Henrik Jensen’s Followed By Thirteen

Kuvat:

29.01.2014 08:27


Followed By Thirteen - Qualia

Qualia

Jellymould Jazz – JM-JJ013

Tanskalainen basisti Henrik Jensen muutti Lontooseen vuonna 1997 opiskellakseen bassokitaran soittoa.  Kitara vaihtui myöhemmin kontrabassoksi, mutta hän jäi asumaan edelleen Lontooseen ja on vaikuttanut siellä monissa kokoonpanoissa. Vuonna 2010 Jensen perusti oman kvartetin, minkä nimeksi tuli varsin erikoisen Followed By Thirteen.  Jensen kokosi yhtyeensä soittajista, jotka ovat vaikuttaneet häneen ja ovat samalla aaltopituudella hänen näkemystensä kanssa yhdessä soitettavan musiikin linjasta. Mukaan tulivat amerikkalainen trumpetisti Andre Canniere, tanskalainen pianisti Esben Tjalve sekä brittirumpali Peter Ibbetson.

Viime vuoden kesällä yhtye sai julkaistua ensimmäisen levynsä, Qualia, minkä Jensen on omistanut edesmenneelle uskomattoman taikauskoiselle äidilleen. Levyn nimi viittaa filosofiseen käsitteeseen, että voiko esimerkiksi tuntematon sanana merkitä kaikille samaa asiaa. Ehkä tämä on jotenkin myös johdatteleva ajatus tämän levyn musiikin sisältöön. Siinä on filosofista ajatuksenjuoksua, mikä tekee siitä omalla tavallaan monimuotoista.

Ensi kuulemalta levy tuntuu hyvin perinteistä jazzilmaukselta, missä svengaava melodisuus ja rauhallisuus ovat etusijalla. Ajatuksella tehdyt sävellykset ovat hyvin sointuvia, mutta samalla ovat syvälle melankoliaan taipuvaisia, missä yhteispeli toimii tarkan kaavan mukaan. Lähemmin ja enemmän kuunneltuna kuitenkin pian huomaa, että kaikki saavat aika vapaasti tilaa tuottaa omia ilmaisuja kappaleiden edetessä ja moderni kuulaus saa hyvin tilaa sooloissa.

Jensenin sävellykset ovat aistikkaita ja soittajien värikkäät juoksutukset ovat hienoa kuultavaa.  Esben Tjalven tahdikas herkkä kosketus pianon valkomustiolla on makoisaa ja ohjailevaa. Peter Ibbetson rytmittää kevyen huomaamattomasti, mutta tarkasti taustalla. Jazzrock fuusiomusiikin parista tuttu Andre Canniere saa paljon tilaa sooloille. Tällä levyllä hänen otteensa soittamisesta on saanut maittavan akustisen ilmeen. Teknisesti puhtaasti ja joustavasti puhaltava Canniere taivuttelee trumpetistaan taiteellista ja erinomaisen soinnukasta äänimattoa, mistä syntyy samalla hieman myös nostetta tempoon. City Fox esimerkiksi lähtee hyvin vauhdikkaaseen menoon Cannieren puhalluksen myötä.

Ensimmäinen kosketus Followed By Thirteen -yhtyeeseen tekee hyvän vaikutuksen. Qualia on erinomainen näyte Jensenin säveltäjän lahjoista ja osaamisesta. Yhtyeellä on tuore ilme. Tuntuu siltä, että soittajilla on hyvä henkinen ote ja nuorekas tunnelataus soittamiseen. He ovat löytäneet toisensa erinomaisesti ja laaja-alaiset sävellykset luovat nautittavan rauhaisan ilmapiirin, missä myös iloiset juoksutukset saavat soittajat innostumaan. Mielestäni Qualia on erinomainen debyytti tältä nuorelta kokoonpanolta.  (JKi)

Andre Canniere: trumpetti, Esben Tjalve: piano, Henrik Jensen: basso, Peter Ibbetson: rummut

Äänitys: Ben Lamdin, Fish Factory, 27. toukokuuta 2012.  Miksaus: Les Mommsen. Masterointi: Lewis Hopkin.  Julkaistu: 29.7.2013.

1.    The Post Office  6:46

2.    The Milden Hall Museum  7:21

3.    Dog Of The Day  6:24

4.    A Wave Goodbye  7:04

5.    Followed By Thirteen  4:57

6.    City Fox  7:43

7.    Landmarks  6:16

8.    Schmetteling  6:35

9.    Hep Hep  5:20

10.  Mum Melody  5:42

Kaikki kappaleet ovat Henrik Jensenin säveltämiä

Takaisin

Artikkeli luettu 1870 kertaa

Translate »