Heikki Ruokangas & Joni Nyberg

Kuvat:

18.01.2016 10:08


Heikki Ruokangas & Joni Nyberg - Change of Thought

Change Of Thought

F-IRECD87

Kahden oululaisen muusikon Heikki Ruokankaan ja Joni Nybergin muodostama kitaraduo soittaa pehmeän hienostunutta ja puhdaslinjaista jazzia. Duon debyyttialbumi Change of Thought ilmestyi elokuussa lontoolaisen F-IRE levy-yhtiön julkaisemana. Levyn kuudesta kappaleesta Ruokangas on säveltänyt puolet ja Nyberg yhden. Levyä täydentävät kaksi lainakappaletta, aloituksena kuultava Tomato Kiss ja viimeisenä oleva, lukuisien maailmantähtien aikojen kuluessa tunnetuksi tekemä, jazzstandardi You Don’t Know What Love Is.

Ruokangas on vajaa kolmekymppinen muusikko, soitonopettaja ja soitonopettajaopiskelija, joka alkujaan aloitti klassisella kitaransoitolla ja siinä ohessa soitti myös populäärimpää rock- ja bluesmusiikkia. Kiinnostus jazziin alkoi herätä vasta hänen aloittaessa opiskelut Oulun konservatoriossa. Siirryttyään ammattiopiskelulinjalle vuonna 2009 jazz sai etusijan hänen sydämessään. Jazzin sisältämä vapaampi ilmaisutyyli ja improvisaatio alkoivat kiehtoa ja siitä alkaen hän on keskittynyt erityisesti jazzmusiikin saloihin ja harjoitukset on suunnattu sen ehdoilla.

Muutaman vuoden vanhempi Nyberg on myös soitonopettajaopiskelija, joka sanoo olleensa aikaisemmin perfektionisti pyrkiessään yksityiskohtia myöten paneutumaan kappaleiden rakenteisiin, mutta keskittyy nykyään laajemmalla sektorilla kokonaisuuden ilmaisuun ja rytmisiin elementteihin, uudistusmielisyys ja kehittäminen mielessä. Hän johtaa myös omaa jazz-quartet kokoonpanoa.

Nybergin sävellys Night Song on akustisella kitaralla soitettu melankoliaan uppoutuva, pehmeäsävyinen, kaunis ja taipuisan hempeä kappale. Ruokankaan Nestori puhuttelee klassisuudellaan, Grip de Sip ottaa kevyen otteen brasilialaisen bossa novan sävelkirjosta ja nimikkokappaleen Change of Thought puhdas soundi, missä näppärästi toimiva soolojen ja komppauksen vaihtelut sujuvat keskenään joustavasti.

Melodiarikkaan Change of Thought -levyn selkeän aistikas ilmaisu tuo mieleen keväiset hanget auringon alkaessa lämmittää ja sulavan lumen valahtaessa pienenä norona avautuvaan solisevaan kirkasvetiseen puroon. Levyn soitto on hempeää ja maanläheistä, syvällisesti jazzin perinteeseen pureutuvaa. Kaikin puolin miellyttävää kuuntelujazzia sisältävä levy olisi voinut olla parikymmentä minuuttia pidempi, mikä toisi siihen lisää vakuuttavuutta. (JKi)

Heikki Ruokangas: kitara, Joni Nyberg: kitara.

Äänitys: Live-äänitys studiossa, kesä 2014. Miksaus: Jari Niemi, paitsi Tomato Kiss, Heikki Väyrynen. Masterointi: Jari Niemi. Kuva: Henrik Hako-Rita. Kannen taide: Jaakko Mattila. Kannen graafinen suunnittelu: Jaakko Lohiniva. Julkaistu: 17.8.2015

  1. Tomato Kiss (Larry Schneider) 4:59
  2. Night Song (Joni Nyberg) 4:44
  3. Nestori (Heikki Ruokangas) 4:02
  4. Grip de Sip (Heikki Ruokangas) 3:21
  5. Change of Thought (Heikki Ruokangas) 4:54
  6. You Don’t Know What Love Is (Gene de Paul) 2:20

Kokonaissoittoaika 24:34

 

Videon Tomato Kiss kaksikko on itse tehnyt. Se on kuvattu puhelimella 3,50 euron budjetilla, ovat soittajat sanoneet. Nykytekniikalla voi asioita tehdä halvallakin ja tulos ei välttämättä ole yhtään huonompi kuin suurella rahalla ja markkinointikoneistolla suolletut ”action-leikkeet”.

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1162 kertaa