Grani Big Band with friends

Kuvat:

07.06.2017 21:07


Grani Big Band: the best of Åke's Jazz Festival 2016 & 2017

The best of Åke’s Jazz Festival 2016 & 2017

RMC-Records, RMC-R 003

Kun levy alkaa hienolla, vanhemman länsimaisen jazzin svengaavalla menolla, on levyn korkkaus täydellinen. Ja kokonaiskuvaa vankistaa se, että levy on liveäänitys Grankullan eli Kauniaisten uudesta paviljongista vuosien 2016 ja 2017 Åkes Jazzfestivalilta. Nämä makoisat alkupoljennot tarjoavat ruotsalaiset mestarit, multimusikeri Ulf Johansson Werre että basisti Hans Backenroth, ahvenanmaalainen laululintu Johanna Grussner sekä festivaalin voimahahmo rumpali Rabbe Hjelt. Siis makeaa maistuvaista heti lähdössä…

Grani Big Band hyppää kehiin toisella raidalla leventäen musiikkiannin. Johansson Werre vokalisoi, scattaa ja viheltää menevällä retrotyylillä ja puhaltaa pasuunallaan tehokaan repäisevää svengiä. Pianossa taituroi Ahvenanmaalla asustava Vladimir ”Vova” Shafranov. Häntä kuuntelisi mielellään useammin, sillä niin vakuuttava mustavalkioiden kesyttäjä hän on.

Seuraavassa rauhoitutaan totaalisesti  Li’l Darlingin myötä balladisoimaan. Tuota herkkää tunnelmaa tuuttaa ison bändin edessä trumpetisti Jani Edström. Rauhaa, rakkautta ja herkkää läsnäoloa.

Nelosraidalla irroittelee kolmikko Johansson Werre,  Backenroth ja Hjelt  hämäten eli ei… ensimmainitun menevällä sävellyksellä. Kimurantin kulkevana, hyvää rytmiverta kuuntelijan suonistoon pumpaten. Kevyttä ilottelua mustavalkioiden kanssa… tumman tömäkkää rytmipoljentoa remakan riemukkaalla bassosoololla… kannukeisarin lyhyttä irtiottoa… ja kaikki jälleen yhdessä.

Vuosikertaa 2016 olevan tarjoilun levyllä päättää Erkki Esimerkki, trumpetisti Erlandssonin funkahtava kokonaisuus Vovan, Backenrothin, barsansoittaja Olli Jaakkolan ja ison kokoonpanon tahdittaessa tahtitöppösiin tallauksen teemaa.

Levyn loput kymmenen raitaa ovat sitten vuosikertaa 2017. Ja herkkutarjottimella on leveällä engelskalla maittavasti artikuloiva ja laulava Bianca Morales. Huippumimmi, joka on jostain syystä ollut valtakunnan jazzgenressä hieman pimennossa. Harmi, sillä hänen laulunsa on… niin jazz!

Seuraavalla raidalla Bianca päräyttää General Striken eli Yleislakon. Nyt suomeksi ja voimakkaan menevästi. Kun trumpetisti Borg ja altisti Jukka Perko pistävät väliin terhakkaan muikeaa sooloa, niin iloisuus ja riemukas olotila hiipii kuulijan sisimpään. Ja kaiken takana on koko ajan… ei nainen, vaan Grani Big Band.

Bianca laskettelee vielä koko biisin kuorrutukseksi mojovan täyteliäistä scattia rehevän runsaalla äänireperuaarillaan. Hienoa kuunneltavaa…  Ison orkesterin rytmipoljentoa ja Biancan loistokasta vokalisointia jatketaan Goody Goodyn myötä myös raidalla kahdeksan. Jeee…

Marian Petrescu vaipuu trioineen seuraavana rakastamansa esikuvansa Oscar Petersonin kappaleen Where di I go from here myötä täydelliseen nirvanaan mustavalkioiden kanssa. Ei kannata ihmetellä, miksi tämä upea pianisti on saanut Grammy palkinnon. Hänen juoksutuksensa ja kosketuksensa koskettimistolla ovat mestarilliset!

Seuraavaksi heittäydytään Duke Elingtonin ja Irving Millsin maailmoihin, kun trion vahvistukseksi tulevat Bianca ja Perko, jonka altto kiekuroi ihastuttavaa nostalgiaa Dizzy Gillespien orkesterista alkunsa saaneilla opeilla. Erinomaista herkuttelua…

Välipalana kutsutaan seuraavaan Ellington – Russel kappaleeseen kompiksi iso orkesteri. Messevä täyteliäisyys korvaa kiihkeän pienorkesterin kiiman. Mutta vain hetkeksi, sillä raita kaksitoista tarjoilee salaista rakkautta Perkon ja Petrescun kolmikon kera. Ei mitään tyhjää supatusta, vaan kiihkeän rytmikästä sydänsykettä. Aistikkaat Perkon ja Marianin soolottelut.

Loppusuoran auetessa otetaan Bianca messiin toiveissa lento kuuhun… todellisen jazzmaman tummana fraseerauksena.

Toiseksi viimeisenä sama viisikko toteaa lennon kuuhun olleen mahdottoman, joten he herkistyvät tuijottelemaan vain kuun joen kimallusta veden pinnalla… ikään kuin takki jo hieman tyhjänä… mutta hillityn aistikkaana.

Finaalissa Bianca on siirtynyt lepovuoroon ja hänen tilalleen tulee koko big band. Nyt tarjoillaan rakkautta myytäväksi. Julkisesti ja täysipainoisesti…

En tiedä ostiko kukaan… mutta väliäkö sillä, koska tämä levykokonaisuus on todellista nannaa niille, jotka pitävät vanhemman jazzin poljennosta. Tuota makoisuutta lisäävät upean big bandin lisäksi Vova Shafranov ruotsalaisvieraiden kanssa, Marian Petrescu upeine trioineen, Jukka Perko alttoineen ja ennenkaikkea myös mahtava jazzlaulajatar Bianca Morales.

Toivottavasti Åkes Jazzfestival säilyttää valitsemansa ohjelmapolitiikan myös tulevaisuudessa. Ainakin tämän levyn myötä ohjelmavalinnat olivat osuneet nappiin… ainakin vanhemman perusyleisön näkövinkkelin ja makutottumusten suuntaan.

Maittava kokonaisuus omassa kategoriassaan! (OR)

 

Åkes Jazzfestival 2016
Johanna Grussner voc, Ulf Johansson Werre trb, p, Hans Backenroth b, Valdimir Shafranov p

Åkes Jazzfestival 2017
Marian Petrescu Trio  
Marian Petrescu p,  Mihai Petrescu p, Rabbe Hjelt dr

Grani Big Band 2016 – 2017
Conductor  Marko Vasama (2016 Markku Renko)
Trumpetit
1. Albinus Borg / Mika Sarén), 2. Juhani Reijonen, 3. Markus Oksanen, 4. Jani Edström / Ari Saastamoinen
Saksofonit
Asax 1. Tuula Mäkiniemi, asax 2. Eero Jaakkola (2016 Jarmo Rouvinen), tsax 1. Guy Willman, tsax 2. Olli Jaakkola (2016 Seppo Pinomaa). Barsax Lauri Lehtovuori (2016 Olli Jaakkola)
Pasuunat
1. Hannu Jokinen, 2. Mikko Saavalainen, 3. Juha Kortehisto (2016 Pekka Leander) , 4. Jorma Karppila
Komppi
Victoria Sergeenko p, Peter Stråhlman g, Jorma Katrama / Robi de Godzinsky b, Rabbe Hjelt dr

Recording: Soundteam Godzinsky, Nya Paviljongen, Grankulla, Finland
Mixing: Rabbe Hjelt, Robi de Godzinsky
Mastering: Robi de Odzinxky

27.02.2016 – The New Pavilion, Grankulla

01. Come rain or come shine (Harold Arlen, Johnny Mercer) 8:02
(Johanna Grussner voc, Ulf Johansson Werre p, Hans Backenroth b, Rabbe Hjelt dr)
02. Oh, Lady be good (George & Ira Gershwin, arr. Mats Engström) 4:30
(Ulf Johansson Werre voc/trb, Vladimir Shafranov p, Grani Big Band)
03. Li’l Darling ( Neal Hefti) 4:15
(trp Jani Edström, Grani Big Band)
04. Don’t get sloppy (Ulf Johansson Werre) 6:20
(Ulf Johansson Werre p, Hans Backenroth b, Rabbe Hjelt dr)
05. Erkki Esimerkki (Fredrik Erlandsson) 3:03
(Fredrik Erlandsson tr, Olli Jaakkola barsax, Vladimir Shafranov p, Hans Backenroth b, Grani Big Band)

04.03.2017, The New Pavilion, Grankulla

06. I’m beginning to see the light
(Duke Ellington, Johnny Hodges, Don George, Harry James, arr. Mark Taylor) 2:39
(Bianca Morales voc, Grani Big Band)
07. General Strike / Yleislakko (Morales, Maria Parr, arr. Sven Nygård) 6:00
(Bianca Morales voc, Jukka Perko asax, Albinus Borg tr, Grani Big Band)
08. Goody Goody (Matty Malneck, Johnny Mercer, arr. Sven Nygård) 3:06
(Bianca Morales voc, Grani Big Band)
09. Where do I go from here (Oscar Peterson) 7:48
(The Petrescu Jazz Trio)
10. I don’t mean a thing if it ain’t got that swing (Duke Ellington, Irving Mills) 5:00
(Bianca Morales voc, Jukka Perko Asax, The Petrescu Jazz Trio)
11. Do Nothin’ till you hear from me (Ellington, Russell, arr. Dave Wolpe) 3:12
(Bianca Morales voc, Jukka Perko asax, Grani Big Band)
12. Secret Love (Sammy Fain) 7:50
(Jukka Perko asax, The Petrescu Jazz Trio)
13. Fly me to the moon (Bart Howard) 4:39
(Bianca Morales voc, Jukka Perko asax, The Petrescu Jazz Trio)
14. Moon river (Henry Mancini, Johnny Mercer) 5:31
(Bianca MOrales voc, Jukka Perko asax, The Petrescu Jazz Trio)
15. Love for sale (Cole Porter, arr. Pete Myers) 5:04
(Jukka Perko asax, Marian Petrescu p, Mihai Petrescu b, Grani Big Band)

CD:n lisäksi mukana on myös DVD, jolla Monica Aspelund ja The Petrescu Jazz Trio esittävät 3.3.2017 tehdyssä  konserttitaltioinnissa 13 kappaletta.

Takaisin

Artikkeli luettu 464 kertaa