Hans Olding / Sigurdur Flosason

Kuvat:

12.01.2016 20:46


Hans Olding & Sigurður-Fosason: Projeto Brasil

 “Projeto Brasil!”

El Dingo Records 2015 , ELDCD 06

 

Kitaristi Hans Olding on soittanut paljon suomalaistenkin kanssa, ja on nyt tehnyt islantilaisen saksofonistin Sigurdur Flosasonin kanssa levyn brasilialaistunnelmissa. Länsipohjoismainen yhtye suoriutuu klassikkosäveltäjien teoksista ihan kiitettävästi. Takavuosina sain jostain syystä arviointiin paljon brasilialaisia jazziin liittyviä levyjä, ja kyllä ne silti tähän verrattuna kuulostivat enemmän, noh, brasilialaisilta.

Tämä kvartetti lähtee pseudobossajazz-tyylistä, jota moni suomalainen jazzyhtye nytkin harrastaa. Tyylin uusi nousu lähti liikkeelle noin 40 vuotta sitten, ja tuolloin Chick Corean ”Return to forever” yhtye kävi Porissakin näissä merkeissä. Altisti Joe Farrell ja Corea olivat elävinä kovempi pari, kuin tuo hieman viihteellinen nimilevy antaa ymmärtää. Riihikedon koululla olleet voivat tämän todistaa. Atisti/huilisti Flosason aloittaakin ainoalla omalla sävellyksellään aivan Farrellin bebop-vaikutteiseen tyyliin, mutta sitten ote muuttuu puhtoisemmaksi. Väkisin pukkaa päähän muistuma Bud Shankin ja Laurindo Almeidan yhteistyöstä 50-luvulla, kun asian nimi oli vielä ”jazz samba”.

Erikoisen sävyn soittoon tuo jazzissa epätavallisempi Þórdís Gerður Jónsdóttirin sello. Tämä toisaalta viihteellistää tuotosta, mutta toisaalta tuo siihen uudenlaista sointia varsinkin Flosasonin alttohuilun kanssa soinnutellessa. Soolot hän soittaa puhtaasti ja tahdissa, mutta täysin ilman svengiä. Rubato-osuuksineen sellon tarkoituksena on ehkä tuoda musiikkiin tuollaista bachianas brasileiras-henkeä. Kitaran ja sellon yhteissoitto kuulostaa siltä, kuin sitä olisi päällekkäin äänitetty, mutta voihan olla, että soittajat ovat niin taitavia, että kaunis sointi syntyy au naturel.

Olding on erinomainen kitaristi, jonka soolot ovat silkkaa silkkiä. Rumpali Ola Bothzen pysyy lyhyissä sooloissaan sambakuvioissa, eikä komppiryhmä muutenkaan rytistele. Näin ollen levy on melko viihteellinen, mutta ei sentään mitään hissimusiikkia.

 

Sigurður Flosason – alto saxophone and alto flute, Hans Olding – guitar, Þórdís Gerður Jónsdóttir – cello, Morten Ankarfeldt – bass, Ola Bothzén – drums and percussion

Recorded and mixed by Jerker Eklund at Stureparken Studio and SoundHabits Studios, Stockholm.
Mastered by Claes Persson.

1. Tom (Sigurður Flosason) 5:29
2. Cais (Milton Nascimento) 6:05
3. Rancho nas nuvens (Antônio Carlos Jobim) 4:08
4. Modinha (Antônio Carlos Jobim) 5:43
5. Chovendo na roseira (Double Rainbow) (Antônio Carlos Jobim) 7:02
6. For Milton (Hans Olding) 7:23
7. Retrato em branco e preto (Portrait in Black and White) 6:22
8. Brigas nunca mais (Antônio Carlos Jobim) 5:55
9. Serenata do adeus (Vinícius de Moraes.) 5:56

Tracks 1, 7, 8 & 9 arranged by Sigurður Flosason
Tracks 2, 3, 4, 5 & 6 arranged by Hans Olding

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 492 kertaa