Alun perin opiskelijabileistä pienille klubeille ponnistanut opiskelukavereiden koalitio toimii nyt vakavana ja vakavasti otettavana musiikkifoorumina. Kaksi puhaltajaa, keyboards ja kahdet lyömäsoittimet – sangen erikoinen kokoonpano, jolla luodaan kiinnostava sointiväritys.

Suggeroiva tunnelma on saatu ihmetyttävän hyvin taltioitua myös levytysstudion arkisessa ja teknisessä miljöössä. Keskimäärin noin viisiminuuttisten kappaleiden perusteemat ovat varsin yksinkertaisia ja selkeitä. Tempo on rauhallinen, ehkä paikoin hieman turhankin verkkainen – ainakin levykuuntelijan korvissa; klubikeikalla aiheiden tyyni kehittely varmasti toimii aivan toisella tavalla.

Nimisävelmä lähtee hiljakseen liikkeelle lyömäsoittimien ja puhaltimien voimin; puolivälissä kappaleen idea ikään kuin vaihtuu tykkänään toiseksi. Tämäkin silti päättyy kuin seinään – ehkä ne ”faabelit” (englannin fables = satu, taru, sepite) ovat vähän sellaisia. Randall’s Island sisältää mielenkiintoisen rytmisen jännitteen; lyömäsoittimilla tehdään tiheäjakoista rytmiä, samalla kun melodia etenee hiljakseen, levollisessa tempomerkinnässä.

Mammatus on arvoituksellisen tuntuinen idea. Levyn päättävä Episodes summaa tyylikkäästi kokonaisuuden. Klarinetti tuo esityksiin keyboardien elektronisen sävelkudoksen päälle mystisen, eteerisen keveän tunnelman – hieno keksintö! Puhaltimien sointi on hieman käheä (englannin ”raspy”), sävelmät ja riffit silti puhtaasti soitettuja. Keyboards-joutuu tekemään oikeastaan kahden, ellei kolmenkin instrumentin työt; basson, sähköpianon ja kitaran ainakin.

– Aloitan melodian yleensä pianolla niin, että kappale kuulostaa lastenlaululta, sillä en ole pianisti, yhtyeen pääasiallinen säveltäjä Martin Stender tunnustaa ja tiivistää kollektiivisen tuotantoprosessin seuraavasti.

Kaverit soittavat sitten saman teeman monipuolisemmin; rytmisektio tuo siihen oman näkemyksensä ja lopulta keskeinen solisti, saksofonisti Lars Greve vie jälleen kappaleen uudelle tasolle. Kollektiivinen sävellysprosessi kuulostaa siis hyvin yhteiseltä ja kuullun perusteella hyvää jälkeä syntyy tällä yhteisöllisellä toimintamallilla.

Girls In Airportsin uutuuslevy julkaistaan CD:nä, vinyylinä ja digiformaattina. Albuminjulkaisua edelsi syyskuussa nykyjazzille poikkeuksellinen single ja videojulkaisu levyn nimikkokappaleesta. Suomessa bändiä kuultiin Tampere Jazz Happeningissa 2013 – aika alkaisi olla kypsä uudelle Suomen valloitukselle.

Martin Stender, saksofoni; Lars Greve, saksofonit & klarinetti; Mathias Holm, kosketinsoittimet; Victor Dybbroe, lyömäsoittimet; Mads Forsby, rummut

Recorded by John Fomsgaard / Studio R 
Mixed by Andreas Pallisgaard
Mastered by Emil Thomsen 

1. Fables 3:09
2. Sea Trail 2:49
3. Randall’s Island 5:52
4. Mammatus 3:10
5. Aftentur 3:53
6. Aeiki 3:53
7. Dovetail 5:07
8. Yola 3:50
9. Episodes 4:51

Compositions: Martin Stender & Girls In Airports
Produced by Girls In Airports & Dave Stapleton

 

Takaisin

Artikkeli luettu 473 kertaa