Harri Kuusijärvi Koutus

Kuvat:

11.06.2014 10:14


Harri Kuusijärvi Koutus

Koutus

Sibarecords, SRCD-1015

Kuusijärvi levittää vittulajänkäläisen mentaliteetin ilosanomaa pääkaupungin hektiseen virtaan laaja-alaisesti sekä muusikkona että säveltäjänä. Musiikillisen avoimuuden peräänkuuluttajana hän toimii aktiivisesti niin klassisen kuin populaarimusiikin, maailmanmusiikin eri muotojen sekä teatteri- ja improvisoidun musiikin piirissä.

En tiedä pitäisikö tuohon haitaristi Harri Kuusijärven web-sivujen bio-osion lainaukseen enää lisätä mitään…

Levyn nimi Koutus viittaa Kuusijärven pohjoiseen kotikylään eli Lankojärvelle. Sinne samaan, jossa Mr. Seefeld, Eero Mäntyrantakin eleli. Poroelon näkökulmasta katsoen Lankojärven keskellä kulkee Orajärven ja Palojärven paliskuntien välinen raja.

Se, missä Harri Kuusijärven raja kulkee on verrattavissa tuohon paliskuntarajaan. Eivät porot siitä välitä tuon taivaallista vaan nulkkaavat missä haluavat. Niin tekee Kuusijärvikin yhdessä lannanmaan kitaristi Veikki Virkajärven ja kalakukkomesenaati Tatu Rönkön kanssa. Tulee mieleen vanha sanonta, että toiset tekevät sen mitä juuri osaavat… Kuusijärvi, mitä haluaa.

Kimmo Pohjonen on pirunpalkeineen vääntänyt kaikenkarvaista sointia mattopainista lähtien. Nyt Kuusijärvi ryhmineen paahtaa erilaista ja ennakkoluulotonta jazzin, rockin että taidemusiikin sekoitusta, jossa mausteena pohjoisen elementtejä; pakkasta, lunta, kuulaita kesäöitä, hyttysiä, hillasoita, Lars-Leeviä ja ripaus Ruotsista hamstrattua elintasoa… sekä poronpaskaa, kotonakeitettyä ja tietysti vällypainia.

Nyt mennään sfääreissa, joissa kainous ja ujous jää unhoon. Tuore inspiraatio, vapaus ja kouriintuntuva tunne saavat kuulijan housunpuntit tutisemaan. Milloin rajun raa’an täyslaidallisen myötä, milloin herkän hellyyden ja palavan intohimon sytyttämänä. Josko kokonaisuus vaikuttaa jotenkin omalaatuiselta, se johtunee kuulijan itsensä nurkkakuntaisuudesta. Tai elämän syvimmän olemuksen tiedostamattomuudesta. Kun Lankojärvellä heittää kesällä hatun pois päästä, eikä hattu putoa maahan, sanotaan olevan paljon sääskiä. Repikää tästä… Kuusijärvi tekee ainakin niin.

Kitaristi Virkajärvi repii sähkökepistään raakaa ja päällekaatuvaa soundia. Iskee sointinyrkillä palleaan. Silittää pörröistä tukkaa pehmeällä kädellä. Urbaani kivikylän kasvatti on aistinut pohjoisen näpelehtijän aivoitukset täydentäen tämän palkeitten puhkumat viestit. Aistikkaasti rytmittäen, tarvittaessa rajusti esiin astuen. Halkaisten sooloillaan taivaankannen. Kuten sanotaan; on mahtava meininki meneillään.

Eikä rummunlyöjä Rönkkökään ole yksisilmäisen tosikkomainen tahdin takoja. Ei todellakaan, vaan tämä savolaistaustainen lyömätaituri loihtii arsenaalistaan käsittämättömän monitahokasta äänimaailmaa ja rytmivaihdosta. Sellaista, jota voi kuvailla tietyin osin hillasuolla kävelemiseksi… nokialainen ei tiedä mitä seuraava askel tuo tullessaan… Rönkkö kuuluukin monipuolisuutensa myötä ylväitten hirvaitten kategoriaan. Sinne, missä tiedetään tasan tarkkaan, mitä kepillä saa aikaan…

Vaikka Kuusijärvi onkin tallannut kivikylän katuja musiikin maisteriksi saakka, on hänen omin mielensä edelleenkin pohjoisessa.  Lankojärvi ja Koutus ovat omalla tavallaan hänelle varaventtiili ja lataamo. Siellä hän voi heittää nurkkaan teennäisyyden ja tekopyhyyden. Pohjoisessa hän saa olla jälleen aito, villi ja vapaa. Elää sen piirikunnan tapojen ja totunnaisuuksien mukaan. Hengittää vapautta ja tehdä mitä haluaa…

Tämä kaikki kulminoituu erinomaisesti tällä levyllä. Sen genret ja kontrastimaailma ovat valtaisat. Suorastaan vapaamielisen brutaalitkin.

Kuunnelkaa hyvät ihmiset, millaista on elämä Koutuksentiellä Lankojärvellä! (OR)

Harri Kuusijärvi, accordion, Veikki Virkajärvi, electric guitar, Tatu Rönkkö drums, percussion

Recording and mixing Joonas Saikkonen
Recorded at Helsinki Music Centre, June 8 – 10. 2013
Mastering Jaakko Viitalähde / Virtalähde Mastering

01. Introduction 5:57
02. Mama come home 4:40
03. Waltz from the past 2:35
04. February oblivion 4:54
05. Reindeer derby 2:57
06. Then 2:08
07. Joik 4:29
08. Koutus 6:50
09. Now 2:54
10. Fragile 7:05

Compositions Harri Kuusijärvi

Takaisin

Artikkeli luettu 1840 kertaa

Translate »