Hutera

Kuvat:

09.08.2017 13:48


Hutera: Here It Is!

Here It Is!

Vasara Records 2017, VRLP01

Tässä se on! Voiko sitä enää yrmymmän yksinkertaisesti ilmaista, kun kyseessä pursuavan groovaava rytmipaketti kotimaista instrumentaalipoljentoa pääkaupunkiseudulta. Täyteliäistä herkuttelua, jossa runsaudensarvi pursuaa kuuden miehen voimin omaa nuotillista tavaraa, joka pistää tahtijalan teputtelemaan aidosti.

Omien sanojensa mukaan yhtymän biisien alkujuuret ovat kellareiden uumenissa pidettyjen soittosessioiden myötä. Perunalaarien ja hillohyllyjen katveessa onkin syntynyt juurevan svengaavaa  tavaraa soittokunnan omista kynistä. Ei mitään uutta tai taiteellisesti myllertävää, vaan tutun turvallista groovejauhantaa. Eri vivahteilla onneksi toiston kumoavaa.

Komppi jauhaa ja nytkyttää perusrytmiä lähes koko levyn läpi, muodostaen näin oivan molskimaton, jossa soolosoittajat voivat painiskella. Yksin sooloiluna tai porukan massiivikaadolla. Ja homma toimii tasavarman svengaavasti.

Leadsoittajaksi nousee lappeenrantalaislähtöinen saksofonisti Johannes Salomaa saksofonivalikoimineen ja huiluineen. Täräkän tehokas kaveri työskentelyssään. Toinen esiintyöntyjä on kitaristi Petri Pietilä, jonka makoisat kuusikielisoolot että terhakka rytmittely täydentävät eturiviä. Kun tähän lisätään koskettimistoa sormeileva Risto Kumpulainen urkusoundeineen, niin menopaketti vain tiivistyy.

Tosin koko levyllinen ei ole pelkkää kaatoa, vaan mukaan mahtuu hieman hitaampaa tallontaa ja jopa herkistelyä. Viimemainittua parhaimmillaan basisti Timo Tuppuraisen tunteikas October Spirit, jossa pääsee herkuttelemaan tunteillaan koko eturivi. Melkeinpä ihastuttavan ihanaa vanhan kansan lähekkäin laahustusmusiikkia… nousujohteisine hekumapurkauksineen.

Tyylisuuntakirjo levyllä on itseasiassa laaja, vaikka se osin ensialkuun häviää massiivisen kaadon ja perusrytmityksen jalkoihin. Eli valtavalla massalla vyöryvä musiikki tappaa tavallaan oman sisältönsä. Mutta toinen kuuntelukerta avaa levyn jo aivan eri tavalla kaikkine nyansseineen.

Hyvin soitettua, mukavan svengaavaa tavaraa, jossa ei siis pyritä mihinkään sen kummempaan taiteelisuuteen vaan annetaan mennä täydellä teholla ja hyvällä mielellä. Osaaminen ja ammattitaito tulevat hyvin esiin harmoniassa, sooloissa ja yhteensoitossa. Soittajien sielu pursuu todellisia menohaluja… ja meillä kaikilla on niin mukavaa.  Väkevän groovaava paketti, jossa omalaisensa yksikertaisuus kulkee käsikädessä mittavan musiikkipurkauksien kanssa.

Ottakaa tekin vastaan tämä musiikkivyörytys. Ei siis mitään huteraa soittoa, vaikka yhtyeen nimi onkin Hutera!(OR)

 

Johannes Salomaa saksofonit, huilu, Risto Kumpulainen koskettimet, Petri Pietilä kitara, Timo Tuppurainen basso, Niklas Ahlsved rummut, Markus Jaatinen perkussiot

Äänitys & miksaus: Niklas Ahlsved, Paahtimo
Masterointi: Hannu Lamminmäki

A1. Punto Strut (Kumpulainen) 3:32
A2. Duck Hunt (Pietilä) 3:25
A3. Vallila Boogaloo (Kumpulainen, Salomaa) 5:03
A4. Terylene Man (Kumpulainen) 3:09
A5. Fog Rises in Southern Helsinki – Part 1 (Salomaa) 3:35

B1. Blue Skeletons (Ahlsved, Salomaa) 3:17
B2. Pamela (Salomaa) 3:28
B3. Mambo Shake (Salomaa) 3:01
B4. October Spirit (Tuppurainen) 5:22
B5. Fog Rises In Southern Helsinki – Part 2 (Salomaa) 3:31

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 704 kertaa