Hamasyan / Henriksen / Aarset / Bang

Kuvat:

27.01.2017 16:11


Hamasyan / Henriksen / Aarset / Bang: Athmosphères

Atmospheres

ECM 2414/15

Kuin purjevene lipuisi hiljalleen lähes tuulettomalla järvenselällä. Sen kaltaista kelluvaa äänimassaa on tämän levyn sisältö. Hidastempoisesta kuviokellunnasta on poikkeuksena vain jokunen kappale. Valtaosa materiaalista on merkitty muusikoiden yhteistuotoksiksi eli suomeksi sanottuna ne ovat yhteisimprovisaatioita.

Poikkeuksiakin on. Pianisti Tigran Hamasyan tuntuu olevan suuri säveltäjä Komitaksen ihailija, sillä nyt(kin) Komitas (1869-1935) esiintyy useamman kappaleen tekijänä aivan kuten Hamasyanin edellisellä (kuoro)albumilla (ks. JR 18.09.2016). Hänen lisäkseen bändi koostuu norjalaisista improvisoivista muusikoista.

Juuri Hamasyan sekä trumpetisti Arve Henriksen ovat nelikon keskeiset solistit niin yhteisimprovisaatioissa kuin ulkopuolisten tekijöiden sävellyksissäkin. Kitaristi Eivind Aarset on hänelle tyypilliseen tapaan mukana hiljaisena taustavoimana, mutta hänen rooliaan kokonaisuudessa ei voi tälläkään kertaa vähätellä. Vähän tulee tavaraa, mutta se on kokonaissoundin kannalta olennainen tekijä, lisäsuola musiikissa.

Mielenkiintoinen ja merkittävä lenkki tässä musiikissa joka tapauksessa on kahta muuta  maanmiestään tuntemattomampi sämpläysvelho Jan Bang. Hän tuo ties mitä lisäelementtejä bändin kokonaissoundiin. Erityisesti puu- tms. huilusoundit luovat useaan otteeseen vaikutelman siitä, että bändissä olisi tosiaankin myös huilisti mukana.

Komitaksen sävellykset ja yksi Albéniz-kappale eivät mainitsevasti erotu improvisoiduista hitaasti eteenpäin kelluvista ja tunnelmoivista improvisaatioista. Rauhoittavaa ja meditatiivista musiikkia. Mutta ehkäpä yksikin platta olisi riittänyt tupla-CDn sijasta. (TV)

 

Tigran Hamasyan: piano, Arve Henriksen: trumpetti, Eivind Aarset: kitara, Jan Bang: livesämpläys ja sämplerit.

Äänitys: Stefano Amerio, Stelio Molo RSI, Lugano, heinäkuu 2014. Kansikuva: Woong-Chul An. Julkaisuvuosi: 2016. Tuottaja: Manfred Eicher.

CD 1:
Traces I (6:52)
Tsirani tsar (5:44)
Traces II (4:32)
Traces III (5:46)
Traces IV (5:15)
Traces V / Garun a (12:39)
Traces VI (4:50)
Garun a (var.) (3:51)

CD 2:
Traces VII (9:28
Traces VIII (5:59)
Shushiki (4:41)
Hoy, Nazan (3:51)
Traces IX (5:53)
Traces X (5:56)
Angel of Girona / Qeler tsoler (3:35)

Musiikki: Hamasyan / Henriksen / Aarset / Bang kolmen tai neljän hengen eri variaatioilla, paitsi: Tsirani tsar, Garun a, Shushiki, Hoy Nazan ja Qeler tsoler: Komitas. Angel of Girona: Isaac Albéniz.

Takaisin

Artikkeli luettu 398 kertaa