Ilmavoimien Big Band

Kuvat:

24.08.2016 11:50


Ilmavoimien Big Band: Aaltoja / Waves

Aaltoja / Waves

Groovy Records, SAMCD-47

Aloitusraidan myötä mieleen nousi nuoruusvuosien hiljainen kylätie, jota mm. Esko Rahkonen lauloi 1960 – 70 -luvun taitteessa, pistättäen tanssilavoilla neitosten retonkia tiukasti vasten silloisten sotapoikien sarkaa. Ne olivat aikoja ne! Nyt tuota “sarkaa” löytyy soittokunnan asusteista, sillä tätä Kärjen Topin tangoa vääntää parikymmenpäinen soittokunta, jonka päivätyö kulkee marssin tahtiin. Nyt aistikkaan jazzmausteisesti…

Asialla Ilmavoimien soittokunnan big band, tuo ammattilaisten kova koostuma Tikkakoskelta. Big band on soittanut useita komeita Aalto -konsertteja rytmimusiikin eri saroilta. Tämän levyn kappaleet ovat tuttuja noista soitetuista konserteista. Ja erinomaisen hienosti ne soivat tälläkin levyllä. Samalla ne osoittavat sotilassoittokuntien soittajien huimaa osaamistaitoa.

Tämä levy on sisällöltään hyvin monitahoinen liikkuen tangojen, balladien ja latinorytmien kautta jazzin pyhimpiin syövereihin. Upealla ja melodisella soinnilla. Tarkkaakin tarkemmalla taimauksella. Hienolla harmonialla… big band musiikin huippusuoritteella. Kun kaikkeen lisätään vielä upeat soolosuoritteet ja laulusolistit, niin… niin vähän sanattomaksi vetää.

Oma osuutensa tähän täyteliäisen massiiviseen ja maittavaan musiikkiantiin on myös tallenteen äänitys-, miksaus- ja masterointiosatolla, joka on tehnyt upeaa työtä. Siitä kumarrus Markku Veijonsuon suuntaan.

Soolosuoritteista päällimmäiseksi nousee big bandin pianisti Tuomas J. Turusen irtiotot. Ne sykkivät hienosti jazzin syvintä olemusta ja toimivat täydellsenä aisaparina isolle orkesterille. Muita makoisia sooloja kuullaan mm. bandin pasunisti Jussi Kososelta.

Oman lukunsa muodostavat vierailevat solistit. Saksofonisti Eero Koivistoisen, joka on myös levyn toinen tuottaja, Akasaka soi riemastuttavan rytmikkäästi. Toinen kotimaisen jazzin legenda, saksofonisti Jukka Perko loihtii parasta A-luokkaa parilla raidalla… siis tango-osastolla.

Laulusolisteina loistavat Nina Mya ja Mikael Konttinen, kumpikin kahdella raidalla. Yllättävin tulkinta on Nina Myan Honeysuckle Rose… positiivista iloittelua Ninan menevällä otteella. Ninan toinen raita pursuu tummaa tunnetta ja edustaen jazzin toista laitaa… upeaäänisen naisen upea tulkinta ison orkesterin hienosävytteisessä taustassa.

Mikael Konttinen sopii oivasti Ilmavoimien Big Bandin kalustoon, sillä hän valmistui 2011 ammattilentäjäksi. Ja lentämiseen liittyvät myös hänen makoisat tulkinnat kappaleista Come Fly with Me sekä Fly Me to the Moon. Konttisen ääni ja artikulointi sopivat mainiosti ison orkesterin kuosiin. Eittämättä tulee mieleen yli puolen vuosisadan takaiset isot orkesterit solisteineen…

Levy on sisällöltään erinomaisen onnistunut ja toimivan rytmikäs kokonaisuus. Ei ole pyritty mihinkään liian taiteellisiin pläjäyksiin, vaan on pysytty mm. Quincy Jonesin viitoittamalla polulla. Polulla, jota jokaisen tossunkuluttajan on mukava astella.

Nyt ollaan kotimaisen big band musiikin ehdottomalla huipulla. Siellä, jossa ammattitaito ja asenne ovat kohdallaan. Tunne ja sielu käsinkosketeltavissa… (OR)

 

Kapellimestari Tomi Väisänen
Trumpets/ flugelhorns Jani Saaranen, Kimmo Vänskä, Eeva Tourunen, Janne Halmela
Trombones Jussi Kesonen, Timo Raudasoja, Raimo Ovaska, Markus Larjomaa
Reeds Mikko Suhonen asax, fl, Aki Vänskä asx, Markku Korpela tsax,fl, Mikko Tourunen tsax, cl, Juha Salonen barsax, bcl
Rhythm section Tuomas J. Turunen p, Esa Perämäki g, Vesa Pisto b, Jussi Vikman dr

Merja Kokko fl, alto fl # 6, Markus Jaatinen per # 3, 6

Special guests Nina May voc # 2,7, Mikael Konttinen voc # 5,9, Jukka Perko asax # 1,8, Eero Koivistoinen tsax # 3

Recorded at Varistiteles Studiot, November 9-13 2015
Recording engineer Markku Veijonsuo
Mixed Eero Koivistoinen & Markku Veijonsuo
Mastering Markku Veijonsuo
Produced by Eero Koivistoinen & Ilmavoimien soittokunta

01. Hiljainen Kylätie (Toivo Kärki, arr. Vellu Halkosalmi) 8:46
solos: Jukka Perko asax, Tuomas J. Turunen p, Jussi Kosonen trb
02. If You Go (Michel Emer, lyr. Geoffrey Parsons, arr. Quincy Jones) 2:48
Nina Mya voc
03. Akasaka (Eero Koivistoinen) 5:48
solos: Tuomas J. Turunen p, Eero Koivistoinen tsax
04. Besame Mucho (Consuelo Velázquez, arr. Ilja Reijngoud) 5:56
solo: Jussi Kosonen trb
05. Come Fly with Me (Jimmy Van Heusen, lyr. Sammy Cohn, arr. Quincy Jones) 3:51
Mikael Konttinen voc, solo: Jani Saaranen tr
06. A Puerto Padre (Emiliano Salvador, arr. Marc Bischoff) 8:42
solos: Tuomas J. Turunen p, Vesa Pisto b, Jussi Vikman dr
07. Honeysuckle Rose (Fats Waller, lyr. Andy Rosol, arr. Quincy Jones) 2:28
Nina Mya voc, solo: Tuomas J. Turunen p
08. Lapin Tango (Unto Mononen, arr. Vellu Halkosalmi) 6:31
solos: Jukka Perko asax, Esa Perämäki g
09. Fly Me to the Moon (Bart Howard, arr. Quincy Jones) 2:24
Mikael Konttinen voc
10. Quintessence (Quincy Jones) 4:04
solo: Aki Vänskä asax

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 903 kertaa