Ilkka Heinonen Trio

Kuvat:

03.06.2017 17:31


Ilkka Heinonen Trio - Savu

Savu

Rockadillo Records/Zen Master Records ZENCD 2160

Saatuani käsiini Ilkka Heinonen Trion Savu -levyn en tiennyt ollenkaan mistä on kyse. Levy on ilmestynyt jo kaksi vuotta sitten, mutta ei varmaan haittaa ottaa esille näin myöhemminkin. En tosiaan ole tästä jouhikonsoittajasta tiennyt mitään. Ei se toisaalta mikään ihme ole, sillä musiikin kirjo on niin valtavan laaja, että pelkästään jazzin suuntautuneen genren hallitsemisessa on jo tekemistä niin paljon, että siitäkin pitää rajata alueita missä liikkuu. Ainakin näin, kun ei tätä hommaa ammatikseen tee.

Jouhikko sinällään on tuttu soitin lähinnä kuitenkin Pekko Käpin tekemisten kautta, sillä tämän soittimen hallitsijoita ei joka oksalla istu. Ilkka Heinonen kuuluu tähän sarjaan, vaikka hänkin liikkuu musiikillisesti hieman eri alueella kuin Pekko Käppi. Heinonen on tietenkin tuttu nimi kansanmusiikkiin perehtyneen yleisön keskuudessa. Hän soittaa monissa tämän suunnan yhtyeissä, mutta ei ole sattunut kohdalleni, vaikka näitäkin ryhmiä on tullut kuunneltua jossain määrin.

Näin jazziin enemmän perehtyneenä mielenkiintoiseksi tämän levyn tekee se, että kappaleista löytyy selkeästi vapaan kokeilevan jopa avatgardistyylisen jazzin elementtejä. Kun tähän on vielä lisätty kevyesti elektronista lisäsävyä, niin raja-aidat alkavat kaatua. Tuloksena on jännittävän abstraktista äänimaisemointia.

Heinosen trion soittokavereista rumpali Mikko Hassinen on tietenkin tuttu monista jazzyhtyeistä ja – projekteista, kuten UMO:sta. Hänellä on ominaisuuksia ja kykyä ottaa haltuun lähes mikä musiikin tyylilaji tahansa. Yhdessä australialaisen kontrabasisti Nathan Riki Thomsonin kanssa kaksikko täydentää trion monipuolisen jämerästi puuskuttavaksi aavejunaksi.

Heinonen on itse sanonut pyrkineensä pitämään levyn sisällön vapaana erilaisista määritteistä ja antanut sen rönsyillä improvisaation luovuudella, missä ainoa viitekehys on oma mieli paikan ja ajan määrittelemissä rajoissa. Ja, kyllä vaan, moottori jyrisee kappaleesta toiseen arvaamattomasti vingutusten kera rumpujen jytinän tahdittamana ja jylisevien kauhunsekaisien huutojen saattelemana kuin Rutto. Iloista hapen yliannostusta saadaan villiintyneen jouhikon juoksuttaessa polkkaa bassorummun tahdittaessa tanssin askelia Saimaan kesäyössä.  Välillä hieman hengähdetään ja muistellaan Nukkuneita jouhikon viulumaisen hartaasti soinnuttelun ja basson hiljaisen melodisen työstön johdatuksella. Jatkossa mystisen hämärä sekamelska räjähtelee villin oikukkaasti soivan jouhikon rahistessa, perkussioiden äänten kirjavan kilkutuksen ja rumpujen rytkeen täydentäessä kyyditystä räväkästi.

Savu on miellyttävä yllätys, paljolti omaan ajatukseeni vaikuttavat tekijät ovat trion vapaasti rehottavissa tulkinnoissa, missä liikutaan rajattomasti keskiaikaisesta mystiikasta barokkiin ja kansanmusiikkiaineksista jazzin improvisoinnin luomiin avarakatseisiin vapauksiin. (JKi)

Ilkka Heinonen: jouhikko ja ihmisäänen käyttö, Nathan Riki Thomson: kontrabasso, Mikko Hassinen: rummut ja elektroniikka

Äänitys: Mikko Raita, Kallio-Kuninkala, Järvenpää, syyskuu 2014. Miksaus: Mikko Raita Studio Kekkonen. Masterointi: Svante Forsbäck, Chartmakers. Kannen graafinen suunnittelu: Japa Mattila. Kuvat: Jani Kivelä, Live-kuva, Jorma Airola. Tuotanto: Ilkka Heinonen. Julkaistu: 8.5.2015

1. Erlkönig 4.26
2. Koivut ja Kellot (The Birches And The Bells) 8.37
3. Saimaa 3.22
4. Rutto (Plague) 6.49
5. Nukkuneille (For the Sleeping Ones) 7.14
6. Rampa James (Broken James) 5.36
7. Estilä 8.04
8. Minus 23 4.52

Kokonaissoittoaika 49.00

Kaikki kappaleet ovat Ilkka Heinosen käsialaa sovituksineen.

Takaisin

Artikkeli luettu 355 kertaa