Ilkka Arola

Kuvat:

14.06.2017 17:44


Ilkka Arola: From the Depths of the Earth

From the Depths of the  Earth

Omakustanne

From the Nyt sekoitellaan afriikkalaista, länsi-itämaista ja aasialaista musikkiperinnettä etnokeitoksessa jazziin. Pompottavan jykevä basso että lyömäsoitinten sekakirjo työstävät pohjaa kitaroille, saksofoneille sekä flyygelitorvelle että allekirjoittaneelle oudolle soittokapistukselle… Tämä kummastusta herättänyt instrumentti on Hub Van Laarin neliventtiilinen Quartertone-trumpetti…

Tuon soittovempeleen soittajana ja yhtyeen liiderinä häärää Ilkka Arola (s. -88). Tämä turkulaislähtöinen puhaltaja  on opiskellut mm. Pop & Jazz Konservatoriossa ja Metropoliassa Helsingissä. Hän valmistui Tanskan Aarhusissa globaalin musiikin maisteriksi 2016. Tuota tutkintoa vanvistavat hänen soittokeikkansa mm. Malissa ja Palestiinassa.

Tämän levyn hän äänitti Tanskassa sikäläisten muusikoiden kanssa, mutta tätä nykyä hän keikkailee kuusihenkisen suomalaisen yhtyeensä kanssa.

Kokonaisuudessaan levyn musiikki on kattaus tehorytmisestä menomusiikista hartaan herkkään ja aistikkaaseen hiljentymiseen. Viime maintussa Arolan taidot pääsevät parhaiten esiin, kun muu soittokunta hiljentyy taustalle. Hienoa puhaltamista, jossa sielun syvyys on voimakkaasti mukana.

Toisaalta menevämmällä osastolla hän pystyy iskemään suonen sisäistä sykettä ja elämän eliksiiriä myös täydellä teholla. Afrikaano- ja itämaisuus lyövät sovussä kättä jazzin kanssa. Kamelikaravaanit löntystävät ja beduiinien tossut syövät santaa.. minareetit ja ilotalot odottavat sulassa sovussa keitaiden ihanuudessa… Arola halitsee oivasti soittopelinsä salat tunnetilasta toiseen. Ammattimaista osaamista, joka maistuu hyvältä.

Arola tuo musiikissaan hyvin esille esiintymismatkoillaan mieleensä piirtyneitä kuvioita. Hänen musiikissaan on jotain samaa ideaa kuin Helsinki-Cotonoulla omassaan. Nyt ollaan kuitenkin maantieteellisesti idemmässä ja eri uskontopiirien vaikutusalueella, nousematta kuitenkaan palestiinalaisalueitte pohjoispuolelle.

Levyn sisältö ei ole mitenkään pitkästyttävää, vaan siinä hypätään tunnetilasta toiseen ja sen kiintotähti on monisakarainen. Tuota laajuutta korostaa myös orkesterin osaavuus ja kasvaminen tilanteen mukaan pyhästä hiljaisuudesta mättävän runsaaseen rytmitykseen. Melodinen energia ja sielukkuus kuuluvat positiivisina läpi levyn.

Muutamat soittokunnan toisten jäsenten irtiotot ja keskinäinen rytmittely tasapainottavat Arolan soittoa ja antavat tiettyä voimaa kokonaisuudelle… kontrastivaihtelua Arolan puhallukselle.

Mukavan letkeä, seesteinen musiikkipläjäys, joka rauhoittaa kuunteluun. Nauttimaan elämästä. Ei verta seisauttavasti vaan sopivalla tatsilla varustettuna.

Erilainen makupala, jossa on hyvät raaka-aineet. (OR)

 

Ilkka Arola – Quartertone trumpet, flugelhorn, riq, Nis Hellerøe Myrtue – baritone sax, bass clarinet, Mikas Bøgh, Olesen – electric / ac guitar, percussion, Adrian Christensen – double bass, synth bass, Jakob De Place – drums, percussion, Kristoffer Thorup Jeberg – percussion
Featuring: Maher Mahmoud – oud, Jenni Hanikka – Bambaran flute, Rasmus Fisker Pedersen – electronics, Ninna Morsing – glockenspiel, percussion

1. Qalandia 11.13
2. Uphill And Headwind 6:28
3. Shower Of Rain 6:08
4. Herään 3:33
5. From The Depths Of The Earth 7:29
6. Nahiri (Crashed) 6:40
7. Kapteeni Arola 6:44
8. Qalandia (Radio Edit) 5:12

All compositions Ilkka Arola

 

Takaisin

Artikkeli luettu 525 kertaa