Hot Heros

Kuvat:

20.01.2016 12:39


Hot Heros - Fill Up With Old Time Salvation

Fill Up With Old Time Salvation

Karkia Mistika Records Karmi-62

Ensi kosketus Hot Heros -trion debyyttilevylle Fill Up With Old Time Salvation, on kuin märkä rätti läjähtäisi päin ”pläsiä”. Aloituskappaleen Queen Of Denmark nimi pitäisi oikeastaan muuttaa ”King of Finland with Saxophone”, sillä sen verran raastavan räjähtävä on Sami Sippolan primitiivistä energiaa sisältävä kiihkomielinen runttaus ”saksipiipulla”. Ei siinä sinällään mitään erikoista ole niille, jotka tuntevat tämän trion soittajat entuudestaan muista yhteyksistä.

Sippola ”katosi” Black Motorin riveistä vuoden 2014 lopussa jonnekin, siinä vaiheessa, kun tämä free jazzin voimayksikkö oli täyttämässä 10 vuotta. Ei hän todellisuudessa kuitenkaan kadonnut mihinkään, vaan on soittanut muissa kokoonpanoissa kaiken aikaa. Toinen Black Motorista tuttu ”kuuma sankari” on kontrabasisti Ville Rauhala. Tällä kaksikolla on pitkä yhteinen taival, Black Motorin ohessa, erilaisissa kokoonpanoissa kotimaassa ja myös monilla ulkomaan esiintymiskeikoilla.

Yhtyeen rumpali Janne Tuomi on myös tuttu nimi eri kokoonpanoista Tampereen seudulla. Kolmikko ei ole soittanut aktiivisesti samassa orkesterissa varsinaisesti ollenkaan, vaan on tehnyt satunnaisia keikkoja nimellä Sippola-Rauhala-Tuomi, ennen kuin Sippolan lähdöstä Black Motorista oli mitään tietoa. Muusikkoina Rauhala ja Tuomi ovat tunteneet toisensa kaikesta huolimatta parikymmentä vuotta. Hot Heros syntyi kuin puolivahingossa New Yorkin keikkamatkalla vuonna 2014. Brooklynin kadulla he näkivät kuluneen, käytöstä poistetun Hot Heros kyltin. Siellä se tarkoittaa ”italialaisia voileipiä amerikkalaisittain”, mutta siitä syntyi Hot Heros -trio. Näin kertoo Janne yhtyeen synnystä kotisivuillaan.

Pyhä henki jaetaan kuulijalle kolmessa osassa pyhyyden ikuisen tulituksen kera, Holy Ghost And Fire part 1,2 ja 3. Alun syvällisen runsaan kyydityksen ja hetken kestävän rauhallisen paineen kokoamisen jälkeen tämä puolentunnin yhtenäinen keskusteluyhteys kehittyy räävittömäksi taistelutantereeksi. Painostava ristipistojen keskinäinen riitaisuus äityy sekamelskaksi Jannen tunteenpaloa täynnä olevan rumpusoolon täyttämän tilan paisuttua äärimmilleen. Kakofoninen taistelukenttä siivittää kuulijan ristiriitaiseen olotilaan, missä on hyvä olla sisällä. Kolmannessa osiossa sitten palautellaan hieman hengitystä ja laskeudutaan varovaisesti takaisin rauhaisaan olotilaan.

Kun pelastusta on jaettu pyhän kolminaisuuden ehdoilla, niin tappava koettelemus jatkuu tuota pikaa. Jotta seesteinen olo ei olisi kovin pitkä, niin lyhyehkö Making a Killing palauttaa nopeasti muistikuvat taistelukentälle. Vilkasta nuottien sekasortoa jakeleva kolmikko ryöpsäyttelee ilmoille skitsofreenista karheutta, eikä I Don’t Care What Thusness Is paljoa samasta linjasta periksi anna. Viimeisenä Misson of Satan tasoittaa kuulijan mielenrauhaa aika lailla melodisemmalla ja samalla erikoisen monipuolisella avant-jazzin syötteellä.

Kokonaisuudessaan levy on näyttävä osoitus soittajien taistelutahdosta ja luomiskyvystä tuoda esille vapaan kokeilevan ilmauksen hienoja viritelmiä. Sami Sippolan jäätävän rosoinen revittely tenorisaksofonillaan, Janne Tuomen ryhdikäs rumpusvengi ja Ville Rauhalan kumea bassopyssytys luovat kokonaisuuden, missä housunlahkeet alkavat tutista ja free-kiimaa nousta. Räväkkä sissikolmikko rynnistää ennakkoluulottomalla tavalla toteutettua raivokasta ja mieleenpainuvaa soittoa rajattoman musiikin hengessä.

Porilaisen Karkia Mistika Records -yhtiön tuottama Fill up with Old Time Salvation on tuore julkistus viikon-kahden takaa tammikuussa 2016. Levy sisältää jämeryyttä, kiivasta intohimoa, selittämätöntä alkuvoiman raakuutta, todellisuuden ja epätodellisuuden keskinäistä kahnausta improvisaation saloista ja syntytuskista. Siitä purkautuu räväkkä dynaaminen elinvoimaisuus, kaikki se raadollisuus, mitä vapaa jazzilmaisu sisällään pitää. Hetkellisiä tunteenlataamia mietintävaiheita lukuun ottamatta levyllä ei juuri hiljaisia hetkiä tunneta, vaan energia purkautuu ulos sellaisella voimalla, että pahnapatjan pohjimmaisetkin oljet pöllähtelevät pölynä ilmaan. Pelastukoon ne, jotka voivat ja kykenevät sulattamaan tämän kolmikon tuottaman nautinnollisen tuulettavan infernon. Levy sisältää vapaata jazzilmaisua parhaimmillaan. (JKi)

Sami Sippola: tenorisaksofoni, Ville Rauhala: kontrabasso, Janne Tuomi: rummut

Äänitys: Ville Rauhala, Kultti, Tampere,18. tammikuuta 2015. Masterointi: Jussi Suonikko, 21. elokuuta 2015. Kannen taide ja graafinen suunnittelu: Kai Johansson. Julkaistu: tammikuu 2016

  1. Queen Of Denmark 7:25
  2. Holy Ghost And Fire – Part 1  6:22
  3. Holy Ghost And Fire – Part 2 20:50
  4. Holy Ghost And Fire – Part 3 4:58
  5. Making A Killing 3:36
  6. I Don’t Care What Thusness Is 6:02
  7. Mission Of Satan 8:39

Kokonaissoittoaika 58:10

 

Takaisin

Artikkeli luettu 853 kertaa