Golham Khayam & Mona Matbou Riahi

Kuvat:

21.09.2016 12:17


Golham Khayam & Mona Matbou Riahi: Narrante

Narrante

ECM 2475

Yhdistelmä kitara + klarinetti ei ensikuulemalta vaikuta kovinkaan lupaavalta, pikemminkin  päinvastoin. Mutta ennakkoluulot karisevat heti alkumetreillä, kun herkkätunnelmainen Testamento alkaa kajahdella kaiuttimista. Kaikkihan (myös soitinyhdistelmät) on siitä kiinni miten soittimia käytetään ja millaista musiikkia niillä soitetaan.

Naqsh Duo syntyi, kun kaksi iranilaissyntyistä ulkomailla musiikkia opiskelevaa naista, kitaristi Golham Khayam ja klarinetisti Mona Matbou Riahi kohtasivat. Heidän juurensa olivat syvällä kotimaan perinteessä ja he myös kokivat tärkeäksi ylläpitää ja tuoda esiin ikivanhaa persialaista musiikkiperinnettä. Se onkin levyllä vahvasti kuultavissa, vaikka sävellykset ovatkin kaksikon yhteistuotantoa.

Sopiva (levytys)forumi löytyi ECM-yhtiöstä, jonka tuottajaguru Manfred Eicher on muutaman viime vuoden aikana ahkerasti seikkaillut Balkanin niemimaan ja Lähi-Idän musiikillisten perintöjen parissa. Hän on julkaissut kreikkalaista, albanialaista ja usean muun maan perinne- (tai ainakin perinteeseen pohjautuvaa) musiikkia. Tämäkään ei ole ensimmäinen koukkaus muinaisen Persian suuntaan. Parsin kieltä on kuultu laulettuna. Nyt liikutaan puhtaasti instrumentaaliosastolla.

Levyn yleistunnelma on rauhaisa, tunnelmoiva ja kohtalaisen hidastempoinen. Molemmat muusikot osoittautuvat suvereeneiksi soittimensa taitajiksi. Harmoniat syntyvät kahta rinnakkaista melodiaa kuljettamalla. Varsinaisia sointuja, ns. länsimaisesti ajatellen, Khayam ei käytä. Perinne esiintyy heidän (yhteis)sävellyksissään tunnelmien lisäksi myös melodioiden koristeellisuudessa, mikrosävelten käytössä, rytmiikassa ja eri  tahtilajien käytössä sekä improvisaatioissa.

Yleisen rauhallisen perustunnelman hallitsemassa kokonaisuudessa löytyy myös jonkin verran poikkeuksia. Levyn pisin kappale Battaglia on moniosainen ja tunnelmasta toiseen muuntautuva sävellys. Hitaampien ja melodisten osioiden seasta löytyy myös rytmisempää ja reippaampaa menoa mm. silloin kun Khayam käyttää kitaraansa lyömäsoittimena kopautellessaan kitaran koppaa kädellään.

Rytmikkyyttä, vauhtia ja räväkkyyttä löytyy myös nimikkokappaleesta Narrante, sekä – nimensäkin mukaisesti – päätösraidalla Lamento-Furioso. Molemmissa niissäkin on myös hitaanpuoleista tunnelmallisuutta.

Pressiklubin päätteeksi Moraalinvartija toivottaa katsojille: ”mielenrauhaa!” Sellaista voi helposti  saavuttaa vaikkapa tätä tunnelmallista vaan ei todellakaan yksitoikkoista musiikkia kuuntelemalla. (TV)

 

Golham Khayam: kitara, Mona Matbou Riahi: klarinetti.

Äänitys: Stefano Amerio, Audiotorio Stelio Molo RSI, Lugano, heinäkuu 2015. Kansimaalaus: Pariyoush Ganji. Julkaisuvuosi: 2016. Tuottajat: Manfred Eicher ja Ramin Sadighi.

01. Testamento (5:22)
02. Arioso (4:01)
03. Lacrimae (8:39)
04. Battaglia (9:41)
05. Parlando (5:40)
06. Sospiro (5:16)
07. Narrante (5:38)
08. Silenzio (5:54)
09. Lamento-Furioso (5:43)

Musiikki: Golfam Khayam ja Mona Matbou Riahi  

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 460 kertaa