GoGo Penguin

Kuvat:

17.02.2016 12:28


Gogo Peguin: Man made object

Man Made Object

VIime vuoden Pori Jazzissa ilahduttaneen ja 2014 Jazzpossun vuoden ulkomainen jazzlevy -arvonimen ansainneen GoGo Penguinin kolmas levy Man Made Object on nyt ilmestynyt.

Bändin musiikin tärkeimmät tunnusmerkit ovat ennallaan – vahvat elektronisen musiikin, minimalistisen klassisen ja Esbjörn Svenssonin perinnön henki ovat ennallaan, samoin pääpaino kappaleiden mittaisissa kaarissa jazzin soolojen sijaan. Löytyy vahvasti kasvavaa latausta ja pakahduttavaa kauneutta.

Pianisti Chris Illingworth ei perinteisessä mielessä soita jazz-sooloja tälläkään kertaa vaan pääpaino on hypnoottisesti toistuvissa kuvioissa. Basisti Nick Blacka ottaa paikoin isompaa roolia – Weird CatSmarra ja Protest ovat kaikki vahvasti bassovetoisia biisejä joista hieman tulee mieleen Phronesiksen musiikki ja Jasper Høibyn jäntevä bassonsoitto.

Trion soittajista keskeisin rooli on rumpali Rob Turnerilla jonka koneellisten beattien tyylejä tavoittelevat rytmit ovat soundin kulmakivi. Kun Turnerin soitto on perinteisempää GBFISYSIH -kappaleesta on paljon bändin viehätyksestä poissa. Elektronisen musiikin toteuttaminen ihmisten soittamana akustisin soittimin on GoGo Penguinin musiikin kovin ydin.

Parhaimmillaan bändi on yhä Esbjörn Svenssonin aloittaneen modernin eurooppalaisen soundin hienoin edustaja. Etukäteissingle ja avausraita All ResProtest, Philip Glass-henkisiä viboja huokuva Unspeakable World ja Esbjörn Svensson Trion Leucocyten elävästi mieleen tuova Smarra ovat hienoja biisejä.

Kuitenkaan kolmoslevy ei tunnu kokonaisuutena nousevan edellisen V2.0:n tasolle – Quiet Mind ja Initiate ovat turhankin naiivin tuntuisia melodioita ja loppusuoralla ennen Protestin avaamaa loppukiriä puhti loppuu levystä kesken. Levyn rytmitys tuntuu heikolta.

Oman tyylisuuntansa kärkeä kuitenkin, mutta kahden ensimmäisen levyn päräyttäviin tehoihin eivät valitettavasti paukut aivan riitä – suunnannäyttäjätriolta toivoisi vahvempia uusia avauksia.  (PV)

 

Chris Illingworth piano, Nick Blacka bass, Rob Turner drums

Recording Date May, 2015 & June, 2015

01. All Res 5:15
02. Unspeakable World 4:43
03. Branches Break 4:22
04. Weird Cat 5:39
05. Quiet Mind 4:23
06. Smarra 6:3
07. Initiate 4:47
08. Gbfisysih 3:21
09. Surrender to Mountain 3:58
10. Protest 4:44

Release Date February 5, 2016

 

 

Levystä on tarjolla useampaa eri versiota enemmin ja vähemmin raidoin – CD-versio on kompaktein kymmenraitaisena, tupla-LP tarjoaa yhden ylimääräisen raidan Fading:Feigning ja lisäksi Spotifysta ja iTunesista löytyy Deluxe-versioita jossa on lisäksi kolme remixiä – näistä iTunes-versiossa mukana myös vinyyli-extra Fading:Feigning.

Takaisin

Artikkeli luettu 539 kertaa