Iiro Rantala & The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen 

Kuvat:

05.05.2018 20:04


Iiro Rantala & The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen: Mozart, Bernstein, Lennon -

Mozart, Bernstein, Lennon 

ACT 9868-2

Nyt jyrähtää käyntiin kunnolla! Kahdeksallakymmenellakahdeksalla koskettimella. Niiden koko rivistön laajuudella. Voihan Bremen sentään! Asialla Iiro Rantala, käsite ja musiikillisista tyylisarjoista piittamaton mestari. Mestari, joka ”ottelee” ulkomaisissa esiintymislavoilla kuin kotonaan, saaden kerta toisensa jälkeen yleisöltä ja ammattilaisilta vilpittömän upean palautteen taidoistaan. 

Niin tälläkin liveäänitetyllä levyllä kuullaan Rantalan, Mozartin, Bernsteinin ja Lennonin tuotantoa yhteistyössä The Deutsche Kammerphilharmonie Bremenin kanssa. Tiukan tanakkana livekonsertointina Btemenin Jazzahead -tapahtumassa 2017. 

Onko tämä levyllinen sitten puhdasveristä jazzia? Ei todellakaan, vaan alussa mainittua tyylisuuntakirjojen mahtavan maittavaa sekoitusta, jonka kuuntelussa sielu lepää täysillä. Bremeniläisten kanssa yhteistyö mm. Mozartin tuotannosta on upeaa ja lopputulos loistokas. Vilpitön kuuntelusuositukseni myös klassista musiikkia ”inhoaville”! 

Rantala suoriutuu osuuksistaan hienosti. Hänen otteensa klassisessa soitossa toimii hienosti. Ehkä vapautuneemmin kuin monilla klassiseen itsensä tiukasti sitoneilla pianisteilla. Myös jazzosastosta mukaan ujutetut pienet nyanssit antavat kokonaisuudelle uusia ulottovuuksia. 

Rantalan riemukkaat juoksutukset ja lirutukset että vasemman käden vahvat rytmitykset antavat soitolle väkevyyden. Toisaalta soinnin herkkyys esim.  elokuvan 007 – Rakastettuni soundtrackina tutun Andanten tulkinnassa on kauniin melodista nautittavaa. 

Josko yhteistyö ja työstö bremeniläisten kanssa on nannaa, on Rantalan soitto kokonaisuudessaan myös sitä. Levyn avaava Pekka Pohjola on jytyä tavaraa, hieno kunnianosoitus bassokenraalin muistolle. Päätösraita on kauneuden ja ukkosjylinän avioliitto John Lennonin kappaleessa Imagine. Iiromaista kujetta löytyy mmm. kappaleessa Candide Overture. 

Rantala on omien polkujensa kulkija. Pelimanni ja persoona, joka tekee mitä haluaa. Muut juuri sitä mitä sattuvat osaamaan. Hänen elämän iloinen, osin veitikkamainen minäitsensä kuuluu hänen työstössään ja sävellyksissään. Toisaalta tuon ulkokuoren sisältä löytyy myös herkka ja inhimillinen persoona, joka osaa tuoda tarvittaessa tuon puolensa esille tuotannossaan ja soitossaan. 

Tämän levyn rikkautta kuvaa parhaiten livekonsertin suosionosoitukset huutoineen.Eipä siihen ole paljoa lisättävää. Mestarismiehen mestarillista jälkeä… jälleen kerran. Nyt erinomaisen orkesterin myötä! (OR) 

 

Iiro Rantala grand piano
The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen  
Florian Donderer violin & orchestra leader

Recorded live in concert by Michael Leverkus.
A Deutschlandfunk Kultur recording Die Glocke Bremen, jazzahead! gala concert, 28.04.2017
Mixed and mastered by Klaus Scheuermann
Producer for Deutschlandfunk Kultur: Matthias Wegner  

1. Pekka Pohjola (Iiro Rantala) 07:23
2. Freedom (Iiro Rantala) 09:27

Piano concerto no.21, c major, kv 467  (Wolfgang Amadeus Mozart)   
3. I allegro maestoso
15:25
4. II andante 07:08
5. III allegro vivace 08:47

6. Candide Overture (Leonard Bernstein) 05:08
7. Karma / Everyone With A Heart (Iiro Rantala) 10:08
8. Tears for Esbjörn (Iiro Rantala) 05:57
9. Imagine (John Lennon)

  

Takaisin

Artikkeli luettu 310 kertaa